Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ολική καταστροφή αυτοκινήτου: Αποζημίωση ασύμφορης επισκευής

Ολική καταστροφή αυτοκινήτου: Αποζημίωση ασύμφορης επισκευής

Ολική καταστροφή αυτοκινήτου

Η ολική καταστροφή αυτοκινήτου είναι μία εμπειρία που κανένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν θα ήθελε να βιώσει. Αρχικά, επειδή για να βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση θα του συνέβη κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, και δεύτερον διότι στην ουσία χάνει το αμάξι του.

Αυτός ο όρος λοιπόν, εμπεριέχει μια ιδιαιτερότητα που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στην αποζημίωση που μια ασφαλιστική εταιρεία θα σου προσφέρει.

Επίσης, χρειάζεται και λίγο περισσότερη σκέψη στο τι να επιλέξεις, οπότε πάμε να δούμε περισσότερα για την ασύμφορη επισκευή αυτοκινήτου, την αποζημίωση και τις εναλλακτικές.

Ολική καταστροφή αυτοκινήτου: Τι σημαίνει;

Ο όρος ολική καταστροφή αυτοκινήτου αναφέρεται σε δύο κατηγορίες, την υλική/ πραγματική και την οικονομική/ τεχνική ολική καταστροφή.

Στην πρώτη περίπτωση, το όχημα έχει υποστεί τόσο σημαντικές ζημιές που καθίσταται ακατάλληλο για επισκευή.

Μπορεί να προηγήθηκε κάποιο τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε σημαντική παραμόρφωση του αμαξώματος ή κάποια πλημμύρα -όπως πρόσφατα είδαμε- όπου το νερό στο αυτοκίνητο προκάλεσε αμετάκλητες ζημιές.

Στη δεύτερη περίπτωση της ολικής καταστροφής αυτοκινήτου, το κόστος επισκευής ξεπερνά την εμπορική αξία του, κάτι που οδηγεί την ασφαλιστική να το κρίνει οικονομικά ασύμφορο για επισκευή.

Δηλαδή όταν, η επισκευή αυτοκινήτου μετά το τρακάρισμα βγαίνει πιο ακριβά από ό,τι τελικά αξίζει το ίδιο το όχημα.

Αποζημίωση για ολική καταστροφή: Ποια είδη υπάρχουν;

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου υποστεί ολική καταστροφή, οι επιλογές για αποζημίωση είναι σαφείς. Μπορείς να διεκδικήσεις ως αποζημίωση από την ασφαλιστική το ποσό που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του οχήματος πριν συμβεί το συμβάν.

Παράδειγμα για ολική καταστροφή αυτοκινήτου & αποζημίωση

Για παράδειγμα, αν η εμπορική αξία είναι 15.000 ευρώ, μπορείς να λάβεις αυτό το ποσό ως αποζημίωση.

Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη διαδικασία. Εάν επιλέξεις να διατηρήσεις το κατεστραμμένο όχημα, τότε η ασφαλιστική μπορεί να σου δώσει μια μικρότερη αποζημίωση και να σου επιτρέψει να πουλήσεις τα σώστρα, δηλαδή τα μέρη του αυτοκινήτου που διασώζονται και μπορούν να πωληθούν ως ανταλλακτικά.

Εδώ, αν η αξία είναι και πάλι 15.000 ευρώ, η ασφαλιστική όμως θα σου δώσει π.χ. τα 12.000 και εσύ θα προσπαθήσεις να βγάλεις τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ, από τα σώστρα.

πινακίδα widget

Τι να προσέξεις στην ασύμφορη επισκευή αυτοκινήτου;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις όχι μόνο τις επιλογές αποζημιώσεων αλλά και τις λεπτομέρειες που συνοδεύουν τις διαδικασίες της ασύμφορης επισκευής αυτοκινήτου.

Ανάλογα με την επιλογή που θα κάνεις, η διαχείριση των ακόλουθων βημάτων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την τελική οικονομική αποζημίωση.

Για παράδειγμα, αν επιλέξεις να διατηρήσεις το όχημα και να πουλήσεις τα διασωθέντα μέρη, έχεις την ευθύνη να εντοπίσεις αγοραστές και να αναλάβεις τη διαδικασία πώλησης, που μπορεί να απαιτήσει επιπλέον χρόνο και κόπο.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοείς την εκτίμηση αυτοκινήτου που θέτει η ασφαλιστική στο αυτοκίνητό σου πριν το ατύχημα, καθώς οι τιμολογήσεις μπορούν να διαφέρουν με βάση διάφορους παράγοντες.

Οπότε, η ολική καταστροφή αυτοκινήτου…

Είναι κάτι που συναντάμε συχνότερα σε παλιά μοντέλα οχημάτων που η τρέχουσα αξία τους είναι χαμηλότερη από το κόστος επισκευής τους. Επίσης, για κάποιους οδηγούς είναι αρκετά στενάχωρο το να μαθαίνουν πως το όχημά τους δεν μπορεί να επισκευαστεί.

Ωστόσο, σημασία έχει η υγεία και η σωματική μας ακεραιότητα. Η οικονομική ζημιά στα αντικείμενα, έχοντας μία ασφάλιση περιουσίας, θα εξισορροπηθεί σε κάθε περίπτωση.

Σε επικοινωνία με την ασφαλιστική σου εταιρεία και το insurancemarket θα μπορέσεις να πάρεις την καλύτερη δυνατή απόφαση σχετικά με την αποζημίωση για ολική καταστροφή αυτοκινήτου.

Για να βεβαιωθείς ότι έχεις την πληρέστερη κάλυψη για το αυτοκίνητό σου, σύγκρινε ασφάλειες αυτοκινήτου από πολλές ασφαλιστικές εταιρείες.

Πώς; Επισκέψου το insurancemarket και βρες την ασφάλεια αυτοκινήτου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου