Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ;

Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ;

Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ;

Η πληρωμή ΕΝΦΙΑ είναι ετήσια και προηγείται της φορολογίας εισοδήματος, με το ποσό οφειλής να ανακοινώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Καλό είναι πριν βγει το εκκαθαριστικό σημείωμα να έχεις ενημερώσει το Ε9 με κάθε μεταβολή που έγινε, όπως πώληση/ αγορά ακινήτου, δωρεά/ γονική παροχή ή κληρονομιά.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις οδηγίες για την πληρωμή ΕΝΦΙΑ ηλεκτρονικά, καθώς και πώς βάζεις δόσεις, πώς κάνεις διακανονισμό των οφειλών σου και αν δικαιούσαι απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Πώς να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ ηλεκτρονικά;

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρωθεί με διάφορους τρόπους, απευθείας μέσω της ΑΑΔΕ, μέσω της τράπεζάς σου ψηφιακά αλλά και σε φυσικά καταστήματα. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλους τους τρόπους πληρωμής ΕΝΦΙΑ.

#1 ΑΑΔΕ – Πληρωμή ΕΝΦΙΑ με κάρτα

Τα βήματα για απευθείας πληρωμή μέσω της ΑΑΔΕ:

 1. Αρχικά, θα χρειαστείς του κωδικούς του TaxisNet, για να εισέλθεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από εδώ, όπου αναρτάται το ποσό της χρέωσης και η ταυτότητα οφειλής.
 2. Στη συνέχεια επιλέγεις Εφαρμογές TAXISnet -> Στοιχεία οφειλών -> Οφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμή.
 3. Επιλέγεις την πληρωμή ΕΝΦΙΑ (από τη λίστα που εμφανίζονται όλες οι οφειλές σου προς το δημόσιο) και εξοφλείς ολόκληρο το ποσό ή μέρος αυτού.
 4. Πατάς έλεγχο και πληρωμή, όπου και συμπληρώνεις τα στοιχεία της χρεωστικής/ πιστωτικής σου κάρτας.

Η πληρωμή ΕΝΦΙΑ μέσω TAXISnet είναι βολική μιας και μπορείς να δεις συγκεντρωμένες και τις δόσεις που έχεις ήδη πληρώσει ή που σου απομένουν.

#2 E-Banking – Πληρωμή ΕΝΦΙΑ online

Αν από την άλλη θέλεις να κάνεις την πληρωμή ΕΝΦΙΑ online, και μάλιστα μέσω του e-banking, θα ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

 • Παίρνεις την ταυτότητα οφειλής που θα δεις στην ΑΑΔΕ, όπως περιγράψαμε στο βήμα 1 προηγουμένως.
 • Μπαίνεις στο e-banking της τράπεζάς σου.
 • Από το μενού επιλέγεις Μεταφορές και πληρωμές -> Πληρωμή λογαριασμών και οφειλών -> ΕΝΦΙΑ.
 • Μετά συμπληρώνεις τα στοιχεία που απαιτούνται (εδώ θα χρειαστείς την ταυτότητα οφειλής που είπαμε παραπάνω).
 • Τέλος, κάνεις επιβεβαίωση, πληρωμή και προαιρετικά αποθηκεύεις ή και εκτυπώνεις το αντίγραφο της πληρωμής ΕΝΦΙΑ.

Μπορείς να κάνεις την ίδια διαδικασία και από mobile-banking, εφόσον σε βολεύει. Αν προτιμάς π.χ. να σκανάρεις με την κάμερα του κινητού σου την οφειλή αντί να συμπληρώσεις τον κωδικό οφειλής, τότε είναι μία καλή λύση για σένα.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε δόσεις: Τι επιλογές έχω;

Γενικά οι επιλογές online πληρωμής ΕΝΦΙΑ είναι:

 • Μία εφάπαξ πληρωμή.
 • Σε 11 μηνιαίες δόσεις. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 11 -αντί των 10 που ήταν πέρσι- ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη να λήγει στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως τις 31 Μαρτίου 2025.
 • Σε 12 ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.
 • Με ένταξη στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις αλλά με επιτόκιο. Συγκεκριμένα σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,68%, και 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 8,18%.

Μπορεί η πληρωμή ΕΝΦΙΑ να γίνει σε κατάστημα;

Ναι. Εάν δεν επιθυμείς ηλεκτρονική πληρωμή ΕΝΦΙΑ τότε μπορείς να εξοφλήσεις το ποσό με φυσική παρουσία μέσω του δικτύου των:

 • ΑΤΜ τραπεζών,
 • ΕΛΤΑ σε κάθε νομό της χώρας και
 • καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Διακανονισμός ΕΝΦΙΑ: Τι ισχύει;

Με την πάγια ρύθμιση οφειλών ΕΝΦΙΑ μπορείς να χωρίσεις το ποσό σε έως 24 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθείς με επιτόκιο. Για την ένταξη στον διακανονισμό δεν χρειάζεται καμία δόση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Η αίτησή σου πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω της ΑΑΔΕ.

📍 Αν δικαιούσαι επιστροφή φόρου εισοδήματος, τότε το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ. Τέλος, να ξέρεις ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ και στις πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη φορολογική διοίκηση.

Ποιοι απαλλάσσονται από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ;

Υπάρχουν και κάποιοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής του ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας. Αναλυτικότερα:

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ πυρόπληκτων

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ βάσει κριτηρίων

Ισχύει για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανάλογα το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ σε διατηρητέα μνημεία

Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί:

 • Ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, και
 • Κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι τα τέλη του 2021 ως διατηρητέα, εφόσον είναι προγενέστερα του 1940.

Οι κάτοχοι ακινήτων μπορούν να δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ, αρκεί να έχουν ασφαλίσει εγκαίρως την κατοικία τους. Εκτός από την ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη, μπορούν δηλαδή να επωφεληθούν και από την αναλογική έκπτωση που θα δοθεί. Πρόκειται για ένα κίνητρο προς τους ιδιοκτήτες, καθώς ο φόρος της ακίνητης περιουσίας αποτελεί ένα βασικό έξοδο και υποχρέωση που έχουν.

Η ασφάλεια της κατοικίας όμως, δεν είναι απλώς μία ακόμη υποχρέωση. Είναι το μέσο με το οποίο μπορείς να προστατεύσεις αποτελεσματικά το σπίτι σου. Απρόοπτες ζημιές από κλοπή, πυρκαγιά ή φυσικές καταστροφές θα είναι διαχειρίσιμες και οι επισκευές δεν θα αποτελούν οικονομική καταστροφή.

Γι’ αυτό, επισκέψου σήμερα το insurancemarket, σύγκρινε τις τρέχουσες προσφορές για ασφάλεια σπιτιού και επίλεξε εκείνη που καλύπτει περισσότερο τις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.