Η γονική παροχή ακινήτου αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους και πρακτικούς τρόπους μεταβίβασης περιουσίας από τους γονείς στα παιδιά. Έχεις σκεφτεί πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση των κληρονομικών σου θεμάτων;
Ας δούμε με απλά λόγια τι είναι η γονική παροχή σπιτιού, πώς πραγματοποιείται και ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζεις.
Τι είναι η γονική παροχή ακινήτου;
Η γονική παροχή ακινήτου είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας γονέας μεταβιβάζει την ιδιοκτησία ενός ακινήτου στο παιδί του χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα. Αυτό γίνεται μέσω συμβολαιογραφικής πράξης και επιτρέπει τη μεταφορά της περιουσίας εν ζωή, αποφεύγοντας μελλοντικές νομικές ή φορολογικές επιπλοκές.
Τι μεταβιβάζεται σε μία γονική παροχή ακινήτου;
Στη γονική παροχή σπιτιού, η μεταβίβαση μπορεί να γίνει με δύο βασικούς τρόπους.
Ο πρώτος είναι η μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας. Σε αυτή την περίπτωση, ο γονέας παραχωρεί στο παιδί του ολόκληρο το ποσοστό κυριότητας που έχει στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η γονική παροχή ακινήτου με επικαρπία. Εδώ έχουμε τη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας με ταυτόχρονη διατήρηση της επικαρπίας από τον γονέα.
Αυτό σημαίνει ότι το παιδί αποκτά την ψιλή κυριότητα του ακινήτου, όμως ο γονέας διατηρεί το δικαίωμα χρήσης του ακινήτου. Έτσι, μπορεί να κατοικεί σε αυτό, να το ενοικιάζει, να το καλλιεργεί κ.λπ., μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά τον θάνατό του, η επικαρπία παύει να υπάρχει και το παιδί αποκτά την πλήρη κυριότητα του ακινήτου.
Ποια είναι η διαδικασία για τη γονική παροχή ακινήτου;
Θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε έναν συμβολαιογράφο, που θα σε καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία. Αυτός θα αναλάβει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα, να υποβάλει τη δήλωση φόρου γονικής παροχής και να συντάξει την τελική συμβολαιογραφική πράξη. Παράλληλα, θα χρειαστεί να συνεργαστείς και με έναν μηχανικό για την έκδοση κάποιων απαραίτητων πιστοποιητικών που απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτου μέσω γονικής παροχής.
Επίσης, καλό είναι να έχεις και τη βοήθεια ενός δικηγόρου, ώστε να αντιμετωπίσεις τυχόν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Γονική παροχή ακινήτου & δικαιολογητικά
Κάποια βασικά έγγραφα για γονική παροχή που θα χρειαστούν, είναι τα παρακάτω:
- Συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου.
- Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ τελευταίας πενταετίας.
- Βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ από τον δήμο.
- Τοπογραφικό διάγραμμα (αν απαιτείται).
- Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).
- Φορολογική ενημερότητα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Ποια τα έξοδα για τη γονική παροχή ακινήτου;
Η γονική παροχή ακινήτου είναι η διαδικασία με την οποία ένας γονέας μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία στο τέκνο του χωρίς αντάλλαγμα, απαλλαγμένη από φόρο έως την αξία των 800.000€. Αν η αξία ακινήτου υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιβάλλεται φόρος 10% για το υπερβάλλον ποσό.
Το κόστος της διαδικασίας περιλαμβάνει τις αμοιβές συμβολαιογράφου, δικηγόρου και μηχανικού, καθώς και τα τέλη κτηματολογίου. Τα συνολικά έξοδα υπολογίζονται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Πώς ακυρώνεται η γονική παροχή
Σπάει η γονική παροχή κατοικίας; Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχουν σοβαρές νομικές ή οικογενειακές συγκρούσεις μεταξύ γονέα και παιδιού, μπορεί να προκύψει ακύρωση.
Μέσα στην ηλεκτρονική εφαρμογή για τη Δήλωση Φόρου Δωρεάς – Γονικής Παροχής, ο συμβολαιογράφος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την επιλογή «Ακύρωση Δήλωσης λόγω μη σύνταξης συμβολαίου». Για να ολοκληρωθεί η ακύρωση, χρειάζεται η έγκριση της δήλωσης από το πρόσωπο που είναι υπόχρεο στον φόρο, δηλαδή τον δωρεοδόχο ή το παιδί.
Μετά τη διαδικασία της γονικής παροχής ακινήτου, είναι σημαντικό να το προστατεύσεις με μια ασφάλεια σπιτιού. Έτσι, θα εξασφαλίσεις κάλυψη για πιθανές ζημιές, όπως από πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό. Επισκέψου το insurancemarket και βρες το ιδανικό πρόγραμμα ασφάλισης σήμερα.