Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Ανακαίνιση σπιτιού: Τι επιλογές έχω;

Ανακαίνιση σπιτιού: Τι επιλογές έχω;

Ανακαίνιση σπιτιού

Η ανακαίνιση σπιτιού δεν αφορά μόνο την αισθητική ανανέωση του χώρου, αλλά και την ενίσχυση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας στο σπίτι.

Παρακάτω θα βρεις τις διάφορες κατηγορίες ανακαινίσεων κατοικίας, τις συμβουλές μας για να ολοκληρώσεις το έργο με επιτυχία, καθώς και τις περιπτώσεις που επηρεάζεται το συμβόλαιο ασφάλισης.

Θέλω να κάνω ανακαίνιση σπιτιού, τι επιλογές έχω;

Ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανακαίνισης που μπορείς να εξετάσεις.

Ας δούμε μερικές από τις επιλογές:

1. Ολική ανακαίνιση σπιτιού

Μια πλήρης ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνει την εκτεταμένη ανακαίνιση ενός σπιτιού, καλύπτοντας όλους τους χώρους και τα συστήματα.

Περιλαμβάνει την ανακαίνιση των δαπέδων, των τοίχων, των οροφών, των κουφωμάτων, των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και την αντικατάσταση ή την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των επίπλων.

➕ Η ριζική ανακαίνιση σπιτιού αυξάνει την αξία ακινήτου και μπορεί να εξαλείψει προβλήματα που υπάρχουν λόγω παλαιότητας.

➖ Είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί επαγγελματική βοήθεια.

2. Μερική ανακαίνιση σπιτιού

Η μερική ανακαίνιση επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέρη του σπιτιού, όπως η κουζίνα, το μπάνιο ή το σαλόνι, αφήνοντας τα υπόλοιπα μέρη του σπιτιού ανέγγιχτα.

Αξίζει όταν ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ανακαίνιση από ό,τι τα υπόλοιπα.

3. Αισθητική αναβάθμιση σπιτιού

Αν θέλεις να ανανεώσεις την εμφάνιση του χώρου χωρίς σημαντικές αλλαγές στις δομικές ή λειτουργικές του πτυχές, τότε μπορείς να κάνεις μία απλή εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού. Μπορείς να:

  • Αλλάξεις χρώματα σε τοίχους και ταβάνια.
  • Ανανεώσεις τα έπιπλα.
  • Προσθέσεις διακοσμητικά στοιχεία.

4. Λειτουργική αναβάθμιση σπιτιού

Εστιάζει στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των χώρων του σπιτιού, μέσω της:

  • Αναδιάταξης, για να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι και πιο ευέλικτοι χώροι.
  • Βελτίωσης των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, για αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα.
  • Εγκατάστασης συστημάτων για έξυπνο σπίτι με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο φωτισμού, θερμοκρασίας και ασφάλειας.

Ποια τα βήματα για τη γενική ανακαίνιση σπιτιού;

Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για μια επιτυχημένη ανακαίνιση:

Προγραμματισμός και προϋπολογισμός

Το πρώτο και ίσως πιο κρίσιμο βήμα σε οποιαδήποτε ανακαίνιση είναι η σύνταξη ενός σχεδίου. Αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή όλων των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, τις προτεραιότητες και τα στάδια του έργου.

Μερικές χρήσιμες εφαρμογές που βοηθηθούν στη διαμόρφωση του χώρου είναι το Homestyler, το RoomScan Pro ή και το Magicplan.

Όσο για τον προϋπολογισμό μπορείς να προχωρήσεις και σε ανακαίνιση σπιτιού με δόσεις ώστε να διαχειριστείς με πιο ευέλικτο τρόπο τα κόστη.

Επιλογή επαγγελματιών και υλικών

Η επιλογή των κατάλληλων επαγγελματιών είναι καθοριστική για την επιτυχία της ανακαίνισης. Μην διστάσεις να ζητήσεις προσφορές από διάφορους επαγγελματίες και να συγκρίνεις τις τιμές και υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η επιλογή των υλικών είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα και τη διάρκεια της ανακαίνισης. Προτίμησε ποιοτικά και ανθεκτικά υλικά που θα αντέξουν στον χρόνο και στη χρήση.

Νομικά θέματα και άδεια για ανακαίνιση σπιτιού

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε εργασία, βεβαιώσου ότι έχεις ενημερωθεί για τις απαιτούμενες άδειες και τις νομικές προδιαγραφές.

Οργάνωση και επίβλεψη έργου

Η τακτική επίβλεψη της προόδου των εργασιών είναι απαραίτητη για να διασφαλίσεις ότι όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιό σου.

Μετά την ολική ή μερική ανακαίνιση σπιτιού, τι αλλάζει στην ασφάλεια;

Η ανακαίνιση αυξάνει την αξία ενός σπιτιού. Συνεπώς μπορεί να ανεβάσει την τιμή στην πώληση ή την ενοικίαση σπιτιού.

Σχετικά με την ασφάλιση, μία αύξηση στην αξία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα. Οπότε, θα πρέπει να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου εταιρεία για τις αλλαγές που έκανες.

Σημαντικό κεφάλαιο είναι και οι καινούργιες εγκαταστάσεις. Μετά από τις δομικές και λειτουργικές αναβαθμίσεις στην κατοικία σου, θα μπορέσεις να προσθέσεις νέες καλύψεις, όπως για παράδειγμα την κάλυψη διάρρηξης σωληνώσεων.

Επίσης, σε περίπτωση που κλείνεις ασφάλεια σπιτιού για το περιεχόμενο, μετά από την ανακαίνιση διαμερίσματος είναι σημαντικό να ανανεώσεις τη λίστα των αντικειμένων που ασφαλίζεις με την αξία τους.

Με λίγα λόγια, το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση του σπιτιού σου.

Ένα σπίτι χρειάζεται να είναι ασφαλισμένο, αφού αποτελεί το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο κάθε ατόμου. Ιδιαίτερα μετά από μια ανακαίνιση σπιτιού – κατά την οποία δαπανάς επιπλέον χρήματα – είναι απαραίτητο να το προστατεύεις από συνήθεις κινδύνους.

Γι’ αυτό, σύγκρινε σήμερα προγράμματα για ασφάλεια σπιτιού μέσω του insurancemarket και επίλεξε εκείνο που σε προστατεύει περισσότερο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.