Έχεις βγει από το σπίτι, κοιτάς το αυτοκίνητό σου και… οι πινακίδες λείπουν; Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Αυτός ο οδηγός είναι για εσένα που ψάχνεις άμεσες απαντήσεις και εύκολες λύσεις. Εδώ θα μάθεις γιατί γίνεται η αφαίρεση πινακίδων, πόσο διαρκεί, τι ισχύει για κάθε τύπο οχήματος, τις σωστές κινήσεις για να τις ξαναπάρεις αλλά και τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ.
Πότε και γιατί γίνεται η αφαίρεση πινακίδων
Η αφαίρεση πινακίδων δεν γίνεται σε κάθε παράβαση. Συνήθως συμβαίνει για πιο σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες παραβάσεις του ΚΟΚ και στόχος είναι η ασφάλεια όλων στον δρόμο.
Οι πιο συχνές περιπτώσεις που θα γίνει αφαίρεση πινακίδων είναι:
- Παράνομη στάθμευση σε επικίνδυνα σημεία: Όπως μπροστά σε εισόδους, γκαράζ, στάσεις λεωφορείων ή κοντά σε φανάρι.
- Στάθμευση σε ράμπες/θέσεις ΑμεΑ: Εδώ οι αρχές δείχνουν μηδενική ανοχή. Πρόστιμο έως 200€ και αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 μέρες.
- Παραβίαση STOP ή κόκκινου: Έχεις σταματήσει μετά το STOP ή “έκαψες” το φανάρι; Πρόστιμο αλλά και αφαίρεση κυκλοφορίας (20–60 μέρες).
- Επικίνδυνοι ελιγμοί & επαναλαμβανόμενες παραβάσεις: Ειδικά αν έχεις “ιστορικό” με την τροχαία.
- Ανασφάλιστο όχημα: Πέρα από το πρόστιμο, θα σου αφαιρεθούν πινακίδες & άδεια για τουλάχιστον 10 μέρες.
- Κακή κατάσταση οχήματος (π.χ. μετά από ΚΤΕΟ): Μπορεί να τις πάρουν αν το αυτοκίνητο θεωρηθεί επικίνδυνο για κυκλοφορία.
Στην περίπτωση μη χρήσης ζώνης ασφαλείας αυτοκινήτου ή κράνους μηχανής, δεν αφαιρούνται οι πινακίδες αλλά το δίπλωμα οδήγησης.
Αφαίρεση πινακίδων για 10, 20 και 60 μέρες
Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική αλλά το χρονικό διάστημα που μένουν μακριά σου οι πινακίδες κυμαίνεται:
10 μέρες
Για πιο “light” περιπτώσεις, όπως την αφαίρεση πινακίδων για παρκάρισμα (χωρίς να εμποδίζεις ράμπες ΑμεΑ ή είσοδο νοσοκομείο).
20 μέρες
Για πιο σοβαρές παραβάσεις ή αν επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος (π.χ. έχεις ήδη ιστορικό, παραβίαση stop, παρεμπόδιση κυκλοφορίας).
60 μέρες
Η πιο βαριά ποινή για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, επικίνδυνη στάθμευση σε ΑμεΑ, ή σοβαρά περιστατικά.
Υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις όπου η αφαίρεση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη (π.χ. σε εξαιρετικά επικίνδυνες παραβάσεις ή με δικαστική απόφαση μπορεί η άδεια οδήγησης να αφαιρεθεί για περισσότερους μήνες). Ωστόσο, στο επίπεδο διοικητικού μέτρου της Τροχαίας, η αφαίρεση πινακίδων για 10, 20 και 60 ημέρες είναι και οι πιο συνηθισμένες.
Όλες οι μέρες είναι ημερολογιακές (δηλαδή όχι εργάσιμες). Λήγουν όταν περάσει το διάστημα και τότε μπορείς να παραλάβεις τις πινακίδες.
Ιδιωτικό, ενοικιαζόμενο ή επαγγελματικό όχημα; Τι αλλάζει
Δεν ισχύουν τα ίδια για όλα τα οχήματα:
Ιδιωτικό (ΙΧ)
Αν οδηγείς το δικό σου αυτοκίνητο και υποπέσεις σε παράβαση που προβλέπει αφαίρεση πινακίδων, τότε δυστυχώς ισχύουν όλα όσα περιγράψαμε.
Ενοικιαζόμενο ή leasing
Εδώ υπάρχει εξαίρεση. Συγκεκριμένα δεν γίνεται αφαίρεση πινακίδων σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή leasing. Η εταιρεία μίσθωσης δεν χάνει τις πινακίδες. Ο οδηγός τιμωρείται με μεγαλύτερο πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος κ.λπ. Το αυτοκίνητο όμως συνεχίζει να κυκλοφορεί, ώστε να μην ζημιωθεί η εταιρεία ή ο επόμενος χρήστης.
Επαγγελματικό όχημα δημόσιας χρήσης (π.χ. ταξί, λεωφορείο, φορτηγό Δ.Χ.)
Τα οχήματα δεν μένουν ακίνητα. Αν ο παραβάτης είναι υπάλληλος ή οδηγός και όχι ο ιδιοκτήτης, τότε αφαιρείται το δίπλωμα ή μπαίνει πρόστιμο στον οδηγό.
Προσοχή! Αν το πρόβλημα αφορά σοβαρή έλλειψη ασφάλειας (π.χ. φρένα, ανασφάλιστο), τότε πάλι μπορεί να γίνει η αφαίρεση πινακίδων επαγγελματικού αυτοκινήτου.
Μου πήραν τις πινακίδες. Τι να κάνω αμέσως μετά;
1. Δες γιατί στις πήραν
Έλεγξε το χαρτάκι στο παρμπρίζ ή ρώτα τον τροχονόμο. Η παράβαση γράφεται πάντα ξεκάθαρα.
2. Πλήρωσε το πρόστιμο έγκαιρα!
Ολοκλήρωση την πληρωμή κλήσης τροχαίας για να μπορείς να ζητήσεις πίσω τις πινακίδες.
3. Μάζεψε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για παραλαβή πινακίδων από τροχαία
- Απόδειξη πληρωμής προστίμου
- Άδεια κυκλοφορίας
- Ταυτότητα ή δίπλωμα
- Για τρίτους, εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής
- Για εταιρικά/Leasing, αντίστοιχα εταιρικά έγγραφα (εξουσιοδότηση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και αντίγραφο καταστατικού ή ΦΕΚ που να αποδεικνύει τον νόμιμο εκπρόσωπο/Το μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ και εξουσιοδότηση από την εταιρεία leasing προς εσένα).
4. Υπομονή μέχρι να λήξει η ποινή
Ετοιμάσου να επιστρέψεις τις πινακίδες την πρώτη ημέρα που “ελευθερώνονται”.
5. Προγραμμάτισε την παραλαβή πινακίδων μετά από αφαίρεση
Πήγαινε στην αρμόδια υπηρεσία με τα χαρτιά σου. Τις παραλαμβάνεις και το όχημά σου κυκλοφορεί ξανά νόμιμα.
Ένσταση για αφαίρεση πινακίδων: Πώς γίνεται
Αν πιστεύεις πως έγινε λάθος ή η τιμωρία είναι άδικη, έχεις δικαίωμα να κάνεις ένσταση για αφαίρεση πινακίδων. Μπορείς να το δοκιμάσεις αν:
- Υπάρχει ξεκάθαρο λάθος στην κλήση ή τα στοιχεία
- Υπήρξε έκτακτη ανάγκη (με αποδείξεις)
- Η σήμανση ήταν λάθος ή ανεπαρκής (τραβώντας φώτο)
- Η κύρωση σου φαίνεται δυσανάλογη
Διαδικασία:
- Συγκεντρώνεις αποδείξεις/φωτογραφίες
- Συμπληρώνεις αίτηση ένστασης στον φορέα που έδωσε την κλήση (Τροχαία ή Δήμος)
- Έχεις 10 μέρες προθεσμία
- Υποβάλλεις είτε αυτοπροσώπως, είτε online από gov.gr
- Περιμένεις γραπτή απάντηση
Αν γίνει δεκτή, ακυρώνεται η ποινή, οι πινακίδες επιστρέφονται (ή δεν πληρώνεις πρόστιμο/σου επιστρέφουν χρήματα αν έχεις πληρώσει ήδη).
Τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ & αφαίρεση πινακίδων
Σε αρκετές περιπτώσεις οι πινακίδες θα επιστρέφονται άμεσα και θα κρατάνε (μόνο) το δίπλωμα για το ανάλογο διάστημα. Έτσι το αμάξι θα συνεχίζει να κυκλοφορεί, αρκεί να το οδηγεί νόμιμα κάποιος άλλος με δίπλωμα.
Στόχος; Πιο δίκαιη τιμωρία για τον παραβάτη χωρίς να ταλαιπωρούνται άδικα οι υπόλοιποι χρήστες του οχήματος.
Το να σου αφαιρέσουν τις πινακίδες είναι σίγουρα άβολο, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Με λίγη υπομονή και σωστή ενημέρωση, μπορείς να πάρεις πίσω τις πινακίδες σου. Το καλύτερο όμως είναι να μην μπεις καν σ’ αυτή. Αυτό σημαίνει να οδηγείς με προσοχή, να σέβεσαι τον ΚΟΚ και (το πιο βασικό) να έχεις πάντα το αυτοκίνητό σου νόμιμο και ασφαλισμένο.
👉 Αν θες να τσεκάρεις γρήγορα τι επιλογές έχεις, σύγκρινε προσφορές ασφάλειας αυτοκινήτου μέσα σε 1 λεπτό. Βρες την κάλυψη που χρειάζεσαι, εύκολα και με τις καλύτερες τιμές!