Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Έπαθες βραχυκύκλωμα στο σπίτι; Δες τι μπορείς να κάνεις!

Έπαθες βραχυκύκλωμα στο σπίτι; Δες τι μπορείς να κάνεις!

βραχυκύκλωμα στο σπίτι

Έβαλες στην πρίζα το πλυντήριο και έπεσε το ρεύμα; Ή εκεί που καθόσουν αμέριμνος/-η ακούστηκε κρότος και έσβησαν όλα; Με λίγα λόγια, έπαθες βραχυκύκλωμα στο σπίτι και ψάχνεις λύση.

Μπορεί και να είχες βάλει σε λειτουργία πολλές συσκευές μαζί και ο γενικός απλά να έπεσε. Αν σηκώσεις το γενικό και δεν πέσει ξανά, τότε μάλλον δεν ήταν και κάτι σημαντικό! Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, ο ηλεκτρολόγος είναι ο άνθρωπος που θα χρειαστείς.

Το να κάνεις κάποιες διαδικασίες πριν έρθει τεχνικός, θα σε βοηθήσει πιθανόν να λύσεις προσωρινά το θέμα και ο ηλεκτρολόγος να έρθει προετοιμασμένος και με τα σωστά εργαλεία.

Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες, γρήγορες συμβουλές και πώς η ασφάλεια σπιτιού θα σε βοηθήσει να βρεις άμεση λύση!

Τι να κάνεις όταν συμβεί το βραχυκύκλωμα;

Η καλύτερη λύση είναι πάντα να καλέσεις αμέσως τον επαγγελματία για να σου λύσει το πρόβλημα με ασφάλεια. Αλλά ας πούμε πως για κάποιο λόγο δε γίνεται εκείνη τη στιγμή.

Μπορείς να κάνεις κάποια βήματα πριν έρθει ο ηλεκτρολόγος, είτε με καθοδήγηση είτε με τις παρακάτω συμβουλές. Ίσως έτσι λύσεις προσωρινά το θέμα και ο τεχνικός θα έρθει γνωρίζοντας τη βλάβη και με τα σωστά εργαλεία.

Εσύ αυτά που μπορείς να κάνεις είναι να κατεβάσεις όλους τους διακόπτες του ηλεκτρολογικού πίνακα και έπειτα να:

  1. Aνεβάσεις τον κεντρικό διακόπτη.
  2. Aνεβάσεις και τους υπόλοιπους διακόπτες έναν – έναν.

Ανεβάζοντας έναν – έναν τους υπόλοιπους διακόπτες κάποια στιγμή θα φτάσεις στον έναν που θα σου ρίξει τον γενικό. Αυτός ο διακόπτης είναι που έχει το πρόβλημα! Άρα, τον κατεβάζεις και ανεβάζεις όλα τα υπόλοιπα και είσαι εντάξει.

📌Διάβασε επίσης: Φωτιά σε διαμέρισμα: Τι να κάνω & πώς να καθαρίσω το σπίτι μετά από φωτιά

Από τι μπορεί να προκληθεί ένα βραχυκύκλωμα;

Γενικά το βραχυκύκλωμα συμβαίνει όταν ανοίξει και ξαφνικά κλείσει η τροφοδοσία με το ρεύμα! Το γιατί έγινε, είναι ένα θέμα. Το σίγουρο είναι πως είτε άκουσες κρότο, είτε είδες σπίθα, είτε απλά βρίσκεσαι στο σκοτάδι.

Έπεσε η ασφάλεια – Το να πέσει μία ή περισσότερες ασφάλειες του σπιτιού σου σημαίνει πως είχες κάποιου είδους βραχυκύκλωμα ή υπήρξε υπερφόρτωση μίας συγκεκριμένης γραμμής ή το συνολικό φορτίο ξεπερνάει το ονομαστικό όριο της ασφάλειας, κάτι που είναι πιο σπάνιο.

Με ένα απλό παράδειγμα: Χρησιμοποιείς μία ηλεκτρική συσκευή και ακούς έναν κρότο και η ασφάλεια πέφτει. Τι μπορεί να έγινε;

Ένα καλώδιο μπορεί να έχει τσακιστεί σε ένα σημείο και εσωτερικά τα σύρματα να ακουμπούν. Έτσι λοιπόν, αντί όταν μπει στην πρίζα να ξεκινήσει, το ρεύμα φτάνει στο σημείο που ενώνονται τα σύρματα και ακούγεται ο χαρακτηριστικός κρότος.

#1 Βραχυκύκλωμα Πρίζας

Μία συνηθισμένη βλάβη είναι η πρίζα να έχει φύγει ή να έχει καεί. Επίσης, αν η πρίζα έχει χαλαρωμένες επαφές μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η λύση είναι να γίνει αντικατάσταση στο ελαττωματικό υλικό.

#2 Βραχυκύκλωμα Καλωδίων

Οι καλωδιώσεις φθείρονται και αυτές. Μπορεί να είναι παλιές ή η φθορά να προέρχεται από τη θερμότητα, ή ακόμα από “απρόσκλητους επισκέπτες” (π.χ. ποντίκια).

Τα καλώδια που συνδέονται με τις ασφάλειες, πολλές φορές δεν τοποθετούνται σωστά ή με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνονται δημιουργώντας σπινθήρες, κάτι που εξηγεί γιατί πέφτει η ασφάλεια.

#3 Βραχυκύκλωμα Κουζίνας

Συνήθως στο βραχυκύκλωμα κουζίνας, η ασφάλεια πέφτει μόλις την θέτουμε σε λειτουργία. Οι ηλεκτρικές κουζίνες θεωρούνται από τις βαριές ηλεκτρικές συσκευές.

Το πρώτο που θα κοιτάξεις είναι να μην έχει πέσει η ασφάλεια. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί, έλεγξε ότι και η πρίζα στην οποία είναι συνδεδεμένη η ηλεκτρική κουζίνα λειτουργεί κανονικά. Σύνδεσε στην πρίζα μία άλλη συσκευή και αν λειτουργεί, τότε η πρίζα είναι μία χαρά.

Τέλος, κοίταξε αν το καλώδιο της κουζίνας δεν έχει σπάσει σε κάποιο σημείο, γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

#4 Βραχυκύκλωμα στο Πλυντήριο Ρούχων

Αν το πλυντήριο ρούχων είναι αυτό που ρίχνει το γενικό, τότε θα χρειαστείς σίγουρα τεχνικό. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να δοκιμάσεις μία και μόνο φορά, να σηκώσεις την ασφάλεια. Εάν δεις ότι πέφτει ξανά, σημαίνει ότι υπάρχει βραχυκύκλωμα.

Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται και πάλι στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή στην πρίζα που είναι συνδεμένη η συσκευή. Αποσύνδεσε το πλυντήριο και χρησιμοποίησε μια άλλη συσκευή στην συγκεκριμένη πρίζα. Αν και η άλλη συσκευή ρίχνει την ασφάλεια τότε το πρόβλημα δεν είναι στο πλυντήριο ρούχων αλλά στην πρίζα.

Μπορεί ακόμα και κατά τη ρύθμιση του προγράμματος πλύσης ή γενικά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή να ένιωσες ότι σε χτυπά το ρεύμα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αφαιρέσεις άμεσα την συσκευή από την παροχή ρεύματος και να επικοινωνήσεις με ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

Στις περιπτώσεις αυτές, η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος είναι μεγάλη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Βραχυκύκλωμα & Ασφάλεια Σπιτιού

Θέλεις να αποζημιωθείς σε περίπτωση που πάθεις ζημιές στο σπίτι εξαιτίας βραχυκυκλώματος; Τότε πρέπει να το ασφαλίσεις! Είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για εξοχικό, έλεγξε αν έχεις επιλέξει στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο την κάλυψη για ζημιές από βραχυκύκλωμα.

Ποιες ζημιές καλύπτονται;

Καλύπτονται οι ζημιές σε κάθε είδους μηχανές, συσκευές και εγκαταστάσεις που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, από εστία πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε στο ασφαλισμένο αντικείμενο.

Η εστία πυρκαγιάς μπορεί να προέρχεται από υπέρβαση ταχύτητας, υπέρταση υπερφόρτωση, βραχυκύκλωμα, θερμάνσεις, σχηματισμό τόξων, διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος, κακή λειτουργία οργάνων μέτρησης, ρύθμισης ή ασφαλείας που οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία περιλαμβανομένου και του άμεσου κεραυνού.

Ψάχνεις ασφάλεια σπιτιού; Δες σήμερα προσφορές και βρες την καλύτερη ασφάλεια για τη κατοικία σου γρήγορα και εύκολα! Σύγκρινε την ασφαλιστική αγορά online & κλείσε την προσφορά που σε συμφέρει!

📌Διάβασε επίσης: Πώς να εντοπίσεις μια διαρροή νερού στον τοίχο, το ταβάνι, το μπάνιο;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.