Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Οδήγηση σε ανηφόρα & οδήγηση σε απότομη κατηφόρα

Οδήγηση σε ανηφόρα & οδήγηση σε απότομη κατηφόρα

Οδήγηση σε ανηφόρα & οδήγηση σε απότομη κατηφόρα

Η οδήγηση σε λοφώδες έδαφος διαφέρει σε αρκετά σημεία από την οδήγηση σε ευθεία, και είναι βέβαιο πως απαιτεί καλό χειρισμό των πεντάλ του οχήματος. Αν αναζητάς καθοδήγηση ή συμβουλές σχετικά με την οδήγηση σε ανηφόρες και κατηφόρες, τότε έχεις έρθει στο σωστό μέρος.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε πώς τα διάφορα στοιχεία των οδικών συνθηκών μπορούν να επηρεάσουν την οδήγησή σου και θα σου δώσουμε συμβουλές για την αποτελεσματική οδήγηση σε ανηφόρα και σε κατηφόρα.

Οδήγηση σε ανηφόρα

Η οδήγηση σε ανηφόρα τις περισσότερες φορές δυσκολεύει τόσο τους νέους οδηγούς όσο και τους πιο έμπειρους. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να το κάνεις πιο εύκολα:

  1. Με τα όρια ταχύτητας στους επαρχιακούς δρόμους να ορίζονται κάτω από 50 χιλιόμετρα την ώρα, πιθανότατα θα βρεθείς να εναλλάσσεις τη 2η και την 3η ταχύτητα. Γι’ αυτό επίλεξε την ταχύτητα με βάση τις οδικές συνθήκες για την ομαλότερη οδήγηση σε ανηφόρα.
  2. Όταν οδηγείς σε ανηφόρα, είναι σημαντικό να διατηρείς σταθερή επιτάχυνση.
  3. Για αυτόματα αυτοκίνητα, διατήρησε το μισό πόδι στο φρένο και το άλλο μισό στο γκάζι, ώστε να ελέγχεις το αυτοκίνητό σου στην ανηφόρα.
  4. Αν τέλος, ο κινητήρας σβήσει, είναι σημαντικό να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου. Η άμεση αντίδρασή σου θα είναι να πατήσεις το πεντάλ του φρένου για να σταματήσεις κάθε πιθανή κύλιση του οχήματός σου προς τα πίσω.

Το καλό είναι πως πολλά καινούργια αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα υποβοήθησης για οδήγηση σε ανηφόρα. Όταν αυτό είναι σε λειτουργία, διατηρεί την πίεση στο σύστημα πέδησης για επιπλέον δευτερόλεπτα, δίνοντάς σου έτσι περισσότερο χρόνο για να μετακινήσεις το πόδι σου από το πεντάλ του φρένου στο γκάζι.

Όπως και να έχει, η εμπειρία στην οδήγηση μαζί με τακτικούς ελέγχους συντήρησης, μπορούν να αποτρέψουν τα αιφνίδια σβησίματα του κινητήρα στην ανηφόρα. Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδρομή σε λοφώδη εδάφη βεβαιώσου ότι είναι επαρκή τα επίπεδα των υγρών (καύσιμα, λάδι και ψυκτικό υγρό), την κατάσταση των φρένων και των ελαστικών.

Εκκίνηση σε ανηφόρα

Για να ξεκινήσεις ασφάλισε πλήρως το χειρόφρενο τραβώντας το μοχλό προς τα πάνω. Μετά από αυτό, πίεσε προς τα κάτω το πεντάλ του συμπλέκτη και άναψε τον κινητήρα. Ενώ κρατάς πατημένο το πεντάλ του συμπλέκτη, πίεσε απαλά το γκάζι για να αυξήσεις τις στροφές του κινητήρα.

Τώρα, μπορείς να σηκώσεις αργά το πόδι σου από τον συμπλέκτη καθώς αισθάνεσαι ότι ο κινητήρας αποκτά αρκετή ισχύ για να κινήσει το όχημα. Είναι σημαντικό να μην απελευθερώσεις εντελώς τον συμπλέκτη μέχρι η ισχύ του κινητήρα να φτάσει στους τροχούς. Αυτή η προσέγγιση είναι επωφελής τόσο για αρχάριους όσο και για όσους οδηγούν σε απότομες ανηφόρες.

Για όσους έχουν λίγο περισσότερη εμπειρία οδήγησης, η διαδικασία είναι παρόμοια, αλλά μπορεί να εκτελεστεί χωρίς τη χρήση του χειρόφρενου. Μόλις ο κινητήρας λειτουργεί με τα πεντάλ του συμπλέκτη και του φρένου πιεσμένα προς τα κάτω, μπορείς να απελευθερώσεις σταδιακά τον συμπλέκτη όπως είπαμε προηγουμένως. Στη συνέχεια, μπορείς να σηκώσεις αργά το πόδι σου από το πεντάλ του φρένου.

Συνήθως, αυτό είναι αρκετό για να τεθεί το αυτοκίνητο σε κίνηση. Εάν το αυτοκίνητο δεν αρχίσει να κινείται, μπορείς να πατήσεις προοδευτικά το γκάζι μόλις βγάλεις το πόδι σου από το φρένο. Τέλος, να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο εξασκείς αυτές τις τεχνικές, τόσο καλύτερα θα είσαι στην οδήγηση σε ανηφόρα. Φρόντισε να φοράς κατάλληλα και άνετα υποδήματα (σίγουρα όχι σαγιονάρες!), για να μην έχεις θέμα με τη μετακίνηση του ποδιού από το φρένο στο γκάζι.

Παρκάρισμα σε ανηφόρα

Το παρκάρισμα αυτοκινήτου σε ανηφόρα απαιτεί επιδεξιότητα και εφαρμογή των μεθόδων που αναφέραμε προηγουμένως. Το ενδιαφέρον είναι, ότι όταν κάνεις ελιγμούς με την όπισθεν κατά το παρκάρισμα σε ανηφόρα η διαδικασία τελικά γίνεται κάπως απλούστερη!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πατήσεις τον συμπλέκτη για να θέσεις το αυτοκίνητό σου σε κίνηση. Το ωραίο είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις ταχύτητα κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο, να θυμάσαι πάντα να ενεργοποιείς πλήρως το χειρόφρενο μόλις παρκάρεις για να αποφύγεις οποιαδήποτε ακούσια κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που παρκάρεις σε ανηφορικό δάπεδο, είτε με κατεύθυνση προς την ανηφόρα είτε προς την κατηφόρα, είναι καλή πρακτική να στρέφεις τους τροχούς σου προς το κράσπεδο ή την πλευρά του δρόμου. Αυτό είναι ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας για να διασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητό σου θα παραμείνει στη θέση του, ακόμη και αν το χειρόφρενο δεν το κρατήσει.

πινακίδα widget

Οδήγηση σε απότομη κατηφόρα

Όπως η οδήγηση σε ανηφόρα, έτσι και η οδήγηση σε απότομη κατηφόρα μπορεί να τρομάζει κάποιους αρχάριους οδηγούς και μη. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για να διευκολύνεις τη διαδικασία της οδήγησης σε κατηφόρα:

  1. Θα πρέπει να αποφεύγεις την απότομη επιβράδυνση κατά την κατάβαση, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη απώλεια ελέγχου του οχήματος.
  2. Προσάρμοσε την ταχύτητα πριν φτάσεις στην απότομη κατηφόρα, ώστε να είσαι σε θέση να την ελέγχεις καλύτερα. Απόφυγε το πάτημα του γκαζιού όταν κατεβαίνεις κατηφορικά.
  3. Χρησιμοποίησε τα φρένα σταθερά και με ελεγχόμενο τρόπο. Απόφυγε το υπερβολικό πάτημα του πεντάλ φρένου, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του οχήματος.
  4. Εάν το αυτοκίνητό σου έχει χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, χρησιμοποίησε τις χαμηλότερες ταχύτητες για να βοηθήσεις στον έλεγχο του οχήματος κατηφορικά. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείς να ελέγχεις καλύτερα την ταχύτητα του οχήματος.
  5. Διατήρησε ασφαλή απόσταση από τα άλλα οχήματα, προκειμένου να έχεις επαρκές χρόνο για να αντιδράσεις σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Όπως και στην οδήγηση σε ανηφόρα, έτσι και για την απότομη κατηφόρα, τα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν ένα σύστημα ελέγχου κατάβασης (γνωστό ως Hill Descent Control), το οποίο βοηθά στον έλεγχο της ταχύτητας κατά τη διάρκεια της κατηφόρας.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, η οδήγηση σε απότομη κατηφόρα ή ανηφόρα, γίνεται λίγο πιο εύκολη. Να θυμάσαι όμως ότι η πρακτική κάνει τον τέλειο οδηγό!

Για τις πιο δύσκολες καταστάσεις, η ασφάλεια αυτοκινήτου θα είναι δίπλα σου. Πώς μπορείς να επιλέξεις την καλύτερη; Προχώρησε σήμερα σε μία σύγκριση ασφαλειών μέσω του insurancemarket, δες τα διαθέσιμα πακέτα με τις καλύψεις τους & επίλεξε εκείνο που σε καλύπτει περισσότερο. Γιατί, ασφάλεια είναι να συγκρίνεις!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου