Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Σωστό ξεκίνημα αυτοκινήτου: Πώς βάζω μπροστά το αυτοκίνητο;

Σωστό ξεκίνημα αυτοκινήτου: Πώς βάζω μπροστά το αυτοκίνητο;

Σωστό ξεκίνημα αυτοκινήτου: Πώς βάζω μπροστά το αυτοκίνητο;

Το σωστό ξεκίνημα αυτοκινήτου είναι μία βασική δεξιότητα που πρέπει να κατέχεις, για τη μακροπρόθεσμη υγεία του οχήματος και την ασφάλειά σου.

Σε αυτό το άρθρο, θα σε καθοδηγήσουμε βήμα προς βήμα, από τα βασικά μέτρα ασφαλείας μέχρι την σωστή εκκίνηση του κινητήρα. Θα μιλήσουμε επίσης και για τη διαδικασία εκκίνησης ενός αυτόματου αυτοκινήτου.

Το σωστό ξεκίνημα αυτοκινήτου αρχίζει πριν βάλεις μπροστά

Θα ξεκινήσουμε με τα βασικά για εσένα που είσαι νέος οδηγός και ψάχνεις ολοκληρωμένη καθοδήγηση για όλα τα θέματα που αφορούν την οδήγηση αυτοκινήτου για αρχάριους.

Πριν αρχίσεις λοιπόν, υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να διασφαλίσεις την ασφαλή εκκίνηση του αυτοκινήτου σου. Αρχικά, βεβαιώσου ότι τα επίπεδα λαδιού, αντιψυκτικού και υγρού φρένων είναι επαρκή. Έλεγξε επίσης ότι τα φώτα αυτοκινήτου και τα ελαστικά βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Σημασία έχει και η σωστή θέση οδήγησης. Ρύθμισε το κάθισμά σου έτσι ώστε τα πόδια σου να φτάνουν άνετα στα πεντάλ και ρύθμισε τους καθρέπτες σου για να έχεις πλήρη ορατότητα. Μην ξεχάσεις να φοράς πάντα ζώνη ασφαλείας – όπως και οι συνεπιβάτες σου – πριν ξεκινήσεις για οποιαδήποτε μεγάλη ή μικρή διαδρομή.

Πώς βάζω μπροστά το αυτοκίνητο;

Εδώ θα βρεις πληροφορίες για το ξεκίνημα ενός αυτοκινήτου με συμπλέκτη και ενός με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Εκκίνηση αυτοκινήτου με συμπλέκτη

Για το ξεκίνημα αυτοκίνητου με συμπλέκτη, ακολούθησε τα εξής βήματα:

  1. Θέση των ποδιών: Βεβαιώσου ότι το αριστερό πόδι σου είναι πάνω στον συμπλέκτη και το δεξί πάνω στο φρένο.
  2. Εκκίνηση του κινητήρα: Κράτησε το αμπραγιάζ αυτοκινήτου πατημένο μέχρι το τέρμα και πίεσε το φρένο. Βάλε το κλειδί στη μίζα και στρίψε το για να ξεκινήσεις τον κινητήρα. Άφησέ το μόλις ο κινητήρας ξεκινήσει.
  3. Ρύθμιση κιβωτίου ταχυτήτων: Με τον συμπλέκτη πατημένο, μετακίνησε το μοχλό στην πρώτη ταχύτητα.
  4. Συμπλέκτης, γκάζι & ξεκίνημα: Ενώ πιέζεις απαλά το γκάζι, παράλληλα άρχισε να αφήνεις αργά τον συμπλέκτη. Προσπάθησε οι κινήσεις σου να είναι συγχρονισμένες ώστε να μην σου σβήσει ο κινητήρας.
  5. Απελευθέρωση του χειρόφρενου: Αν βρίσκεσαι σε επίπεδο έδαφος, μπορείς να απελευθερώσεις το χειρόφρενο καθώς το αυτοκίνητο αρχίζει να κινείται. Αν πρόκειται για ξεκίνημα σε ανηφόρα, χρησιμοποίησέ το για να αποτρέψεις την επιστροφή του αυτοκινήτου σου, μέχρι να νιώσεις ότι αυτό είναι έτοιμο να κινηθεί προς τα εμπρός.
  6. Ομαλή εκκίνηση: Συνέχισε να απελευθερώνεις τον συμπλέκτη και να πιέζεις το γκάζι σταδιακά μέχρι το αυτοκίνητο να κινηθεί ομαλά προς τα εμπρός.
πινακίδα widget

Εκκίνηση αυτόματου αυτοκινήτου

Πώς όμως βάζω μπροστά το αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως τα πράγματα είναι αρκετά πιο εύκολα!

Συγκεκριμένα:

  • Βεβαιώσου ότι το κιβώτιο είναι στη θέση «P» (Παρκάρισμα) πριν ξεκινήσεις τον κινητήρα.
  • Πίεσε το φρένο κατά την εκκίνηση του κινητήρα.
  • Μετά την εκκίνηση, μετακίνησε το κιβώτιο στη θέση «D» (Οδήγηση) ενώ κρατάς πατημένο το φρένο.

Ένα αυτόματο αυτοκίνητο επιτρέπει στον οδηγό να επικεντρωθεί περισσότερο στον δρόμο και στις συνθήκες κυκλοφορίας, αφού δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αλλαγή ταχυτήτων.

Ακόμα, τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων είναι σχεδιασμένα για να βελτιστοποιούν την κατανάλωση καυσίμου, επιλέγοντας την κατάλληλη ταχύτητα ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Οπότε, αν σε δυσκολεύει ο συμπλέκτης μπορείς σε κάθε περίπτωση να δοκιμάσεις και ένα αυτόματο αυτοκίνητο.

Κοινά λάθη στο ξεκίνημα αυτοκινήτου

Το σωστό ξεκίνημα αυτοκινήτου όχι μόνο μπορεί να επιτευχθεί με όσα είπαμε παραπάνω, αλλά επίσης αποφεύγοντας αυτά τα τρία κοινά λάθη:

Ξαφνική απελευθέρωση του συμπλέκτη

Αυτή η πράξη μπορεί να προκαλέσει το σβήσιμο του κινητήρα ή να προκαλέσει φθορά στον συμπλέκτη.

Υπερβολικό γκάζι

Το να πατάς το γκάζι περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη επιτάχυνση και απώλεια ελέγχου. Το ίδιο ισχύει και όταν στρίβεις το όχημά σου.

Το τελευταίο είναι και ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί, οπότε σου προτείνουμε να ενημερωθείς γι’ αυτά, ώστε να τα αποφεύγεις!

Μη χρήση χειρόφρενου στην ανηφόρα

Η διαδικασία εκκίνησης με χρήση συμπλέκτη και γκαζιού μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά απαιτεί ακρίβεια και συγχρονισμό για να αποφευχθούν ζημιές στον κινητήρα ή το κιβώτιο ταχυτήτων.

Ειδικά στην οδήγηση σε ανηφόρα θα φανεί λίγο πιο έντονα το κατά πόσο έχεις μάθει να ξεκινάς το αυτοκίνητο. Αυτό γιατί η βαρύτητα δεν είναι με το “μέρος” σου, τραβώντας το αυτοκίνητό σου προς τα πίσω.

Οπότε, σε αυτή την περίπτωση και μέχρι να εξοικειωθείς με τον συμπλέκτη, προτείνεται να χρησιμοποιείς το χειρόφρενο.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε και το ξεκίνημα αυτοκινήτου πλέον να φαντάζει πανεύκολο!

Όσο για την ασφάλειά σου, σύγκρινε τις προσφορές ασφάλισης αυτοκινήτου μέσω του insurancemarket και επίλεξε το πακέτο που σου ταιριάζει καλύτερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου