Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Φόβος οδήγησης: Πώς θα τον αντιμετωπίσω;

Φόβος οδήγησης: Πώς θα τον αντιμετωπίσω;

Φόβος οδήγησης: Πώς θα τον αντιμετωπίσω;

Νιώθεις ένα κόμπο στο στομάχι σου όταν έρχεται η ώρα να καθίσεις πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου και γενικά πιστεύεις ότι δεν το ‘χεις με την οδήγηση;

Ε λοιπόν, έχουμε να σου πούμε κάτι για αυτό. ΔΕΝ είσαι μόνος και ούτε πρέπει να νιώθεις περίεργα, όπως και να λες συνέχεια και σε όλους πως “δεν το ’χω με την οδήγηση”. Άλλωστε τι θα πει δεν το ΄χω; Αν το εξασκήσεις και το σκεφτείς με άλλον τρόπο, ναι είναι δυνατόν και να σου φύγει ο φόβος οδήγησης αλλά και να ευχαριστιέσαι την οδήγηση στον δρόμο!

Πάμε λοιπόν να δούμε τους τρόπους για να ξεπεράσεις την αμαξοφοβία σου καθώς και τους πιθανούς λόγους που έχει δημιουργηθεί.

Disclaimer: Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι είμαστε και εμείς απλοί καθημερινοί άνθρωποι και οδηγοί και όσες συμβουλές αναφέρουμε παρακάτω προκύπτουν από δική μας έρευνα. Για θέματα υγείας χρειάζεται πάντα να διασταυρώνεις την πληροφορία που διαβάζεις αλλά και να απευθύνεσαι σε ειδικούς υγείας όταν το χρειάζεσαι.

Φόβος οδήγησης: Τι είναι;

Ο φόβος της οδήγησης, γνωστός και ως vehophobia ή αμαξοφοβία, είναι μια από τις πιο κοινές φοβίες στον κόσμο. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό τον φόβο μπορεί να αισθάνονται έντονο άγχος όταν πρέπει να οδηγήσουν, παρόλο που καταλαβαίνουν ότι στην πραγματικότητα δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Αν όταν είσαι οδηγός, έχεις παρατηρήσει κάποια σωματικά συμπτώματα όπως:

  • δύσπνοια,
  • ταχυπαλμία,
  • ταχυκαρδία και
  • εφίδρωση

τότε είναι πολύ πιθανόν να βιώνεις και εσύ αυτή τη φοβία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Γιατί φοβάμαι να οδηγήσω;

Σίγουρα δεν ξύπνησες ένα ωραίο πρωί και απέκτησες φοβία της οδήγησης. Μία τραυματική εμπειρία που μπορεί να είχες στο αυτοκίνητο ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να σου πυροδότησε αυτό τον φόβο τώρα. Αν π.χ. είχες εμπλακεί σε κάποιο τρακάρισμα ή ήσουν παρών κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος, τότε είναι πολύ πιθανόν να βιώνεις αμαξοφοβία.

Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι άλλες φοβίες που έχουμε αλλά δεν αντιμετωπίζουμε και ουσιαστικά κατοικούν πολύ καιρό στο μυαλό μας. Όπως διαβάζουμε και στο iatronet.gr μπορεί αυτός ο φόβος να συνδυάζεται και με άλλες διαταραχές. Αν λοιπόν έχεις άγχος γενικά, είναι πολύ λογικό να έχεις και φόβο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Λίγο η έντονη κίνηση στους δρόμους, λίγο τα συνεχή κορναρίσματα ή η φασαρία μπορεί να σου δημιουργήσουν εκνευρισμό. Όπως κάθε άλλη φοβία, ο βέλτιστος τρόπος για να την ξεπεράσεις είναι η ψυχοθεραπεία, όπου ένας ειδικός θα αναγνωρίσει τα συμπτώματά σου και θα κρίνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Γενικότερα, στον δρόμο μπορεί να συναντήσεις το οτιδήποτε και σε κλάσματα δευτερολέπτου να κάνεις κινήσεις που δεν φανταζόσουν πως μπορείς. Επειδή δεν θέλεις να βρεθείς σε αυτή την κατάσταση, αρχικά είναι απαραίτητο να εξασκηθείς στην οδήγηση αλλά και να έχεις μία αμυντική στάση προς τους άλλους οδηγούς. Δηλαδή, να δίνεις “χώρο” σε λάθη που μπορεί να κάνουν οι άλλοι. Η οδηγική συμπεριφορά των άλλων δεν είναι πάντα αυτή που περιμένουμε. Γι’ αυτό και είναι καλό – πέρα από την προσπάθεια να ξεπεράσεις μία φοβία – να σκέφτεσαι και τις ενδεχόμενες κινήσεις των άλλων στο οδικό δίκτυο. Έτσι, θα μπορέσεις να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πώς μπορώ να νικήσω τον φόβο οδήγησης

Κατανόησε το φόβο σου

Το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί ο φόβος οδήγησης είναι να καταλάβεις τι τον προκαλεί. Αν τον γνωρίσεις και τον εκλογικεύσεις, τότε θα μπορείς να εργαστείς και για την αντιμετώπισή του. Αν αυτή η διαδικασία σου φαίνεται δύσκολη, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Με τη σωστή καθοδήγηση είναι σίγουρο ότι θα βοηθηθείς και θα απαλλαχθείς πιο γρήγορα από την αμαξοφοβία.

Πάρε μερικά μαθήματα οδήγησης

Αν είσαι νέος οδηγός ή αν έχεις καιρό να οδηγήσεις, η παρακολούθηση μερικών μαθημάτων οδήγησης μπορεί να σε ξεμπλοκάρει και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση στην οδήγηση. Φρόντισε να επιλέξεις κάποιον υπομονετικό εκπαιδευτή με πείρα ώστε να του έχεις εμπιστοσύνη.

Δημιούργησε χαλαρωτική ατμόσφαιρα

Αν έχεις άγχος γενικά, τότε η δημιουργία μιας χαλαρής ατμόσφαιρας στο αμάξι είναι ίσως αρκετή ώστε να ξεπεραστεί ο φόβος της οδήγησης που έχεις. Φόρεσε άνετα ρούχα, πάρε στο αμάξι για συνεπιβάτες σου άτομα με τα οποία αισθάνεται χαλαρά και που ξέρεις ότι δεν θα σε κατακρίνουν, βάλε λίγη μουσική και ξεκίνησε την διαδρομή σου.

Ξεκίνησε με μικρές διαδρομές

Αν η σκέψη της οδήγησης μεγάλων αποστάσεων σε τρομάζει πολύ, ξεκίνησε σιγά σιγά, με μικρές διαδρομές. Η φοβία οδήγησης στην εθνική οδό για παράδειγμα είναι φυσιολογική αν δεν έχεις συνηθίσει τις πιο απλές διαδρομές. Ξεκίνα από τη γειτονιά σου ή κάνε μια κοντινή βόλτα. Όσο πιο μεγάλη εξοικείωση αποκτήσεις, τόσο η οδήγηση θα είναι πιο εύκολη για εσένα και θα μπορείς να κάνεις και μεγαλύτερα ταξίδια στη συνέχεια.

Μάθε διαφραγματική αναπνοή

Αν νιώθεις πανικό ή κάποια αντίστοιχη φοβία, η γνώση της διαφραγματικής αναπνοής μπορεί να σε βοηθήσει άμεσα. Αν θέλεις να αναπνέεις σωστά και να χαλαρώσεις από δυσάρεστα συναισθήματα την ώρα που οδηγείς, μπορείς να πάρεις μερικές αναπνοές από το διάφραγμα.

Η τεχνική είναι απλή:

  1. Πάρε εισπνοή από τη μύτη με τον αέρα να γεμίζει το στομάχι σου σαν να το φουσκώνει. Εδώ, ο θώρακάς σου δεν ανασηκώνεται καθόλου αλλά όλη η κίνηση γίνεται στο στομάχι. Αυτό το σημείο είναι και το σημαντικότερο στην διαφραγματική αναπνοή.
  2. Έπειτα, άφησε τον αέρα να βγει με εκπνοή αργά από το στόμα.
  3. Επανέλαβε αρκετές φορές μέχρι να νιώσεις το σώμα σου να χαλαρώνει.

Μην αποφεύγεις την οδήγηση

Η πιο σημαντική συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσεις αν θες να ξεπεράσεις το φόβο της οδήγησης είναι να εκτίθεσαι συνέχεια σε αυτό που σου είναι δύσκολο, δηλαδή στην οδήγηση. Μη βρίσκεις δικαιολογίες για να αποφύγεις το τιμόνι. Προσπάθησε με κάθε ευκαιρία να οδηγείς.

Με την συνεχή έκθεση σε αυτό που φοβάσαι θα δεις τη κατάσταση να καλυτερεύει και θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τη βόλτα σου με το αμάξι, χωρίς να αισθάνεσαι όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα που σου στερούν τη χαρά!

Για να απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο την οδήγηση με το αυτοκίνητο και να γλιτώσεις από επιπλέον έγνοιες, μπες στο insurancemarket και επίλεξε την ασφάλεια αυτοκινήτου με βάση τις ανάγκες σου. Η πιο συμφέρουσα λύση για την ασφάλισή σου, σε περιμένει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου