Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Η ασφάλιση περιουσίας στην Ελλάδα

Η ασφάλιση περιουσίας στην Ελλάδα

ασφάλιση περιουσίας

Η ασφάλιση περιουσίας στην Ελλάδα, αν και δεν είναι υποχρεωτική, μπορεί να προσφέρει σημαντική οικονομική σταθερότητα σε όσους την επιλέξουν.

Βλέποντας όλο και συχνότερα να συμβαίνουν μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως και περιστατικά κλοπών, η ασφάλιση της περιουσίας μας μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας, αποζημιώνοντάς μας για τις οικονομικές απώλειες που μπορεί να προκύψουν.

Τι προσφέρει η ασφάλεια περιουσίας;

Ένα σπίτι, καθώς και τα περιεχόμενά του, αποτελούν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επενδύουμε τόσο συναισθηματικά, όσο και οικονομικά. Συχνά πιστεύουμε ότι αποφεύγοντας την ασφάλιση κάνουμε και εξοικονόμηση χρημάτων.

Έχοντας επίσης ένα περιορισμένο εισόδημα είναι λογικό να μην σκεφτείς για απρόοπτους κινδύνους ή άλλες οικονομικές ζημιές που μπορεί να συμβούν στο μέλλον.

Είναι αλήθεια ότι ενώ υπάρχει σαν σκέψη το ότι συμβαίνουν καταστροφικά γεγονότα, υπάρχει και η πεποίθηση ότι “δεν θα συμβούν σε εμάς”. Κάτι που όμως δεν ισχύει.

Η ασφάλιση κατοικίας προσφέρει προστασία από απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο σπίτι, όπως πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές ή κλοπές.

Μπορεί να καλύψει το κόστος επισκευής ή ανοικοδόμησης, εξασφαλίζοντας την οικονομική σου ασφάλεια. Αποτελεί λοιπόν επένδυση για την περιουσία σου.

Αναλυτικότερα, η ασφάλιση περιουσίας είναι σημαντική για τους παρακάτω λόγους:

  • Προστασία από φυσικές καταστροφές: Ασφαλίζει την κατοικία σου από βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί.
  • Προστασία από κλοπές: Καλύπτει την απώλεια ή τη βλάβη των προσωπικών σου αντικειμένων λόγω κλοπής.
  • Εξοικονόμηση χρημάτων: Η επισκευή ή η ανοικοδόμηση της κατοικίας σου μπορεί να είναι πολύ ακριβή. Η ασφάλιση κατοικίας μπορεί να καλύψει αυτά τα κόστη.
  • Διατήρηση της επένδυσής σου: Η κατοικία σου είναι μια σημαντική επένδυση. Η ασφάλιση βοηθά στη διατήρηση αυτής της επένδυσης προστατεύοντάς την από απρόβλεπτα γεγονότα.

Σε ενδιαφέρει να μάθεις γιατί η ασφάλεια σπιτιού αξίζει; Δες το σχετικό άρθρο που έχουμε ετοιμάσει με τους 6 κυριότερους λόγους!

Πώς η ασφάλιση βοήθησε σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές;

Η ασφαλιστική αγορά μετά την κακοκαιρία Daniel, προχώρησε σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 700 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των καταστροφών. Από την πλευρά του κράτους το κόστος αποζημίωσης για πλημμύρες και λοιπές καταστροφές ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

Το κόστος αυτό ξεπέρασε το σύνολο των αποζημιώσεων που έχει πληρώσει ο ασφαλιστικός κλάδος την τελευταία 30ετία. Πρόκειται για το πιο καταστροφικό γεγονός στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Να αναφέρουμε ότι μόνο 1 εκ. σπίτια από τα 6,5 εκ. είναι ασφαλισμένα στη χώρα μας. Παρά την χαμηλή κάλυψη της ασφάλισης περιουσίας στην Ελλάδα, οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας, πράγμα που τους επιτρέπει να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους.

Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεσαι ότι δεν θα σε αποζημιώσουν!

Τι ισχύει για την ασφάλιση περιουσίας σε άλλες χώρες της ΕΕ;

Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, η ασφάλιση περιουσίας είναι είτε υποχρεωτική είτε συνδέεται με κάποια προνόμια.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι ενοικιαστές και οι συνιδιοκτήτες πρέπει να έχουν ασφάλεια πυρός κατοικίας, ενώ είναι υποχρεωτική η προσθήκη κάλυψης για φυσικές καταστροφές. Στην Ελβετία, η ασφάλιση κατοικίας είναι επίσης υποχρεωτική. Στην Ισπανία, οι πολίτες πρέπει να προσθέσουν κάλυψη για φυσικές καταστροφές σε κάθε ασφαλιστήριο πυρός κατοικίας.

Επίσης, στη Ρουμανία και στην Τουρκία είναι υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικίας για σεισμό. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική, η προσβασιμότητα σε αυτήν είναι ιδιαίτερα υψηλή, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότεροι χρειάζονται την ασφάλεια για το στεγαστικό δάνειο που αποπληρώνουν.

Στην Ελλάδα, αν και η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι υποχρεωτική, υπάρχει ένα σημαντικό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους. Αυτό το κίνητρο είναι η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι, ανεξάρτητα από τα φορολογικά κίνητρα, η ασφάλιση κατοικίας παρέχει σημαντικό επίπεδο προστασίας για την περιουσία του κάθε ιδιοκτήτη.

👉🏼 Θέλεις να προστατεύσεις το σπίτι σου και την οικονομική σου ευημερία; Κάνε την έρευνά σου, σύγκρινε τις τιμές στο insurancemarket και τις παροχές και αποφάσισε για την ασφάλιση κατοικίας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Μην περιμένεις άλλο, ασφάλισε την κατοικία σου σήμερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.