Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Οικονομικά Νέα / Φορολογικές Δηλώσεις 2022: Μέχρι πότε είναι & τι να προσέξω;

Φορολογικές Δηλώσεις 2022: Μέχρι πότε είναι & τι να προσέξω;

Φορολογικές Δηλώσεις 2022: Μέχρι πότε είναι & τι να προσέξω;

Οι φορολογικές δηλώσεις για το 2022 έφτασαν και όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες ανεξαιρέτως υποχρεούμαστε να τις κάνουμε. Πρόκειται για τη φορολογία του εισοδήματος που είχαμε το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2021. Το εκκαθαριστικό αποτέλεσμα, το ποσό του φόρου ουσιαστικά, θα είναι ένα από τα εξής:

  • Χρεωστικό, που σημαίνει πως πληρώνεις,
  • Πιστωτικό, δηλαδή παίρνεις χρήματα,
  • Μηδενικό, για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα ή καθόλου εισόδημα.

Φέτος, οι φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν σχετικά νωρίτερα, με κάποιους να επωφελούνται και κάποιους άλλους να ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, λόγω της γενικότερης ακρίβειας που υπάρχει.

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινούν;

Οι φορολογικές δηλώσεις για το 2022 ξεκίνησαν και μπορείς να υποβάλεις την δήλωσή σου μέχρι 30/6/2022. Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις την αίτησή σου ηλεκτρονικά χωρίς καμία βοήθεια, διαφορετικά – και ίσως καλύτερα – να απευθυνθείς σε έναν φοροτεχνικό, λογιστή ή ένα λογιστικό γραφείο.

Η πληρωμή των φόρων, αν έχεις χρεωστικό υπόλοιπο, θα γίνει σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο 2022 έως και τον Φεβρουάριο 2023.

Εάν πληρώσεις τον φόρο έως 29 Ιουλίου, δηλαδή έως τη λήξη της πρώτης δόσης, θα πάρεις έκπτωση 3%, κάτι που ίσχυε και τις προηγούμενες χρονιές. Αν στο μυαλό σου έρχεται ο ΕΝΦΙΑ, έχε υπόψη πως εκεί δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση ακόμα και για εφάπαξ καταβολή.

Ποιοι κερδίζουν αν υποβάλουν άμεσα φορολογική δήλωση;

Μην αφήσεις τη δήλωσή σου για αργότερα, διότι ίσως για σένα αποφέρει κάποιο κέρδος. Συγκεκριμένα, η φορολογική δήλωση θα είναι ευχάριστο γεγονός για σένα αν δικαιούσαι επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος ή επιστροφή φόρου.

Ας δούμε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που θα βγουν κερδισμένοι από τις φορολογικές τους δηλώσεις φέτος.

#1 Γονείς με παιδιά που νοικιάζουν σπίτι λόγω σπουδών

Με ένα ή περισσότερα παιδιά να σπουδάζουν και να νοικιάζουν σπίτι, τα έξοδα του ρεύματος είναι σίγουρα αρκετά. Για αυτό, είναι καλό να προσπαθείς με κάθε τρόπο να εξοικονομήσεις χρήματα ως φοιτητής, αλλά και να μην χάσεις ούτε μία επιδότηση.

💡 Θα χρειαστεί να προσέξεις τον πίνακα 12 του εντύπου της φορολογικής δήλωσης με τον κωδικό “Αριθμός παροχής ρεύματος” όπου και θα συμπληρώσεις τον αριθμό παροχής ρεύματος της κατοικίας που νοικιάζεις για τα εξαρτώμενα παιδιά που σπουδάζουν.

Απαραίτητο βήμα για την έκπτωση στο ρεύμα είναι στις νέες στήλες των πινάκων 11, 12 και 13 με τίτλο “Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης” να συμπληρώσεις τον αριθμό της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, που υπάρχει στην αντίστοιχη σύμβαση της μίσθωσης.

Τέλος, καταργήθηκε ο διαχωρισμός πρώτου και δεύτερου παιδιού για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, οπότε μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις τους νέους κωδικούς 818, 820 και 822 όπου αυτό χρειάζεται.

Πόσα θα εξοικονομήσετε ως οικογένεια;

Μπορεί, εκτός από το επίδομα παιδιού, να δικαιούσαι και άλλες οικονομικές ενισχύσεις για την οικογένεια και τα παιδιά σου. Συγκεκριμένα, με τις παραπάνω κινήσεις οι φοιτητές με κατανάλωση ρεύματος έως 300 κιλοβατώρες το μήνα θα λάβουν επιδότηση:

  • 42 ευρώ για τον Ιανουάριο,
  • 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο και
  • 39 ευρώ για τον Μάρτιο.

Δηλαδή θα έχεις μείωση συνολικά 120 ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τις αναδρομικές εκπτώσεις θα τις λάβεις στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος.

#2 Πολίτες με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους

Εκείνοι που το 2021 έμειναν εκτός επιδοτήσεων λόγω λαθών που είχαν κάνει, κενών ή παραλείψεων στις δηλώσεις τους, φέτος είναι ανάγκη να διορθώσουν τα στοιχεία τους για να λάβουν αναδρομικά τις επιδοτήσεις.

Εσύ μαζί με τον λογιστή σου, αυτό που θα χρειαστεί να ελέγξεις και να διορθώσεις είναι:

  • Τα στοιχεία της κύριας κατοικίας και
  • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

#3 Δικαιούχοι επιστροφής φόρου λόγω παρακράτησης στα εισοδήματά τους

Όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου, να υποβάλουν άμεσα τη φορολογική τους δήλωση, διότι θα επωφεληθούν. Το πιστωτικό ποσό θα το λάβεις στον τραπεζικό λογαριασμό ή θα συμψηφιστεί με άλλες βεβαιωμένες οφειλές σου προς το Δημόσιο, όπως τον ΕΝΦΙΑ ή δόσεις άλλων ρυθμίσεων.

Τι πρέπει να προσέξω στις φορολογικές δηλώσεις 2022;

Τα σημεία προσοχής για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι τα εξής:

  1. Δεν εισπράττεται και φέτος η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα και μερίσματα.
  2. Επανέρχονται τα τεκμήρια διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους. Πρέπει να ελέγξεις αν η δήλωση γράφει το τεκμαρτό εισόδημα ή το πραγματικό. Αν γράφει το πρώτο τότε ο λογιστής σου, θα κάνει μία διαδικασία για να καλύψει τη διαφορά και να μην φορολογηθείς με τεκμαρτά.
  3. Θα έχουμε ξανά το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τη δημιουργία του αφορολόγητου.
  4. Για τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να προσκομίσεις τη γνωστοποίηση στη ΔΟΥ διαταγής πληρωμής ή αγωγή εξώσεως, για να μην φορολογηθείς για χρήματα που δεν έχεις πάρει.
  5. Για να προσθέσεις στην φορολογική σου δήλωση κάποιον ως φιλοξενούμενο πρέπει να το “αποδεχτεί” πρώτα εκείνος από τη δική του δήλωση, όπως έγινε και πέρσι.

Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω φορολογική δήλωση και τι να προσέξω μέσα στο 2022;

Οι φορολογικές δηλώσεις που αφορούν το έτος 2021 ξεκίνησαν 31/3/2022 και μπορείς να υποβάλεις έως 30 Ιουνίου 2022.

Εσύ όμως από σήμερα μπορείς να κάνεις 2 κινήσεις για να δεις σημαντικά μειωμένο τον φόρο σου του χρόνου! Να ξέρεις πως για το εισόδημά σου το 2022:

◻️ Κάποιες αποδείξεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα μετρούν διπλά για το αφορολόγητο.

Το να καλυφθεί το 30% του εισοδήματός με αγορές με κάρτα είναι σημαντικό, διότι αν δεν το κάνεις θα πληρώσεις και πρόστιμο εκτός από τον φόρο.

Μπορεί να προτιμάς τις παραδοσιακές συναλλαγές με μετρητά, ίσως επειδή σε απασχολεί η ασφάλεια των πληρωμών με κάρτα. Ωστόσο, οι πληρωμές με κάρτα είναι απαραίτητες για να χτίσεις το αφορολόγητο.

Προσοχή: Το ενοίκιο δεν είναι μέσα στα έξοδα με κάρτα που υπολογίζονται στο αφορολόγητο. Άρα, βασίσου στις υπόλοιπες αγορές σου. Αν πληρώνεις πάντα με κάρτα, έστω και στο σουπερμάρκετ, τότε πιθανόν να καταφέρεις να πιάσεις εύκολα το 30%.

◻️ Κάποιες αποδείξεις θα μας μειώνουν ακόμα και τον φόρο.

Το δεύτερο μέτρο αφορά τα πιο μεγάλα εισοδήματα. Για παράδειγμα αν παίρνεις πάνω από 10.000 ευρώ τον χρόνο, μπορείς να μειώσεις τον φόρο σου πληρώνοντας με κάρτα κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Αν παίρνεις τον κατώτατο μισθό, δηλαδή ένα εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ, το μέτρο αυτό δεν σε βοηθά, μιας και ο φόρος σου θα είναι μηδενικός. Συνεπώς, το να πληρώσεις με κάρτα για να μειώσεις τον φόρο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Θα δοθεί επιπλέον προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις;

Συνήθως δίνεται, αλλά μην βασιστείς σε αυτό. Φέτος οι δηλώσεις ξεκίνησαν σχετικά νωρίς, οπότε προσπάθησε να ολοκληρώσεις και αυτή την υποχρέωσή σου απέναντι στο κράτος. Άλλωστε, αν ανήκεις στις κατηγορίες που κερδίζουν θα έχεις και ένα έξτρα όφελος.

📌 Θέλεις να επωφελείσαι συνέχεια; Να βρίσκεις το καλύτερο για σένα; Τότε αν χρειαστείς οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν (καταναλωτικό δάνειο, πιστωτική κάρτα κ.λπ.), έχουμε τη λύση!

Στην πλατφόρμα μας συγκρίνεις δωρεάν κάρτες και δάνεια και βρίσκεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι online, χωρίς να στηθείς σε ουρές. Μπες, σύγκρινε δωρεάν και βρες αυτό που θέλεις!

πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.

Θέλεις πάντα να κερδίζεις;

Μη έγκυρο email
Πρέπει να αποδεχθείτε τους όρους χρήσης
Η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη. Προσπαθήσετε αργότερα