Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Πώς να δροσίσω το σπίτι χωρίς κλιματιστικό;

Πώς να δροσίσω το σπίτι χωρίς κλιματιστικό;

Πώς να δροσίσω το σπίτι χωρίς κλιματιστικό

Το καλοκαίρι είναι υπέροχο, αλλά οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τόσο που το σπίτι μπορεί να μοιάζει με φούρνο. Αν δεν έχεις κλιματιστικό ή θες να αποφύγεις τη συνεχή χρήση του για λόγους κόστους ή υγείας, υπάρχουν απλά και φυσικά κόλπα που θα βοηθήσουν να κρατήσεις τη δροσιά και να μειώσεις τη δυσφορία από τη ζέστη στο σπίτι.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις δοκιμασμένες λύσεις και πρακτικές συμβουλές για να απολαμβάνεις ένα δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό.

Πώς να δροσίσω το σπίτι χωρίς κλιματιστικό;

Ακολουθούν μερικά απλά βήματα για να δροσίσεις το σπίτι χωρίς κλιματιστικό:

Κράτησε έξω τον ήλιο με παντζούρια και κουρτίνες

Κλείσε τα παντζούρια, τα ρολά ή και τις κουρτίνες από νωρίς το πρωί, πριν «χτυπήσει» ο ήλιος στα παράθυρα. Έτσι μειώνεις δραστικά την ποσότητα θερμότητας που θα μπει μέσα. Η σκίαση των παραθύρων μπορεί να μειώσει τη ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού, κάτι που μεταφράζεται σε πραγματική διαφορά θερμοκρασίας.

Αέρισε καλά το βράδυ και το πρωί

Ο καλύτερος αερισμός σπιτιού γίνεται μόλις πέσει ο ήλιος και νωρίς το πρωί. Τότε η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, κι έτσι μπορείς να δημιουργήσεις φυσικό “ρεύμα” ανοίγοντας αντικριστά παράθυρα. Άφησε όλες τις εσωτερικές πόρτες ανοιχτές για να κυκλοφορήσει παντού ο δροσερός αέρας. Ένα καλό ρεύμα μεταφέρει έξω τη ζέστη που έχει συσσωρευτεί μέσα στο σπίτι και φέρνει φρεσκάδα. Όμως, βάλε κουνουπιέρες ή σίτες για να αποφύγεις τα ενοχλητικά έντομα τις βραδινές ώρες.

Αξιοποίησε τους ανεμιστήρες έξυπνα

Οι ανεμιστήρες δεν ρίχνουν την πραγματική θερμοκρασία, αλλά μπορούν να σου δώσουν αίσθηση δροσιάς χάρη στην κυκλοφορία του αέρα. Ένας ανεμιστήρας οροφής χαμηλώνει την αντιλαμβανόμενη θερμοκρασία, με πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος.

Πώς να κρατήσεις δροσερό το σπίτι με ανεμιστήρα; Γύρισε τον ανεμιστήρα, έτσι ώστε ο αέρας να κατευθύνεται προς τα κάτω και μην ξεχνάς να καθαρίζεις συχνά τα πτερύγια, για αποδοτικότερη λειτουργία.

Επένδυσε στη σωστή θερμομόνωση

Η θερμομόνωση είναι η μακροχρόνια λύση για δροσερό σπίτι το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα. Μια λευκή ή ανακλαστική ταράτσα (ή θερμομόνωση οροφής) μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία της ταράτσας. Η τοποθέτηση θερμομονωτικών πάνελ στους τοίχους και οι πόρτες με διπλά τζάμια βοηθούν επίσης στη διατήρηση δροσιάς.

Μείωσε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών τη μέρα

Οι ηλεκτρικές συσκευές, ακόμα κι αν δεν το φαντάζεσαι, βγάζουν ζέστη. Μαγείρεψε νωρίς το πρωί ή το βράδυ, απόφυγε το σίδερο ρούχων και τις συσκευές με μοτέρ ή λάμπες που θερμαίνουν. Προτίμησε LED που βγάζουν ελάχιστη θερμότητα, και θυμήσου να κλείνεις τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεσαι.

Επίσης:

  • Ενεργοποίησε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύεις για να αποβάλεις τη ζέστη έξω.
  • Μην χρησιμοποιείς το πλυντήριο πιάτων/ρούχων μες στο καταμεσήμερο.

Φύτεψε και σκίασε εξωτερικούς χώρους

Ακόμα και το μπαλκόνι ή μια μικρή αυλή επηρεάζουν πολύ τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι:

  • Τοποθέτησε τέντες, πέργκολες ή ομπρέλες όπου πέφτει ήλιος. Ακόμα και μια μικρή σκιά αρκεί για να μειώσει τη θερμότητα.
  • Φύτεψε δέντρα ή θαμνώδη φυτά στα νότια/δυτικά του σπιτιού για φυσική προστασία.
  • Εναλλακτικά, βάλε αναρριχώμενα φυτά σε προσόψεις ή πέργκολες.

Τα φυτά φτιάχνουν κι ένα τέλειο μικροκλίμα που κάνει τα πάντα πιο δροσερά.

Πώς να κρατήσω το σπίτι δροσερό όλη μέρα;

Ακολουθούν βασικές συμβουλές για να κρατήσεις τη δροσιά:

  • Μην ξεχνάς τον φυσικό αερισμό το βράδυ και νωρίς το πρωί.
  • Κράτα καλά σκιερά τα ανοίγματα τα μεσημέρια.
  • Επίλεξε φυσικά υλικά και ανοιχτόχρωμη διακόσμηση για το εσωτερικό.
  • Φρόντισε για τη σταδιακή βελτίωση της θερμομόνωσης του σπιτιού.
  • Εκμεταλλεύσου πλήρως τους ανεμιστήρες χωρίς να καταναλώνεις πολύ ρεύμα.

Πώς να διαλέξεις οικονομικό κλιματιστικό, αν τελικά χρειαστεί

Αν τελικά τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει, ίσως αρχίσεις να σκέφτεσαι την αγορά κλιματιστικού. Ξέρεις όμως τι πρέπει να προσέξεις;

  • Επέλεξε BTU ανάλογα με τα τετραγωνικά και την μόνωση του χώρου σου, όχι παραπάνω “μπας και δουλεύει λιγότερο”. Ένα κατάλληλο AC είναι πάντα πιο αποδοτικό.
  • Πρόσεξε την ενεργειακή κλάση. Ένα φτηνό μοντέλο B/C μπορεί να σου κοστίσει περισσότερο σε ρεύμα από ένα λίγο ακριβότερο Α+++
  • Κοίτα το SEER (δείκτης εποχιακής ενεργειακής απόδοσης): όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο αποδοτικό.
  • Δες τις έξυπνες λειτουργίες (Eco, Sleep, αισθητήρες ύπαρξης) που βοηθούν στον αυτοματισμό & στην οικονομία.
  • Προσοχή στην υποστήριξη, στην εγγύηση και στο service από την εταιρεία. Μια μικρή online έρευνα βοήθεια για να συγκρίνεις σωστά τις επιλογές σου.

👉🏼Αν θες να μάθεις περισσότερα για το θέμα, δες τον σχετικό μας οδηγό: Τι κλιματιστικό να πάρω;

Δεν χρειάζεσαι πολύπλοκες και ακριβές λύσεις για να νικήσεις τη ζέστη. Με μερικά απλά κόλπα μπορείς να έχεις ένα δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό. Αν αναζητάς επιπλέον τρόπους για να προστατεύσεις το σπίτι σου όλες τις εποχές του χρόνου, μπες στο insurancemarket και ανακάλυψε μοναδικές προσφορές για ασφάλεια σπιτιού!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ενφια εκπτωση

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 20% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.