Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 4. Χρήσιμα νέα / Ηλεκτρικό ρεύμα: Δες τα πάντα για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος!

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δες τα πάντα για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος!

Επιδότηση ρεύματος

Η επιδότηση ρεύματος – έστω και αναδρομικά – έφτασε και σε αφορά. Το όριο του οικογενειακού εισοδήματος είναι τα 45.000 ευρώ, επομένως το 95% των νοικοκυριών στην Ελλάδα θα πάρει πίσω χρήματα!

Τους πρώτους μήνες του 2022 κληθήκαμε να πληρώσουμε τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά, που μόνο λογαριασμό ρεύματος δεν θύμιζαν… Και ποιανού το “προσκλητήριο ρεύματος” δεν έπεσε από τα χέρια;

🤔 Μην το ψάχνεις, δεν φταίει ούτε η κουζίνα, ούτε η τηλεόραση, ούτε το φωτιστικό που μόνιμα ξεχνάς ανοιχτό. Είναι η ακρίβεια και για αυτό ήταν ανάγκη πια να ληφθούν μέτρα, για να βοηθηθούν άμεσα καταναλωτές και προμηθευτές.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα;

#1 Αναδρομική επιδότηση ρεύματος

Τα μέτρα κατά της ακρίβειας, όσο οι μήνες περνούν, ξεπροβάλουν με σκοπό να δώσουν ανάσα στους καταναλωτές. Μετά την επιδότηση βενζίνης και άλλες ενισχύσεις, έρχεται και η επιδότηση ρεύματος.

Η νέα επιδότηση αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Το μέτρο αυτό έρχεται για να καλύψει τις αυξήσεις που προήλθαν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόκειται για αυτά τα υπέρογκα ποσά, τα οποία η κρατική έκπτωση δεν μπόρεσε να καλύψει έως τώρα.

Για αυτό, με την επιδότηση που ανακοινώθηκε, από όλα αυτά τα επιπλέον που έχεις πληρώσει μέχρι σήμερα, θα λάβεις πίσω το 60% με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό σου λογαριασμό!

Όσοι είχαν σταθερά τιμολόγια δεν θα δουν κάποια επιστροφή, εφόσον δεν τιμολογήθηκαν με βάση τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ωστόσο, στα σταθερά τιμολόγια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αγορά, η χρέωση τιμής ανά κιλοβατώρα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στα κυμαινόμενα.

Πόσα παίρνω πίσω από την αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος;

Όλα τα παραδείγματα αφορούν χρεώσεις που προκύπτουν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για ένα εξάμηνο. Αν λοιπόν έχεις επιβαρυνθεί με κάποιο χρηματικό ποσό από τα παρακάτω, δες ακριβώς πόσα τελικά θα πάρεις πίσω.

Σου υπενθυμίζουμε πως το ποσοστό της επιδότησης ρεύματος είναι 60% και έχει ως ελάχιστο ύψος τα 18 ευρώ και ως μέγιστο τα 600 ευρώ.

◽ Χρέωση ρήτρας 3.000 ευρώ

Εάν στον λογαριασμό σου η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν 3.000 ευρώ για το εξάμηνο και πήρες ήδη σε έκπτωση από το κράτος 1.000 ευρώ, τότε θα έβαλες από την τσέπη σου τα 2.000 ευρώ.

Άρα, κάνοντας αίτηση για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος, παίρνεις πίσω 600 ευρώ. Δεν παίρνεις 2.000 x 0.6 = 1.200 ευρώ, διότι υπάρχει το ανώτατο όριο στην επιδότηση στα 600 ευρώ.

◽ Χρέωση ρήτρας 1.000 ευρώ

Έστω ότι σου ήρθε λογαριασμός με ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ συνολικά το περασμένο εξάμηνο και έλαβες ήδη από το κράτος επιδότηση 400 ευρώ. Άρα, εσύ πλήρωσες 600 ευρώ. Τώρα με τη νέα ενίσχυση θα πάρεις πίσω 600 x 0.6 = 360 ευρώ.

◽ Χρέωση ρήτρας 500 ευρώ

Σου ήρθε λογαριασμός με ρήτρα αναπροσαρμογής συνολικά στα 500 ευρώ για το εξάμηνο και έστω ότι είχες ως έκπτωση 150 ευρώ από το κράτος. Άρα, πλήρωσες 350 ευρώ. Τότε, 350 x 0.6 = 210 ευρώ θα πάρεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Πώς κάνω την αίτηση για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος;

Η χρηματική ενίσχυση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα χορηγηθεί στον τραπεζικό σου λογαριασμό, και για την ακρίβεια στο IBAN που θα δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr που αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή 17 Ιουνίου. Η είσοδος θα γίνεται με κωδικούς TaxisNet. Μπορείς να κάνεις την αίτηση έως τις 5 Ιουλίου 2022, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Η πλατφόρμα θα σου εμφανίζει την πρώτη κατοικία που έχεις δηλωμένη στο Ε1, δηλαδή στην φορολογική δήλωση. Ισχύει το ίδιο για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες.

Δίπλα από την πρώτη κατοικία θα υπάρχει ο σχετικός αριθμός του ρολογιού και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας.

Έπειτα, θα ερωτηθείς για το εάν είναι σωστά τα στοιχεία. Εφόσον δεις κάτι λάθος, οφείλεις να το διορθώσεις. Επομένως, πρόκειται για μία επιδότηση ρεύματος, για την οποία πρέπει να υποβάλεις εσύ αίτηση και όχι να περιμένεις να γίνει αυτόματα.

Ακόμα και αν έχεις κάνει ήδη την αίτησή σου, προτείνουμε να μπεις ξανά στη σχετική πλατφόρμα και να βεβαιωθείς πως έχεις υποβάλει την αίτηση. Αν γράφει πως “εκκρεμεί η υποβολή”, τότε πρέπει οπωσδήποτε να πατήσεις ξανά υποβολή.

Θα πάρω τα αναδρομικά αν δεν έχω εξοφλήσει τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου – Μαΐου;

Μπορεί να μην έχεις καταφέρει να καλύψεις όλα αυτά τα έξοδα και τις υποχρεώσεις. Μία οικογένεια έχει να σηκώσει πολλά βάρη και παρότι δίνονται διάφορα επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού κ.α., αυτά δεν είναι ικανά στο να ενισχύσουν επαρκώς το εισόδημα ενός νοικοκυριού.

Για τη συγκεκριμένη επιδότηση, να ξέρεις πως θα την πάρεις, ανεξαρτήτως εάν έχεις κάνει ρύθμιση ή όχι, στο ποσό που οφείλεις.

#2 Επιδότηση ρεύματος 2022 για τους μήνες Μάιο & Ιούνιο

Κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο για κύριες και μη κατοικίες, δικαιούσαι να λάβεις επιδότηση για την κατανάλωσή σου, όπως γινόταν και τους προηγούμενους μήνες. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι πλέον δίνεται έκπτωση και για κατανάλωση άνω των 300kWh και για μη κύριες κατοικίες.

Συγκεκριμένα, για οικιακούς πελάτες, αλλά και για επιχειρήσεις:

📍 η επιδότηση για τις πρώτες 300kWh της κύριας κατοικίας ενισχύεται σε 85%,

  • για τις μικρές επιχειρήσεις σε 80% και
  • για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στο 60% της αύξησης του ρεύματος.

📍 άνω των 300kWh της κύριας κατοικίας, όπως και οι καταναλώσεις των υπόλοιπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών, με ποσοστό 50% επί της αύξησης του ρεύματος.

Ποια είναι η επιδότηση ρεύματος για τα νοικοκυριά;

Η επιδότηση ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο και τον Ιούνιο αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και στο σύνολο της κατανάλωσής τους.

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh καλύπτεται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η ενίσχυση θα ανέλθει στα 54,75 ευρώ ανά μήνα.

📌 Διάβασε επίσης: Επένδυση σε φωτοβολταϊκά. Με συμφέρει;

Το σχήμα επιδότησης ρεύματος:

  • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/ MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/ MWh.
  • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/ MWh.

Ένα παράδειγμα (κατανάλωση 500kWh / μήνα)

Για μηνιαία κατανάλωση 500kWh η επιδότηση που θα δοθεί για τον Μάιο και Ιούνιο είναι η εξής και υπολογίζεται βάση του παραπάνω σχήματος:

Ποσά επιδότησης ρεύματος

Επιδότηση σε μη κύριες κατοικίες:

Για όλες τις μη κύριες κατοικίες επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/ MWh, προκειμένου να καλυφθεί το 50% της αύξησης.

Η επιδότηση για δικαιούχους ΚΟΤ:

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/ MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

📌 Διάβασε επίσης: Τι είναι το TTF & πώς επηρεάζει την τιμή του φυσικού αερίου;

Ποια είναι η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις;

Η επιδότηση που θα δοθεί στις επιχειρήσεις διαμορφώνεται με τον παρακάτω τρόπο:

  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η επιδότηση είναι 120 ευρώ/ MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.
  • Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως παροχής ισχύος, η επιδότηση φθάνει στα 170 ευρώ/ MWh.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

#3 Τι αλλάζει στη ρήτρα αναπροσαρμογής με την αίτηση για επιδότηση ρεύματος;

Η ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας συνδέει τα τιμολόγια με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Στα συμβόλαια με ρήτρα αναπροσαρμογής, όσο η τιμή της χονδρεμπορικής αυξάνεται, τόσο και ο λογαριασμός ρεύματος διογκώνεται.

📍 Ως energy experts προτείνουμε ο καταναλωτής να επιλέξει πρόγραμμα που να περιλαμβάνει ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος, χωρίς δέσμευση ως προς τη διάρκεια του συμβολαίου, ώστε να απολαμβάνει τις εκπτώσεις και τα επιδόματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή από το κράτος και μέχρι η ενεργειακή κρίση να σταθεροποιηθεί.

Παράλληλα, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής υπάρχουν πληροφορίες πως θα υπογραφεί Υπουργική Απόφαση τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

💡 Ψάχνεις τρόπους για να εξοικονομείς συνέχεια χρήματα; Τότε μπες στο insurancemarket Ενέργεια και βρες χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να είσαι πάντα ενημερωμένος/ -η. Εδώ βρίσκεις άμεσα, με διαφάνεια και αξιοπιστία συμβουλές και όσα χρειάζεσαι για να κλείσεις το πρόγραμμα ενέργειας που σε συμφέρει!

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!

Σύγκρινε έως 14 Παρόχους Ρεύματος