Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 4. Χρήσιμα νέα / Ηλεκτρικό ρεύμα: Δες τα πάντα για την κλιμακωτή επιδότηση ρεύματος!

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δες τα πάντα για την κλιμακωτή επιδότηση ρεύματος!

Επιδότηση ρεύματος

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος συνεχίζεται και πλέον θα είναι κλιμακωτή και ανάλογη της κατανάλωσής σου.

Τους προηγούμενους μήνες όλοι κληθήκαμε να πληρώσουμε τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά, που μόνο λογαριασμό ρεύματος δεν θύμιζαν… Άλλωστε και ποιανού το “προσκλητήριο ρεύματος” δεν έπεσε από τα χέρια!

🤔 Μην το ψάχνεις, δεν φταίει ούτε η κουζίνα, ούτε η τηλεόραση, ούτε το φωτιστικό που μόνιμα ξεχνάς ανοιχτό. Είναι η ακρίβεια και για αυτό ήταν ανάγκη πια να ληφθούν επιπλέον μέτρα, για να βοηθηθούν άμεσα καταναλωτές και προμηθευτές.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα;

#1 Νέο σύστημα επιδότησης ρεύματος

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος, ισχύει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά, με τρεις κλίμακες.

Η επιδότηση αφορά:

 • όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας,
 • χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και
 • ανεξαρτήτως παρόχου.

Παράλληλα, για όσους ανήκουν στην δεύτερη και τρίτη κλίμακα κατανάλωσης, προβλέπονται μπόνους με επιπλέον επιδότηση στην περίπτωση που επιλέξουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα:

◻️ Μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες

Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση φτάνει τα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0.238 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

◻️ Μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες

Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0.188 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Μάλιστα, αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότησή του αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

◻️ Μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες

Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0.098 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Αυτό αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Τι ισχύει για νοικοκυριό με Κοινωνικό Τιμολόγιο;

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η κάλυψη της αύξησης για τους καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς θα ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή παίρνεις πίσω 0.286 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

#2 Παραδείγματα με εφαρμογή κλιμακωτής επιδότησης ρεύματος

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 158.8 ευρώ.
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 63.6 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 280.3 ευρώ.
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 123.7 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 484.8 ευρώ.
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 252.2 ευρώ.

Disclaimer: Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τις τιμές Νοεμβρίου και τιμολόγιο της ΔΕΗ, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί η επίτευξη ενεργειακού στόχου. Αν όμως μειώσεις την κατανάλωσή σου, τότε θα πάρεις μεγαλύτερη επιδότηση, όπως περιγράφουμε στο #1!

#3 Ποια η επιδότηση ρεύματος σε επιχειρήσεις και αγρότες;

Σημαντικές είναι οι μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και για τις επιχειρήσεις, με τα επαγγελματικά τιμολόγια να έχουν δύο κατηγορίες εκπτώσεων.

Η επιδότηση που θα δοθεί στις επιχειρήσεις διαμορφώνεται με τον παρακάτω τρόπο:

 • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh κιλοβατώρες τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 0.2 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
 • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 0.05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
 • Τέλος, για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

#4 Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που τιμολογείται το ρεύμα;

Τα ονομαστικά τιμολόγια του ρεύματος θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται από τους προμηθευτές στα τέλη κάθε μήνα, όπως και οι κρατικές επιδοτήσεις (που θα είναι πλέον κλιμακωτές), από τις οποίες εξαρτάται η τελική χρέωση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023, έγιναν σαρωτικές αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος. Η χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως ήδη θα γνωρίζεις, έχει πάψει να εφαρμόζεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και συγκεκριμένα στις 20 κάθε μήνα:

 • τις πάγιες χρεώσεις,
 • τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας, όπως και
 • το ποσό της κρατικής επιδότησης, σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους.

Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας θα γίνεται αζημίως για όλους τους πελάτες και δεν θα εφαρμόζεται αποζημίωση ή αλλιώς πέναλτι του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Εξαιρούνται οι πελάτες που έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις σταθερού πακέτου (fixed), όπου εκεί λόγω σταθερότητας των τιμών, δεν λαμβάνεται η κρατική επιδότηση και ισχύει κανονικά η ποινή αποδέσμευσης, σε περίπτωση που αποχωρήσουν πριν τη λήξη της σύμβασης τους.

Η κλιμακωτή επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος πρωτίστως θα τους “ελαφρύνει”. Όμως, μην αρκεστείς μόνο στην κρατική επιδότηση, όταν μπορείς να συγκρίνεις την αγορά και να επιλέξεις ένα πιο οικονομικό τιμολόγιο!

💡 Μπες στο insurancemarket Ενέργεια και βρες χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να είσαι πάντα ενημερωμένος/ -η. Άμεσα, με διαφάνεια και αξιοπιστία έχεις πρόσβαση σε συμβουλές και όλα όσα χρειάζεσαι για να κλείσεις το πακέτο ενέργειας που σε συμφέρει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!