Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Γιατί δεν παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο, ειδικά τον χειμώνα;

Γιατί δεν παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο, ειδικά τον χειμώνα;

Γιατί δεν παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο, ειδικά τον χειμώνα;

Η ανακάλυψη ότι δεν παίρνει μπροστά το αυτοκίνητό σου, μπορεί να σου χαλάσει όλη την ημέρα. Ειδικά τα κρύα πρωινά, ο κίνδυνος να σου συμβεί αυτό μεγαλώνει. Αν και συνήθως ο ένοχος είναι η άδεια μπαταρία, υπάρχουν και άλλες αιτίες που εμποδίζουν την εκκίνηση του κινητήρα. Δες αναλυτικά ποιες είναι αυτές και πώς μπορείς να διασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητό σου δε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες πέσουν αισθητά.

Οι σημαντικότερες αιτίες που σβήνει το αυτοκίνητο

Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν παίρνει μπρος το αυτοκίνητό σου, σου έχουμε τις απαντήσεις. Συγκεκριμένα, οι πιο πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

  1. Άδεια Μπαταρία
  2. Φραγμένο φίλτρο καυσίμου
  3. Βλάβη μίζας
  4. Παγωμένο σύστημα καυσίμων
  5. Παχύρρευστο λάδι κινητήρα

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις παραπάνω αιτίες που δεν παίρνει μπροστά το αμάξι σου, όπως επίσης και τις λύσεις τους.

#1 Άδεια Μπαταρία

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κοιτάξεις αν σου σβήνει το αυτοκίνητο είναι η μπαταρία του. Ακόμη και αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, η μπαταρία αυτοκινήτου χάνει σχεδόν την μισή ισχύ της όταν είναι σε περιβάλλον με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το κρύο επιβραδύνει τη χημική αντίδραση στο εσωτερικό της μπαταρίας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να παράγει την ίδια ποσότητα ενέργειας. Επιπλέον, το λάδι κινητήρα στο κρύο γίνεται πιο παχύρρευστο και χρειάζεται περισσότερη ισχύ.

Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που δεν παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο όταν είναι κρύο.

Λύσεις

Έχε πάντα μαζί σου καλώδια μπαταρίας. Σε περίπτωση που διαπιστώσεις ότι ξαφνικά δε γίνεται εκκίνηση αυτοκινήτου, τότε με μεγάλη προσοχή σύνδεσε τα καλώδια σε ένα αυτοκίνητο που έχει φορτισμένη μπαταρία ώστε να δώσει ώθηση στο δικό σου και να πάρει μπροστά.

Αν δεν έχεις κοντά σου άλλο αμάξι, τότε δοκίμασε να απενεργοποιήσεις όλες τις περιττές ηλεκτρονικές συσκευές στο αυτοκίνητο (π.χ. ραδιόφωνο, air-condition) ώστε η μπαταρία να δώσει όλη την ισχύ της στον κινητήρα.

Πώς να το αποτρέψεις

  • Φρόντισε τις ημέρες που έχει πολύ κρύο να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε εσωτερικό χώρο. Αυτό θα αποτρέψει τις πολικές θερμοκρασίες και θα σε γλιτώσει από έναν τέτοιο μπελά.
  • Τοποθέτησε μια κουβέρτα μπαταρίας και προστάτευσέ την από το να χάσει πολύ ισχύ σε κρύο καιρό.

#2 Φραγμένο φίλτρο καυσίμου

Αν το φίλτρο καυσίμου έχει βουλώσει, η βενζίνη δε φτάνει στον κινητήρα και συνεπώς το αυτοκίνητο δεν μπορεί να πάρει μπρος.

Πώς να το αποτρέψεις

Το φίλτρο βενζίνης θέλει αλλαγή μετά από 15.000 – 20.000 χιλιόμετρα. Έτσι, φρόντισε όταν θα πας για το καθιερωμένο service αυτοκινήτου στο συνεργείο, να σιγουρευτείς ότι θα αλλάξουν το φίλτρο με ένα καινούργιο.

#3 Βλάβη μίζας

Αν όταν πας να βάλεις μπρος και ακούς ένα τσακ-τσακ αλλά το αυτοκίνητο δεν εκκινεί, τότε κατά πάσα πιθανότητα η μίζα έχει πρόβλημα. Για να είσαι σίγουρος, παίξε με τους προβολείς. Αν τα φώτα του αυτοκινήτου ανάβουν κανονικά, τότε σημαίνει ότι ο διακόπτης ανάφλεξης είναι ελαττωματικός.

Λύση

Επισκέψου το κοντινότερο συνεργείο και ζήτησε από τον μηχανικό να σου αλλάξει τη μίζα. Μετά την αλλαγή, όλα θα λειτουργούν κανονικά και δε θα πρέπει να έχεις κανένα πρόβλημα να ξεκινήσεις το αυτοκίνητό σου.

πινακίδα widget

#4 Παγωμένο σύστημα καυσίμων

Κατά τη διάρκεια του ψυχρότερου καιρού, μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση ή νερό στο ρεζερβουάρ βενζίνης σας και να περάσει στις γραμμές καυσίμου. Εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου μπορεί να παγώσει την αντλία καυσίμου ή τις γραμμές καυσίμου με αποτέλεσμα να μη δέχεται την απαραίτητη βενζίνη.

Μάλιστα, αν το όχημά σου είναι παλιό και διαθέτει καρμπυρατέρ μπορεί και εκείνο να παγώσει και να εμποδίζει την εξάτμιση της βενζίνης.

Λύσεις

Προσπάθησε να ζεστάνεις τις γραμμές καυσίμου τυλίγοντας τες με κάποια πετσέτα και ταυτόχρονα τοποθέτησε ένα κουβά με ζεστό νερό κάτω από τη δεξαμενή καυσίμου.

Αν το πρόβλημα είναι στο καρμπυρατέρ χρησιμοποίησε το κατάλληλο υγρό καρμπυρατέρ για να διαλύσεις την συσσώρευση πάγου.

Όπως και να έχει, οι κλιματικές συνθήκες είναι κάτι που δεν μπορείς να επηρεάσεις. Το να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο μπορεί να συμβεί σε όλους. Σε αυτή την περίπτωση η κάλυψη της οδικής βοήθειας στην ασφάλειά σου αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη.

Πώς να το αποτρέψεις

Κράτησε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου όσο γίνεται πιο γεμάτο. Αυτό μειώνει την έκταση της επιφάνειας που το νερό μπορεί να συμπυκνωθεί.

Πρόσθεσε αντιψυκτικό αυτοκινήτου. Μ’ αυτό τον τρόπο θα προστατέψεις όλο το σύστημα καυσίμου από τον πάγο.

#5 Παχύρρευστο λάδι κινητήρα

Υπάρχει και η περίπτωση που το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά, αλλά με κάποια δυσκολία. Κάτι τέτοιο συνήθως συμβαίνει τον χειμώνα όταν κάνει πολύ κρύο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το λάδι κινητήρα που έχει το αυτοκίνητό σου είναι κατάλληλο για το κρύο. Αυτό γιατί στις χαμηλές θερμοκρασίες το λιπαντικό κινητήρα γίνεται πιο παχύρρευστο με αποτέλεσμα να μη λιπαίνεται όπως πρέπει ο κινητήρας.

Λύση

Η πιο απλή λύση είναι η προθέρμανση. Βάλε μπροστά το όχημα και αφησε τον κινητήρα να ζεσταθεί για λίγο πριν ξεκινήσεις την οδήγησή σου. Μ’ αυτό τον τρόπο δίνεις την ευκαιρία στο λάδι να προλάβει να λιπαίνει τα μέρη του κινητήρα ώστε να λειτουργεί πιο ομαλά.

Πώς να το αποτρέψεις

Άλλαξε λάδι με το κατάλληλο ιξώδες λαδιού. Για να βρεις το κατάλληλο λιπαντικό τσέκαρε την σήμανση που υπάρχει. Αρχικά θα πρέπει το λιπαντικό να έχει την ένδειξη “W”. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για το χειμώνα. Τα ψηφία που βρίσκονται πριν και μετά το “W” δηλώνουν το πόσο αραιό είναι το λάδι και την κατώτερη θερμοκρασία που μπορεί να λειτουργήσει η αντλία λαδιού χωρίς προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξεις το λάδι με την προτεινόμενη βαθμολογία ιξώδους, από τον κατασκευαστή του οχήματος.

Προστάτευσε το αυτοκίνητο αλλά και την τσέπη σου

Τώρα που ξέρεις τις πιο βασικές αιτίες που το αυτοκίνητο δεν παίρνει εύκολα μπροστά το χειμώνα και πώς μπορείς να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών, βεβαιώσου και για την τσέπη σου. Τα έξοδα από βλάβες εξαιτίας του ψύχους μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως δαπανηρά.

Γι’ αυτό φρόντισε να έχεις την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου με τις καλύψεις που σου ταιριάζουν. Μπες στο insurancemarket, την #1 πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου και επίλεξε την ιδανική για τις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου