Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Τι είδη σπιτιών υπάρχουν & πώς διαμορφώνονται οι τιμές τους;

Τι είδη σπιτιών υπάρχουν & πώς διαμορφώνονται οι τιμές τους;

είδη σπιτιών

Τα είδη σπιτιών είναι πολλά και το καθένα από αυτά μπορεί να καλύψει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Ως αγοραστής, ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης είναι σημαντικό να κατανοείς τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη που προσφέρει κάθε τύπος σπιτιού, ώστε να βρεις το ιδανικό ακίνητο ή να κάνεις σωστότερη εκτίμηση της αξίας του.

Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σου δώσει μια εικόνα των διαφορετικών τύπων σπιτιών που μπορείς να βρεις. Έτσι, θα κατανοήσεις τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα κάθε είδους και θα είσαι σε θέση να λάβεις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πώληση, αγορά ή ενοικίαση ακινήτου.

Τύποι σπιτιών σε πολυκατοικίες

Τα διαμερίσματα είναι από τα πιο συνηθισμένα είδη σπιτιών και ανάλογα το μέγεθός τους εξυπηρετούν και άλλες ανάγκες. Πάμε να δούμε μερικά:

Στούντιο ή γκαρσονιέρα

Τα στούντιο προσφέρουν έναν άνετο ενιαίο χώρο που συνδυάζει την κομψότητα με τη λειτουργικότητα. Όταν πρόκειται για ένα και μόνο άτομο, για χρήση ας πούμε ως φοιτητικό σπίτι, τότε ναι αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Δυάρι

Τα διαμερίσματα αυτού του τύπου είναι κατάλληλα για συγκατοίκηση, καθώς είναι λίγο μεγαλύτερα από ένα στούντιο. Στην ουσία έχουν ξεχωριστά το καθιστικό με το υπνοδωμάτιο.

Τριάρι

Κατάλληλο για οικογένειες, εφόσον διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, ένα καθιστικό, την κουζίνα και το μπάνιο.

Οροφοδιαμέρισμα

Όταν ένα διαμέρισμα εκτείνεται σε έναν ολόκληρο όροφο χωρίς να υπάρχουν άλλα διαμερίσματα σε αυτόν, τότε πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα.

📍 Διάβασε επίσης: Πώς να αποκτήσω το δικό μου σπίτι;

Ονομασίες σπιτιών σε οικόπεδο

Μια ανεξάρτητη κατοικία προσφέρει δυνατότητες για άνεση και ιδιωτικότητα. Ας δούμε μερικές:

Μονοκατοικία

Η μονοκατοικία είναι μια ιδανική επιλογή για οικογένειες ή ζευγάρια που επιδιώκουν την ανεξαρτησία και την ιδιωτικότητα. Χαρακτηρίζεται από την ενιαία κατοχή της κατοικίας και του οικοπέδου, παρέχοντας αποκλειστική χρήση και διαχείριση των εξωτερικών χώρων, όπως κήποι ή αυλές.

Διπλοκατοικία

Αποτελείται από δύο ξεχωριστές κατοικίες σε ένα οικόπεδο. Η διαφορά μεταξύ της διπλοκατοικίας και της μονοκατοικίας είναι ότι συνήθως δεν υπάρχουν κοινοί χώροι παρά μόνο ο κήπος. Συχνά, όμως, το οικόπεδο χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη ως προς την ιδιοκτησία.

Βίλα

Οι βίλες συμβολίζουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, προσφέροντας ευρύχωρους χώρους, ιδιωτικότητα και ασύγκριτη άνεση.

Άλλα είδη σπιτιών

Στην αναζήτηση της ιδανικής κατοικίας, υπάρχουν επιλογές που ξεφεύγουν από το βασικά είδη σπιτιών. Από το loft έως την αγροτική κατοικία, οι εναλλακτικές αυτές μπορούν να καλύψουν κάθε προτίμηση.

Μεζονέτα

Μία μεζονέτα εκτείνεται σε παραπάνω από έναν ορόφους που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα. Μπορεί να είναι διαμέρισμα σε πολυκατοικία ή ανεξάρτητη μονοκατοικία με τη δική της αυλή.

Loft

Το loft είναι ένα σπίτι που μετατράπηκε σε κατοικία από βιομηχανικό κτίριο. Αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο συνήθως με μεγάλα παράθυρα, μεταλλικές λεπτομέρειες και ψηλό ταβάνι.

Αγροικία

Μία αγροικία είναι ουσιαστικά μία μονοκατοικία που βρίσκεται σε αγρόκτημα. Προσφέρει μια αληθινή σύνδεση με τη φύση και άφθονο χώρο, ιδανικά για όσους αναζητούν μια ζωή κοντά στο φυσικό περιβάλλον.

Τροχόσπιτο

Πρόκειται για κατοικία που μπορεί να μεταφερθεί από το ένα μέρος στο άλλο με ένα αυτοκίνητο. Συνήθως, τοποθετείται σε οικόπεδο που δεν έχει οικοδομηθεί ή ως εναλλακτικό μέσο για camping.

Προκατασκευασμένο σπίτι

Τέλος, τα σπίτια προκάτ είναι οικονομικότερα από τα συμβατικά και είναι μια λύση που προτιμούν όσοι θέλουν τα οφέλη μιας μικρής μονοκατοικίας, χωρίς μεγάλο κόστος.

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το κόστος ενός ακινήτου;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος μιας κατοικίας είναι πολυάριθμοι. Πάμε να δούμε τους βασικούς παράγοντες στη διαμόρφωση της τιμής ενός ακινήτου.

  • Μέγεθος κατοικίας: Το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο διαφέρει μεταξύ διαφορετικών ακινήτων, με τα στούντιο π.χ. να έχουν μεγαλύτερη τιμή στο τετραγωνικό. Άρα, σκέψου μήπως για ένα επιπλέον χρηματικό ποσό να άξιζε ένα μεγαλύτερο σπίτι;
  • Ηλικία του σπιτιού: Νεόδμητες κατοικίες ή ανακαινισμένα διατηρητέα κτίρια μπορεί να έχουν υψηλότερη τιμή. Οπότε, αν το θέλεις πρόσφατα χτισμένο, πρέπει να “υποχωρήσεις” σε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό.
  • Τοποθεσία: Η γεωγραφική θέση της κατοικίας και συνεπώς παράγοντες όπως η προσβασιμότητα σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμη και η εγκληματικότητα, επηρεάζουν την τιμή. Επομένως, μάθε για την περιοχή και βρες εναλλακτικές, ώστε να μην περιορίζεσαι μόνο στα μέρη που ακούγονται περισσότερο.
  • Ανέσεις: Οι ανέσεις σε ένα σπίτι μπορούν επίσης να επηρεάσουν την τιμή. Βέβαια το πιο πιθανό σήμερα είναι να χαρακτηρισθούν ως ανέσεις, ακόμη και τα βασικά σε ένα σπίτι! Άρα, προσοχή σε όσους επιχειρούν να σε ξεγελάσουν.
  • Κατάσταση της αγοράς: Η ζήτηση επηρεάζει σημαντικά τις τιμές. Το κόστος θα δεις να αυξάνεται όταν η ζήτηση είναι υψηλή και η προσφορά χαμηλή (βλέπουμε άλλωστε όλο και λιγότερα διαθέσιμα σπίτια). Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να βλέπεις σπίτια που “δεν αξίζουν και τόσο” σε υψηλότερες τιμές.

Η αλήθεια είναι ότι το δίκαιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουμε, με ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και αγοραστές να μην αισθάνονται πως μπορούν να βρουν την ιδανική συμφωνία. Το κλειδί πάντως για μια επιτυχημένη επιλογή είναι η διεξοδική έρευνα και η συστηματική αξιολόγηση των επιλογών.

Σημασία επίσης έχει και η προστασία της κάθε επένδυσης που κάνουμε. Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για τους αγοραστές κατοικιών μιας και εκεί (συνήθως λόγω της ύπαρξης στεγαστικού δανείου) η ασφάλεια σπιτιού αποτελεί προτεραιότητα.

Αν λοιπόν ψάχνεις για ασφάλεια περιεχομένου και κτιρίου, εξοχικού ή για ασφάλεια Airbnb, υπάρχει μία λύση. Μπες σήμερα στο insurancemarket και εντόπισε το πακέτο ασφάλισης που σου δίνει τα περισσότερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.