Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / 10+1 λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί

10+1 λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί

Λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί

Όλοι έχουμε περάσει από την φάση που είμαστε νέοι οδηγοί και ακόμα άπειροι στον δρόμο. Για πολλούς, ο πρώτος χρόνος τουλάχιστον, είναι κάπως αλλόκοτος με λαθάκια και συχνά με αισθήματα ανασφάλειας. Είναι λογικό όλα αυτά να επηρεάσουν την οδηγική σου συμπεριφορά, κάτι το οποίο όμως μπορείς να διορθώσεις.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί. Ελπίζουμε πάντως να μην τα κάνεις όλα μαζί, και αν κάποιο σου θυμίζει εσένα, την επόμενη φορά που θα βγεις στους δρόμους, να το αποφύγεις!

#1 Υπερβολική εμπιστοσύνη

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί είναι η υπερβολική εμπιστοσύνη στις οδηγικές τους ικανότητες. Καμία πρακτική δεν αντικαθιστά την εμπειρία και την προσοχή.

Όσο και να αισθάνεσαι πως το έχεις, όσο και να θες να οδηγήσεις στα όρια, μην το κάνεις. Κράτα μία απόσταση από όλες αυτές τις παρορμήσεις για να αποφύγεις τα χειρότερα.

#2 Μη προσαρμογή στις εξωτερικές συνθήκες

Οι συνθήκες δρόμου μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και οι νέοι οδηγοί πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν. Είτε πρόκειται για βροχή, χιόνι, ομίχλη ή ακόμα και έντονη ηλιοφάνεια ή καύσωνα, οι συνθήκες αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Να είσαι προετοιμασμένος/η για όλες αυτές τις συνθήκες (συχνός έλεγχος του οχήματός σου, όλα τα απαραίτητα μαζί, όπως αλυσίδες χιονιού κ.λπ.) και με ψυχραιμία να τις διαχειριστείς αναλόγως.

#3 Κακή διαχείριση περισπασμών

Οι νέοι οδηγοί μπορεί να βρουν δύσκολη τη διαχείριση των περισπασμών ενώ οδηγούν. Είτε πρόκειται για ένα απρόσμενο αντικείμενο στον δρόμο ή έναν πεζό, σκύλο κ.λπ., είτε για τη διακοπή της οδήγησης από άλλους οδηγούς, είναι σημαντικό να αντιδράσεις και πάλι με ψυχραιμία.

Μπορεί να σε τρομάξει ή να σου δημιουργήσει έναν επιπλέον φόβο στην οδήγηση. Όπως και να έχει όλα αυτά είναι στον δρόμο, οπότε η λύση είναι να βλέπεις μπροστά και να κινείσαι πάντοτε προληπτικά.

#4 Απρόσκοπτη χρήση των φώτων

Η κατάλληλη χρήση των φώτων είναι απαραίτητη για την ασφάλεια στο δρόμο. Οι νέοι οδηγοί μπορεί να μην γνωρίζουν πότε και πώς να χρησιμοποιήσουν τα φώτα τους σωστά.

Ενώ τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν αυτόματη ρύθμιση φώτων, πρέπει να γνωρίζεις πότε να χρησιμοποιείς τους προβολείς, τα φώτα ομίχλης και τα φώτα στάθμευσης, όπως σου τα έμαθε ο δάσκαλος οδήγησης. Άλλωστε, μπορεί να ακούσεις πολλά από άλλους οδηγούς, αλλά το σωστό είναι αυτό που λέει ο Νόμος.

#5 Μη σεβασμός του ΚΟΚ

Και μιας που μιλήσαμε για νόμους, ας πούμε και κάτι που είναι προφανές, αλλά όχι δεδομένο. Πολλοί νέοι οδηγοί επιλέγουν να μην σέβονται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τα σήματα δρόμου.

Είτε πρόκειται για παραβίαση των ορίων ταχύτητας, παράβλεψη στοπ ή αδιαφορία σε πινακίδες σήμανσης, τα λάθη αυτά μπορούν να είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια του οδηγού, τους άλλους ανυποψίαστους οδηγούς, πεζούς και ζώα. Γι’ αυτό τέτοιες πράξεις πρέπει να αποφεύγονται.

Στο τέλος θα καταλάβεις πως δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να αποδείξεις στους άλλους. Ούτε επίσης θεωρείσαι πιο τολμηρός/η με συμπεριφορές που φέρνουν τους άλλους σε δύσκολη θέση ή σε επικίνδυνη για την υγεία τους κατάσταση.

πινακίδα widget

#6 Χρήση κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Ένα ακόμη σημαντικό λάθος που κάνουν οι νέοι οδηγοί είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το να παίρνεις το βλέμμα σου από το δρόμο, ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Θα πρέπει λοιπόν να μάθεις να μη δίνεις σημασία σε κάθε ειδοποίηση, να αποφεύγεις τη χρήση του ή να το τοποθετείς σε ένα ειδικό gadget αυτοκινήτου, όπως μία βάση.

#7 Ανεπαρκής απόσταση ασφαλείας

Οι νέοι οδηγοί μπορεί να μην κρατούν την αναγκαία απόσταση ασφαλείας από το αυτοκίνητο μπροστά τους. Η απόσταση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή επικίνδυνων συγκρούσεων και οδηγεί σε ασφαλέστερη οδήγηση.

Επίσης, το να κινείσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τυφλό σημείο ενός άλλου οδηγού, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Το καλύτερο είναι να επιταχύνεις ή να επιβραδύνεις για να μην βρίσκεσαι σε αυτό το σημείο για πολλή ώρα.

#8 Παράβλεψη των σημάνσεων για ποδηλάτες

Πολλές φορές, οι νέοι οδηγοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σήματα των ποδηλατών και μπορεί να τα παραβλέψουν. Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις και να σέβεσαι τους κανόνες που διέπουν την ποδηλασία στους δρόμους, όπως και τα ηλεκτρικά πατίνια, των οποίων η κυκλοφορία έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Με την ίδια λογική να διαχειρίζεσαι και τις μηχανές που περνούν πολλές φορές από τα δεξιά. Έχε πάντα το νου σου στους καθρέφτες πριν αλλάξεις λωρίδα, όπως και γύρνα και το κεφάλι σου για να κοιτάξεις στο τυφλό σημείο που δεν φαίνεται από τον καθρέφτη.

#9 Λάθος θέση οδήγησης

Ένα ακόμη συχνό λάθος που κάνουν οι νέοι οδηγοί είναι ότι δεν γνωρίζουν τη σωστή θέση οδήγησης. Το να κάθεσαι πολύ κοντά ή πολύ μακριά από το τιμόνι, ή ακόμα και με λάθος στάση σώματος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Αυτό επηρεάζει τόσο την ικανότητά σου να ελέγχεις επαρκώς το αυτοκίνητο, όσο και την αποτελεσματικότητα της ζώνης ασφαλείας σε περίπτωση ατυχήματος.

#10 Μεγάλη ταχύτητα στις στροφές

Η οδήγηση σε στροφές απαιτεί προσεκτικό χειρισμό του τιμονιού, καθώς και τη σωστή χρήση των πεντάλ γκαζιού και φρένου. Το σωστό είναι πριν φτάσεις στη στροφή, να ελέγξεις τους καθρέφτες, να δώσεις το ανάλογο σήμα για να ενημερώσεις τους άλλους οδηγούς και να αρχίσεις να επιβραδύνεις.

Η ταχύτητα που πρέπει να κρατήσεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος της στροφής, η κατάσταση του δρόμου και οι καιρικές συνθήκες. Γενικά, πρέπει να πηγαίνεις αρκετά αργά ώστε να ελέγχεις πλήρως το αυτοκίνητο.

Καθώς πλησιάζεις τη στροφή, ξεκίνα να στρίβεις το τιμόνι. Κράτησε το τιμόνι σταθερό καθώς παίρνεις τη στροφή. Μετά την ολοκλήρωση της στροφής, επιτάχυνε και πάλι σταθερά αφού βεβαιωθείς ότι το αυτοκίνητο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο.

#11 Ανεπαρκής έλεγχος στα ελαστικά

Ο έλεγχος των ελαστικών του αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντικός για μια σειρά από λόγους. Τα ελαστικά είναι η μόνη επαφή που έχει το όχημα με τον δρόμο, και γι’ αυτό πρέπει να βρίσκονται πάντα σε καλή κατάσταση.

Η σωστή συντήρηση των ελαστικών μπορεί επίσης να αυξήσει την απόδοση του καυσίμου και στην επέκταση της διάρκειας ζωής τους.

Μερικές συμβουλές για τους νέους οδηγούς

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω συχνά λάθη που κάνουν οι οδηγοί, τόσο οι νέοι όσο και κάποιοι πιο έμπειροι, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τα παρακάτω. Συγκεκριμένα:

  • Πάντα να χρησιμοποιείς τη ζώνη ασφαλείας, ακόμη και για σύντομες διαδρομές.
  • Τοποθέτησε το Ν στο πίσω παρμπρίζ για να είναι ενήμεροι οι υπόλοιποι οδηγοί.
  • Να εξετάζεις συνεχώς τον δρόμο για πιθανούς κινδύνους, όπως πεζούς, ποδηλάτες, άλλα αυτοκίνητα, και απρόσμενα αντικείμενα.
  • Επιβράδυνε σε συνθήκες κακοκαιρίας ή όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη.
  • Κράτα τα χέρια σου στη σωστή θέση στο τιμόνι και θέσε το κάθισμά σου στην κατάλληλη απόσταση από το τιμόνι.
  • Μη χρησιμοποιείς ποτέ το κινητό σου τηλέφωνο ή άλλες συσκευές κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
  • Κράτα ανάλογη απόσταση από το αυτοκίνητο που βρίσκεται μπροστά σου.
  • Μην επιταχύνεις απότομα και απόφυγε το απότομο φρενάρισμα.
  • Πάντα να ακολουθείς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η σημαντικότερη επιλογή για κάθε χιλιόμετρο που διανύεις με το όχημά σου. Η κάλυψη με ένα πακέτο μικτής ασφάλειας, ναι είναι η πληρέστερη και ιδανικότερη επιλογή για έναν άπειρο οδηγό.

Άλλωστε, οι οδηγικές αστοχίες μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις μία δίκαιη αποζημίωση σε περίπτωση που σου τύχει κάτι τέτοιο. Η ασφάλεια νέου οδηγού λοιπόν μπορεί να καλύψει πρωτίστως τις ζημιές από μικρά και μεγάλα ατυχήματα προς τρίτους, αλλά και ζημιές που προκάλεσες εσύ στο όχημά σου.

Στο insurancemarket μπορείς να βρεις εύκολα το καταλληλότερο πακέτο ασφάλισης. Η σύγκριση ασφαλειών είναι η καλύτερη εκκίνηση στην πορεία της αναζήτησης ασφάλειας. Βρες την προσφορά σου, προχώρησε σε αγορά με ή χωρίς άτοκες δόσεις και λάβε το συμβόλαιο στο mail σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου