Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Πώς να αποκτήσω το δικό μου σπίτι; | Πρώτη Κατοικία

Πώς να αποκτήσω το δικό μου σπίτι; | Πρώτη Κατοικία

Πώς να αποκτήσω το δικό μου σπίτι; | Πρώτη Κατοικία

Στις μέρες μας το να αφήσεις το ενοίκιο και να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι δεν είναι και τόσο κακή ιδέα. Πρακτικά να το δούμε, το ενοίκιο σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τη δόση ενός δανείου!

Είναι λογικό λοιπόν, στην αρχή να σου φαίνεται δύσκολο. Όμως, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την προσεκτική διαχείριση των οικονομικών σου, η αγορά ακινήτου μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Πάμε να δούμε, πώς μπορείς σιγά σιγά να κάνεις αυτό το όνειρό σου πραγματικότητα.

Από πού πρέπει να ξεκινήσεις;

Αρχικά, πρέπει να καθορίσεις τον προϋπολογισμό σου. Πόσο μπορείς πραγματικά να δαπανήσεις για την αγορά σπιτιού; Ένας οικονομικός σύμβουλος ή ένας σύμβουλος ακινήτων μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις εάν χρειάζεται και σε συμφέρει να πάρεις κάποιο στεγαστικό δάνειο.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ακινήτων. Ποιες περιοχές είναι προσιτές για τον προϋπολογισμό σου; Ποια ακίνητα είναι διαθέσιμα; Μπορεί να χρειαστεί να είσαι ευέλικτος στις απαιτήσεις σου για να βρεις κάτι που να σου ταιριάζει.

Αφού βρεις το κατάλληλο σπίτι, θα πρέπει να κάνεις μια προσφορά και, εφόσον αποδεχτεί, να διεκπεραιώσεις την αγορά. Αυτό περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μιας έρευνας ακινήτου, την απόκτηση της σωστής υποθήκης και την ολοκλήρωση των νομικών εργασιών.

📍 Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η αγορά καινούργιου σπιτιού είναι μια μεγάλη επένδυση. Είναι απαραίτητο να λαμβάνεις υπόψη την αξία επαναπώλησης και να επενδύσεις σε σπίτι που θα αυξάνεται η αξία του με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, σκέψου τη ζωή σου στο μέλλον. Θα μείνεις για πολύ καιρό σε αυτό το σπίτι; Θα πρέπει να έχεις ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, όταν θέλεις να κάνεις μια τέτοια επένδυση.

Πρώτη κατοικία: Ορισμός

Η “Πρώτη Κατοικία” αναφέρεται στο πρώτο σπίτι που αγοράζει κάποιος ή στο σπίτι που θα χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι το σπίτι στο οποίο θα ζεις τον περισσότερο χρόνο.

Ενώ η έννοια της πρώτης κατοικίας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη νομοθεσία, γενικά σημαίνει ότι πρέπει να είναι η κύρια κατοικία του αγοραστή για τουλάχιστον ένα έτος μετά την αγορά.

Καθοριστικός παράγοντας για την κατάταξη ενός ακινήτου ως Πρώτη Κατοικία, είναι η μόνιμη κατοίκηση και φορολόγηση του αγοραστή στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο!

Πότε με συμφέρει να αγοράσω σπίτι;

Η απόφαση για το πότε συμφέρει να αγοράσεις σπίτι είναι πολύ προσωπική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:

  • της οικονομικής σου κατάστασης,
  • των στόχων σου,
  • της αγοράς ακινήτων, αλλά και
  • των προσωπικών σου προτιμήσεων.

Πρώτον, πρέπει να αισθάνεσαι άνετα με την οικονομική σου κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να πληρώνεις την επιβαλλόμενη δόση δανείου, τα τέλη συντήρησης και ασφάλειας δανείου, καθώς και άλλα πιθανά βάρη που σχετίζονται με την κατοχή ακινήτου.

Δεύτερον, πρέπει να σκέφτεσαι τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Αν σχεδιάζεις να μείνεις σε μια περιοχή για πολλά χρόνια, η αγορά ενός σπιτιού μπορεί να είναι μια καλή επένδυση. Εάν, από την άλλη πλευρά, δεν είσαι βέβαιος/η για τα μελλοντικά σου σχέδια, ίσως να είναι καλύτερο να ενοικιάσεις για τον παρόν.

Τέλος, πρέπει να λάβεις υπόψη την τρέχουσα αγορά ακινήτων. Αν οι τιμές είναι χαμηλές και τα επιτόκια δανεισμού είναι ευνοϊκά, μπορεί να είναι καλός χρόνος για αγορά.

Μπορώ να αγοράσω σπίτι με δόσεις, χωρίς δάνειο;

Η αγορά ενός σπιτιού με μηνιαίες δόσεις χωρίς δάνειο είναι μια εναλλακτική λύση που σπάνια εφαρμόζεται, αλλά υπάρχει. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ενοικίαση ακινήτου, το οποίο όμως είναι στην κυριότητά σου.

Αυτό απαιτεί, ωστόσο, έναν πωλητή που είναι πρόθυμος να συμφωνήσει σε αυτήν την ενοποίηση, καθώς και να συζητήσει και να συμφωνήσει σε μια σειρά πολύπλοκων όρων και συνθηκών.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να επιφέρει όφελος στους αγοραστές που δεν μπορούν να λάβουν έγκριση δανείου, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί με τους όρους της συμφωνίας και να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις.

Είσαι σε διαδικασία αναζήτησης δανείου; Το insurancemarket είναι το μέρος που μπορείς να συγκρίνεις στεγαστικά δάνεια, να επικοινωνήσεις με εξειδικευμένο σύμβουλο και να λάβεις τη σωστή απόφαση.

Και αν σου ακούγεται κάπως ξένο το θέμα δάνειο, τότε αφιέρωσε μισή ώρα για ακρόαση του σχετικού podcast μας, ώστε να λυθεί κάθε απορία που έχεις!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.