Πας να παρκάρεις, σου ζητάνε τα κλειδιά οι παρκαδόροι, εσύ ανησυχείς για το όχημά σου και αναρωτιέσαι…
Άραγε να ισχύει η ασφάλεια αυτοκινήτου σε πάρκινγκ; Και αν μου το κλέψουν; Και άμα εκεί που το οδηγούν, το χτυπήσουν; Μετά πού θα βρω το δίκιο μου;
Για όλα αυτά (και ακόμα περισσότερα) είμαστε εμείς εδώ, ώστε να σε ενημερώσουμε κατάλληλα. Πάμε να δούμε όλα όσα θες να ξέρεις σε περίπτωση που γίνει ένα τρακάρισμα σε πάρκινγκ.
Ισχύει η ασφάλεια αυτοκίνητου σε παρκινγκ;
Για να καταλάβεις αν ισχύει η ασφάλεια αυτοκινήτου σε πάρκινγκ, θα πρέπει να σκεφτείς δύο πράγματα.
Αρχικά πλήρωσες κάποιο αντίτιμο ή η στάθμευση ήταν δωρεάν; Στην πρώτη περίπτωση την ευθύνη μάλλον έχει η επιχείρηση. Το μάλλον το λέμε διότι δεν έχουμε διευκρινίσει ακόμη το ποιος οδηγούσε.
Όταν όμως ο χώρος στάθμευσης είναι απλά μία παροχή π.χ. το πάρκινγκ σε ένα σούπερ μάρκετ, τότε ο κάτοχος του χώρου δεν ευθύνεται για όποιο ατύχημα προκύψει.
Έπειτα θυμήσου (ή σκέψου αν το διαβάζεις προληπτικά). Κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, οδηγούσες εσύ το αυτοκίνητο ή ο παρκαδόρος;
Αν λοιπόν είχες παραδώσει τα κλειδιά και ο παρκαδόρος έβαλε το αυτοκίνητό σου σε μία από τις διαθέσιμες θέσεις, τότε η ευθύνη είναι της επιχείρησης.
Αστική ευθύνη πάρκινγκ: Μέχρι πού φτάνει και ποιον αποζημιώνει;
Η αστική ευθύνη του πάρκινγκ καλύπτει τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν σε άλλους (σε τρίτους) από τις αμελείς πράξεις ή παραλείψεις τους.
Στις ζημιές αυτές εννοούμε την πυρκαγιά, την έκρηξη και την ολική κλοπή των οχημάτων που παραδόθηκαν για φύλαξη εντός του πάρκινγκ.
Τώρα να πούμε και τι σημαίνουν οι τρίτοι. Τρίτοι θεωρούνται συνήθως όλα τα πρόσωπα εκτός του:
- Ίδιου του ασφαλισμένου,
- Των συγγενών 1ου και 2ου βαθμού, και
- Των υπάλληλων.
Να τονιστεί ότι επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί με νόμιμη άδεια, να διαθέτει τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και οι χώροι στάθμευσης να είναι συνδεδεμένοι με την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας της επιχείρησης.
Ανάλογα την εταιρεία μπορεί να εξαιρεθεί η μερική κλοπή, οι ζημιές κατά την απόπειρα κλοπής ή διάρρηξης, οι ένοπλες επιθέσεις, οι ζημιές από πρόσκρουση της οροφής των οχημάτων στις εγκαταστάσεις, η απώλεια αντικειμένων εντός των οχημάτων κ.α.
Με λίγα λόγια, όταν το πάρκινγκ είναι νόμιμο, έχει και ασφάλιση με την οποία θα μπορέσει να σε αποζημιώσει. Όπως είπαμε όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις στις ζημιές που καλύπτει και για τις οποίες θα πρέπει να έχεις ενημέρωση.
Τρακάρισμα σε πάρκινγκ; Ποιος τράκαρε ποιον και ποιος πληρώνει;
Καλό είναι να δούμε αναλυτικότερα και τι ισχύει σχετικά με το ποιος οδηγούσε το όχημα. Ακολουθούν οι δύο περιπτώσεις:
Τρακάρισμα μέσα σε πάρκινγκ ενώ οδηγούσε άλλος
Εδώ η ασφάλειά σου δεν έχει καμία εμπλοκή, καθώς η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο πάρκινγκ και αποζημιώνεσαι από την εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένη η επιχείρηση.
Χτύπησα σταθμευμένο όχημα σε ιδιωτικό παρκινγκ
Από την άλλη όταν η στάθμευση γίνει από σένα, έχεις την ευθύνη αν υπάρξει ατύχημα.
Σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση θα γίνει από τη δική σου ασφαλιστική εταιρεία.
Πιο συγκεκριμένα, με το βασικό πακέτο απλά θα αποζημιώσεις τον άλλον που έπαθε τη ζημιά εξαιτίας σου. Αν όμως έχεις το πληρέστερο πακέτο, δηλαδή τη μικτή ασφάλιση, τότε θα αποζημιωθείς και εσύ για τις ίδιες ζημιές που έγιναν στο όχημά σου.
Ένα άλλο παράδειγμα πάντως που μπορεί να προκύψει ασάφεια όσον αφορά την ευθύνη για ένα ατύχημα, είναι η περίπτωση που γίνει τρακάρισμα στο πλοίο. Αν και η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι μικρή, σε προτρέπουμε να διαβάσεις το σχετικό μας άρθρο, μιας που πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές και ίσως να μεταφέρεις το όχημά σου με το πλοίο.
Όσα θέλεις να γνωρίζεις για ένα ατύχημα σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης
Τι μπορεί να είναι καλύτερο από το να προλαμβάνεις τα δυσάρεστα; Να δρας με προνοητικό τρόπο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο; Παρακάτω σου λέμε τρεις τρόπους για να το καταφέρεις.
Βεβαιώσου για τη νομιμότητά του ⚖️
Το βασικό που πρέπει να προσέχεις όταν επιλέγεις να σταθμεύεις το αυτοκίνητό σου σε ένα πάρκινγκ είναι να λειτουργεί νόμιμα.
Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα είναι και ασφαλισμένο. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν επιλέγεις κάποιο παράνομο και υπάρξει κάποιο συμβάν, θα είναι πολύ δύσκολο να «βρεις το δίκιο σου» και να σε αποζημιώσει κάποιος.
Κράτησε αποδεικτικά στοιχεία 📸
Το δεύτερο και σημαντικότερο πράγμα που έχεις να κάνεις, ειδικά στα πάρκινγκ όπου δεν παρκάρεις μόνος σου, είναι πριν παραδώσεις τα κλειδιά να βγάλεις φωτογραφίες όλων των εξωτερικών επιφανειών του αυτοκινήτου.
Με αυτόν τον τρόπο, αν προκύψει κάτι, θα έχεις αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ζημιά δεν υπήρχε από πριν, αλλά υπήρξε τρακάρισμα και εγκατάλειψη.
Βρες την ασφάλειά σου 🔎
Και αφού μιλήσαμε τόσο για την ασφάλεια αυτοκινήτου σε πάρκινγκ, ήρθε η ώρα να δούμε και πώς την επιλέγεις!
Η σύγκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική για οποιαδήποτε αγορά κάνεις. Το ίδιο και για την ασφάλεια αμαξιού. Μέσω αυτής, μπορείς να εντοπίσεις και επιλέξεις τις κατάλληλες καλύψεις που θα σε προστατεύσουν τη δύσκολη στιγμή.
Επομένως, αν πλησιάζει η ανανέωση της ασφάλειάς σου ή είναι η πρώτη φορά που κλείνεις ασφάλεια online (ή γενικά), δοκίμασε το insurancemarket.
Εδώ κάνεις γρήγορη σύγκριση ασφαλειών, βρίσκεις προσφορές από έως 29 διαφορετικές ασφαλιστικές και επιλέγεις με την ησυχία σου το πακέτο που σου ταιριάζει περισσότερο. Τόσο απλά!