Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου;

Γιατί να ασφαλίσω το σπίτι μου;

γιατί να πάρω ασφάλεια σπιτιού

Μόλις τελείωσες με συμβόλαια, εξοπλισμό και λοιπά έξοδα για το σπίτι σου. Και τώρα αναρωτιέσαι: “πρέπει να πληρώνω και για ασφάλεια σπιτιού;”. Η απάντηση είναι ναι και παρακάτω θα δεις όλους τους λόγους για τους οποίους η ασφάλεια κατοικίας είναι πολύ σημαντική.

Το σπίτι είναι ένα από τα πολυτιμότερά μας αγαθά, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά μας στοιχεία. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όταν είμαστε στο σπίτι, όχι μόνο να αισθανόμαστε, αλλά και να είμαστε ασφαλείς.

Με την ασφάλεια κατοικίας μπορείς να εξασφαλίσεις το σπίτι σου, είτε είναι ιδιοκτησία σου, είτε είσαι ενοικιαστής είτε πρόκειται για εξοχικό.

6 λόγοι για να ασφαλίσεις το σπίτι σου σήμερα

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, είναι αρκετοί οι λόγοι που κάνουν την ασφάλεια σπιτιού απαραίτητη.

Συγκεκριμένα:

  1. H Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλή σεισμικότητα. Επομένως ειδικά η ασφάλεια σεισμού για το σπίτι είναι από τις πιο βασικές και απαραίτητες.
  2. Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό πυρκαγιών (& εμπρησμών) ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  3. Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (δηλαδή χρήσης του σπιτιού ως κατοικία από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη).
  4. Σε πολλές περιπτώσεις, η ασφάλεια κατοικίας έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο, οπότε η ασφάλεια είναι αναπόσπαστος όρος του δανείου. Η συγκεκριμένη ασφάλεια ονομάζεται ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας.
  5. Οι καταστροφές από πλημμύρες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  6. Η κρίση καθιστά την ασφάλιση κατοικίας πιο αναγκαία από ποτέ. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση ζημιάς, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τους πόρους να την αποκαταστήσουν με δικά τους κεφάλαια, αλλά ούτε και τη δυνατότητα δανειοδότησης.

Σήμερα, το ποσοστό των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα είναι μόλις 15.2% και αφορά κυρίως κατοικίες που έχουν αγοραστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού. Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει ακόμα έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας. Κανείς δεν θέλει, όταν μπαίνει σε ένα καινούργιο σπίτι, να κάνει αρνητικές σκέψεις όπως πιθανή κλοπή, πυρκαγιά ή σεισμό.

Τι καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού;

Ο βασικός κίνδυνος για τον οποίο σε καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού είναι η πυρκαγιά που έχει ξεκινήσει μέσα στο σπίτι. Επόμενοι κίνδυνοι που καλύπτει μια ασφάλεια σπιτιού είναι η πλημμύρα, η καταιγίδα, η θύελλα, η διαρροή σωληνώσεων και η θραύση κρυστάλλων.

Μπορείς να κάνεις επίσης ασφάλεια σπιτιού για σεισμό και για κλοπή!

Η ασφάλεια σπιτιού μπορεί να καλύπτει και την περίπτωση καταστροφής ή απώλειας της περιουσίας σου, αρκεί να επιλέξεις τον συνδυασμό των καλύψεων που ταιριάζουν με τις ανάγκες και συμπληρώνουν το βασικό πακέτο ασφάλισης.

Πώς θα προστατεύσω το σπίτι μου;

Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις το σπίτι και την περιουσία σου είναι μέσω ενός συμβολαίου ασφάλισης κατοικίας!

Μάλιστα, το κόστος ενός συμβολαίου ασφάλισης κατοικίας δεν είναι ακριβό. Αντίθετα, είναι πιο οικονομικό από το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου σου!

Τι πρέπει να προσέξεις!

Η ασφάλιση της κατοικίας σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι ίσως το πιο σημαντικό περιουσιακό σου στοιχείο στην ασφαλιστική. Πρέπει λοιπόν να προσέξεις κάποια πράγματα, όπως η φερεγγυότητα της εταιρείας, πριν καταλήξεις στην τελική σου επιλογή.

Δες τους βασικότερους παράγοντες που πρέπει να προσέξεις, όταν κάνεις ένα συμβόλαιο ασφάλειας κατοικίας:

#1 Σωστή εκτίμηση της αξίας κατασκευής του σπιτιού

Αξία κατασκευής είναι το χρηματικό ποσό που θα χρειαστείς για να ξαναφτιάξεις το σπίτι σου από την αρχή, ακριβώς όπως ήταν πριν καταστραφεί.

Είναι το σημαντικότερο βήμα πριν την σύναψη του ασφαλιστηρίου κατοικίας, διότι έτσι εξασφαλίζεις ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν σωστά.

#2 Υπασφάλιση

Υπασφάλιση είναι η ασφάλιση ενός κτιρίου σε αξία χαμηλότερη από αυτή της κατασκευής του.

Για παράδειγμα: Ένα σπίτι αξίζει 300.000€ και κάποιος το ασφαλίζει για 150.000€ (π.χ. για να έχει χαμηλότερα ασφάλιστρα). Σε περίπτωση ζημιάς ύψους 30.000€, θα αποζημιωθεί με 15.000€. Θα πάρει, δηλαδή, από την ασφαλιστική το 50% του κόστους επισκευής.

#3 Απαλλαγές & Εξαιρέσεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι κάποιες καλύψεις που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, πλην της βασικής (πυρκαγιά), έχουν απαλλαγές.

Τι σημαίνει απαλλαγή;

Έστω ότι έχεις πάθει μια ζημιά από πλημμύρα με κόστος επισκευής 5.000€. Αν η ασφαλιστική σου εταιρεία έχει απαλλαγή για πλημμύρα, ύψους 10%, τότε θα αποζημιωθείς για το 90% της ζημιάς, δηλαδή θα λάβεις 4.500€ αποζημίωση.

Μεγαλύτερη απαλλαγή σημαίνει χαμηλότερο κόστος.

Και οι εξαιρέσεις, όπως οι απαλλαγές, ορίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς συγκεκριμένο τρόπο.

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να είναι γενικές (π.χ. εξαίρεση οποιασδήποτε κάλυψης σε περίοδο πολέμου κ.α.) ή ειδικές, δηλαδή να αφορούν συγκεκριμένη κάλυψη (π.χ. εξαίρεση της κάλυψης των ζημιών που προκαλούνται από θραύση των σωληνώσεων αν η υδραυλική εγκατάσταση είναι >20 χρόνων).

Ζήτα αναλυτικά τις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις πριν συνάψεις ασφάλεια σπιτιού για σεισμό ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, για να μη βρεθείς μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις!

Στο insurancemarket μπορείς να βρεις τα πληρέστερα πακέτα ασφάλισης κατοικίας, στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς με μόλις 1.09€/τ. μ. τον χρόνο!

Αυτό σημαίνει ότι για μία μέση κατοικία 80 τ.μ. τα ετήσια ασφάλιστρα είναι μόνο 87€!

Σύγκρινε προσφορές για ασφάλεια σπιτιού, κλείσε αυτή που σε συμφέρει περισσότερο online και πάρε το συμβόλαιο στο email σου.

Διάβασε επίσης:

📌Μετακόμιση: Συμβουλές για ομαλή αλλαγή σπιτιού

📌Έπαθες βραχυκύκλωμα στο σπίτι; Δες τι μπορείς να κάνεις!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.