Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Εξέταση οδήγησης: Tips για σίγουρη επιτυχία

Εξέταση οδήγησης: Tips για σίγουρη επιτυχία

Εξέταση οδήγησης: 7 tips για σίγουρη επιτυχία

Ετοιμάζεσαι να δώσεις εξετάσεις για να πάρεις το δίπλωμα οδήγησης και αναρωτιέσαι αν θα τα καταφέρεις; Μη στεναχωριέσαι, είναι μία διαδικασία που μπαίνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο για να αποκτήσουν αυτό το απαραίτητο εργαλείο που “λύνει τα χέρια”.

Σε περίπτωση όμως που αγχώνεσαι, ακόμα και αν έχεις κάνει πολύ καλή προετοιμασία για την πρακτική εξέταση οδήγησης, συγκεντρώσαμε 7 tips για το δίπλωμα οδήγησης και τι πρέπει να ξέρεις, τα οποία ελπίζουμε να σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

1. Κάνε προσομοίωση την εξέταση για δίπλωμα οδήγησης

Οι περισσότεροι που δίνουν εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, αγχώνονται για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης. Είναι καλό, εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα που θα κάνεις, να μάθεις πώς έχει η διαδικασία.

Ζήτησε από τον δάσκαλο οδήγησης να σου εξηγήσει αναλυτικά την εμπειρία της εξέτασης. Επιπλέον, μπορείς να προτείνεις να κάνετε μία προσομοίωση ώστε να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν θα είναι η ημέρα της εξέτασης. Δώσε προσοχή στη λεπτομέρεια και κινήσου όπως  πρέπει. Για παράδειγμα:

  • Πριν βάλεις μπρος πρέπει να ελέγξεις το φρένο. Με αναμμένο κινητήρα πίεσε το φρένο και δες αν παρουσιάζει αντίσταση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαναφορά στην αρχική θέση τότε πρέπει να ειδοποιήσεις την οδική βοήθεια. Το ίδιο ακριβώς και στην περίπτωση που το φρένο υποχωρεί μέχρι το δάπεδο. Φυσικά, στην εξέταση δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο ωστόσο εσύ οφείλεις να αποδείξεις πως γνωρίζεις τι πρέπει να ελέγχεις.
  • Πριν βάλεις μπροστά τον κινητήρα, έλεγξε ότι έχεις νεκρά στο κιβώτιο ταχυτήτων.
  • Πριν ξεκινήσεις πρέπει να απασφαλίσεις το χειρόφρενο.

Ερωτήσεις για δίπλωμα οδήγησης

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι εξεταστές είναι πιθανόν να σου κάνουν μερικές ερωτήσεις ώστε να ελέγξουν αν είσαι σε θέση να απαντήσεις σε αυτές τις βασικές γνώσεις.

Γι’ αυτό και αξίζει να κάνεις μία συζήτηση με το δάσκαλό σου πριν την εξέταση, αν δεν σου την έχει κάνει ήδη εκείνος. Να μερικά πράγματα που οφείλεις να είσαι σε θέση να γνωρίζεις εφόσον θέλεις να αποκτήσεις το δίπλωμα οδήγησης:

  • Ο πεζός έχει πάντα προτεραιότητα και πρέπει να έχεις τουλάχιστον 1 μέτρο πλευρική απόσταση.
  • Όταν ξεκινάς από θέση στάθμευσης δεν έχεις ποτέ προτεραιότητα.
  • Αν δεν υπάρχει σήμανση σε μία διασταύρωση, αυτός που έχει πάντα προτεραιότητα είναι το όχημα που έρχεται από τα δεξιά.
  • Αν υπάρχει STOP τότε σταματάμε το αμάξι και δίνουμε πάντα προτεραιότητα.
  • Τέλος, όταν κάνουμε οπισθογωνία δεν έχουμε ποτέ προτεραιότητα. Οπότε αν υπάρξει κάποιος πεζός, για παράδειγμα πίσω μας, εννοείται σταματάμε.

2. Απόκτησε εξοικείωση με τη διαδρομή της εξέτασης

Μία πραγματικά αποτελεσματική πρακτική, είναι να γνωρίζεις καλά το χώρο που θα δώσεις για το δίπλωμα. Προτίμησε να κάνετε τα τελευταία μαθήματα, στους δρόμους που θα δώσεις εξετάσεις. Εξοικειώσου με το περιβάλλον. Δες τις στροφές και τις στάσεις που θα κάνεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ακόμη και αν γνωρίζεις ως συνοδηγός το δρόμο, είναι σημαντικό να κάνεις τη διαδρομή από τη μεριά του οδηγού αυτή τη φορά ξανά και ξανά. Μ’ αυτό το τρόπο θα είσαι προετοιμασμένος για τυχόν εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

3. Τήρησε κατά γράμμα τα σήματα κυκλοφορίας

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι για δίπλωμα είναι να μη λαμβάνουν υπόψη τα σήματα κυκλοφορίας, γιατί ίσως το θεωρούν περιττό σε κάποια σημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πινακίδα “STOP”.

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, πλησιάζεις σε μία πινακίδα STOP, πρέπει να ακινητοποιήσεις τελείως το αυτοκίνητο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο εξεταστής είναι πολύ πιθανόν να σε κόψει επί τόπου.

Ακόμα και αν δεν περνάει άλλο αμάξι και ο δρόμος είναι εντελώς ελεύθερος, οφείλεις να τηρήσεις κατά γράμμα την πινακίδα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για κάθε σήμα κυκλοφορίας που μπορεί να συναντήσεις. Γι’ αυτό μείνε απόλυτα συγκεντρωμένος στο δρόμο!

4. Ξεκίνησε σωστά από τη θέση στάθμευσης

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι όταν ο εξεταστής σου πει να βάλεις μπρος και να ξεκινήσεις, μην ξεχάσεις να κάνεις πρώτα τις απαραίτητες κινήσεις. Αρχικά, βάλε τη ζώνη ασφαλείας, στη συνέχεια έλεγξε τον καθρέφτη και την νεκρή γωνία γυρίζοντας καλά το κεφάλι σου από τα αριστερά και έπειτα άναψε το φλας για να βγεις στο δρόμο με ασφάλεια.

Οι εξεταστές θέλουν να δουν πως γνωρίζεις τι πρέπει να ελέγχεις. Άλλωστε, μία από τις βασικότερες αρχές της ασφαλούς οδήγησης είναι το να έχεις συγκέντρωση και να οδηγείς αμυντικά, δηλαδή με τρόπο που να υπολογίζεις τα προβλεπόμενα και τα απρόβλεπτα περιστατικά που μπορεί να συναντήσεις στο δρόμο.

πινακίδα widget

5. Δώσε προτεραιότητα πάντα στον πεζό

Αν ανησυχείς για το δίπλωμα οδήγησης μία από τις σημαντικότερες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις ενώ βρίσκεσαι στο δρόμο είναι να δίνεις πάντα προτεραιότητα στους πεζούς. Έτσι, ακόμα και στις περιπτώσεις που το φανάρι ή τα σήματα κυκλοφορίας, σου δίνουν προτεραιότητα, άφησε τον πεζό να περάσει τον δρόμο.

Μία τέτοια κίνηση, όχι μόνο δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας αλλά θα σου δώσει και επιπλέον πόντους στην συνολική εντύπωση που θα σχηματίσει ο εξεταστής για την οδηγική συμπεριφορά σου.

6. Μη φοβηθείς τη διαδικασία του παρκαρίσματος και της γωνίας

Αν υπάρχει κάτι που δυσκολεύει τους περισσότερους υποψήφιους οδηγούς στην εξέταση, είναι το παρκάρισμα και η γωνία, ή αλλιώς οπισθοπορεία με στροφή. Για να περάσεις με επιτυχία αυτές τις δοκιμασίες φρόντισε να εξασκηθείς όσο γίνεται περισσότερο στα μαθήματα.

Αν κάτι σου φαίνεται δύσκολο ή δεν το έχεις καταφέρει όπως θα έπρεπε, μην απογοητεύεσαι. Απλά ζήτησε από τον δάσκαλο οδήγησης να στο δείξει μέχρι να το εμπεδώσεις. Με την εξάσκηση και την τήρηση των κανόνων οδήγησης, δεν έχεις να φοβηθείς για τίποτα.

7. Κάνε έλεγχο πριν βγεις από το όχημα

Ενα τελευταίο tip εξέτασης οδήγησης είναι για την ολοκλήρωση της εξέτασης. Μόλις έχεις τελειώσει την εξέταση οδήγησης και είσαι έτοιμος να βγεις από το αυτοκίνητο, περιχαρής που τα κατάφερες. Πρόσεξε όμως, ο εξεταστής περιμένει να δει και κάτι ακόμα λίγο πριν σου δώσει το ΟΚ ότι πήρες το δίπλωμα. Θέλει να δει αν πριν ανοίξεις την πόρτα για να βγεις, θα ελέγξεις τον καθρέφτη και θα τσεκάρεις τον δρόμο μπρος και πίσω. Αν το τηρήσεις και αυτό το κομμάτι και δε σε παρασύρει ο ενθουσιασμός σου, τότε θα είσαι ένα βήμα πριν το δίπλωμα οδήγησης.

Καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις οδήγησης φρόντισε να ακούς τις συμβουλές του εκπαιδευτή σου και να κάνεις όσα μαθήματα χρειάζεται ώστε να νιώθεις έτοιμος για να πάρεις το δίπλωμα. Δε χρειάζεται να έχεις επιπλέον άγχος, καθώς ο μόνος σκοπός των εξετάσεων είναι να σιγουρευτεί το κράτος ότι μπορείς να οδηγείς στους δρόμους σωστά και με ασφάλεια.

Επειδή όμως, πάντα μπορεί να προκύψει κάποιο μικρό απρόοπτο στο δρόμο, φρόντισε μόλις πάρεις το δίπλωμα, να αναζητήσεις την κατάλληλη ασφάλεια.

Στo insurancemarket.gr έχεις τη δυνατότητα να δεις τις προσφορές από έως και 29 ασφαλιστικές εταιρείες & να τις συγκρίνεις, ώστε να βρεις την ιδανική ασφάλεια αυτοκινήτου για σένα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου