Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Οικονομικά Νέα / Φορολογικές Δηλώσεις 2023: Μέχρι πότε είναι & τι να προσέξω;

Φορολογικές Δηλώσεις 2023: Μέχρι πότε είναι & τι να προσέξω;

Φορολογικές Δηλώσεις 2022: Μέχρι πότε είναι & τι να προσέξω;

Οι φορολογικές δηλώσεις για το 2023 έφτασαν και όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες ανεξαιρέτως υποχρεούμαστε να τις κάνουμε. Πρόκειται για τη φορολογία του εισοδήματος που είχαμε το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2022. Το εκκαθαριστικό αποτέλεσμα, το ποσό του φόρου ουσιαστικά, θα είναι ένα από τα εξής:

 • Χρεωστικό, που σημαίνει πως πληρώνεις,
 • Πιστωτικό, δηλαδή παίρνεις χρήματα,
 • Μηδενικό, για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα ή καθόλου εισόδημα.

Για φέτος, οι φορολογικές δηλώσεις έχουν ξεκινήσει, με κάποιους να επωφελούνται και κάποιους άλλους να επιβαρύνονται με νέα έξοδα.

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινούν;

Οι φορολογικές δηλώσεις για το 2023 έχουν ξεκινήσει και μπορείς να υποβάλεις την δήλωσή σου μέχρι 30/6/2023. Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις την αίτησή σου ηλεκτρονικά χωρίς καμία βοήθεια, διαφορετικά – και ίσως καλύτερα – να απευθυνθείς σε έναν φοροτεχνικό, λογιστή ή ένα λογιστικό γραφείο.

Η πληρωμή των φόρων, αν έχεις χρεωστικό υπόλοιπο, θα γίνει σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο 2023 έως και τον Φεβρουάριο 2024.

Πώς θα πάρω την έκπτωση του 3%;

Εάν πληρώσεις τον φόρο έως 31 Ιουλίου, δηλαδή έως τη λήξη της πρώτης δόσης, θα πάρεις έκπτωση 3%, κάτι που ίσχυε και τις προηγούμενες χρονιές. Αν στο μυαλό σου έρχεται ο ΕΝΦΙΑ, έχε υπόψη πως εκεί δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση ακόμα και για εφάπαξ καταβολή.

Τι ισχύει για το αφορολόγητο με e-αποδείξεις;

Στις φετινές δηλώσεις θα έχουμε ξανά το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τη δημιουργία του αφορολόγητου. Συγκεκριμένα, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται το 30% του πραγματικού εισοδήματος. Το να καλυφθεί το 30% του εισοδήματός με αγορές με κάρτα είναι σημαντικό, διότι αν δεν το κάνεις θα πληρώσεις και πρόστιμο εκτός από τον φόρο.

Μπορεί να προτιμάς τις παραδοσιακές συναλλαγές με μετρητά, ίσως επειδή σε απασχολεί η ασφάλεια των πληρωμών με κάρτα. Ωστόσο, οι πληρωμές με κάρτα είναι απαραίτητες για να χτίσεις το αφορολόγητο.

Προσοχή: Το ενοίκιο δεν είναι μέσα στα έξοδα με κάρτα που υπολογίζονται στο αφορολόγητο. Άρα, βασίσου στις υπόλοιπες αγορές σου. Αν πληρώνεις πάντα με κάρτα, έστω και στο supermarket, τότε πιθανόν να καταφέρεις να πιάσεις εύκολα το 30%. Αν παίρνεις τον κατώτατο μισθό, δηλαδή ένα εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ, το μέτρο αυτό δεν σε βοηθά, μιας και ο φόρος σου θα είναι μηδενικός. Συνεπώς, το να πληρώσεις με κάρτα για να μειώσεις τον φόρο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ποια εισοδήματα δεν φορολογούνται;

Αφορολόγητα είναι και τα παρακάτω επιδόματα:

 • Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη.
 • Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα.
 • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
 • Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους.
 • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία.
 • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων.
 • Έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
 • Επίδομα γέννας.
 • Επίδομα στέγασης.

Θα δοθεί επιπλέον προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις;

Συνήθως δίνεται, αλλά μην βασιστείς σε αυτό. Φέτος οι δηλώσεις ξεκίνησαν σχετικά νωρίς, οπότε προσπάθησε να ολοκληρώσεις και αυτή την υποχρέωσή σου απέναντι στο κράτος.

📌 Θέλεις να επωφελείσαι συνέχεια; Να βρίσκεις το καλύτερο για σένα; Τότε αν χρειαστείς οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν (καταναλωτικό δάνειο, πιστωτική κάρτα κ.λπ.), έχουμε τη λύση!

Στην πλατφόρμα μας συγκρίνεις δωρεάν κάρτες και δάνεια και βρίσκεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι online, χωρίς να στηθείς σε ουρές. Μπες, σύγκρινε δωρεάν και βρες αυτό που θέλεις!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.