Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Καταθέσεις / Κοινός λογαριασμός συζύγων: Συμβουλές σωστής διαχείρισης

Κοινός λογαριασμός συζύγων: Συμβουλές σωστής διαχείρισης

Κοινός λογαριασμός συζύγων: Συμβουλές σωστής διαχείρισης

Η διαχείριση των κοινών οικονομικών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ιδίως για τα νεόνυμφα ζευγάρια. Περιλαμβάνει την αντιμετώπιση διαφορετικών οικονομικών προτεραιοτήτων και τον καθορισμό κοινών στόχων. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς αποτελεσματικά τα οικονομικά του νοικοκυριού σου.

1. Ανοιχτή επικοινωνία

Συζητήστε την ατομική σας οικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος, των περιουσιακών στοιχείων, των χρεών και της πιστωτικής βαθμολογίας. Η διαφάνεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη θεμελίωση του κοινού σας οικονομικού μέλλοντος.

2. Θέστε κοινούς οικονομικούς στόχους

Προσδιορίστε τι θέλετε και οι δύο να επιτύχετε οικονομικά. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποταμίευση για ένα σπίτι, τον προγραμματισμό για τη συνταξιοδότηση ή τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης. Ο κοινός καθορισμός αυτών των στόχων διασφαλίζει ότι εργάζεστε και οι δύο για τους ίδιους στόχους.

3. Δημιουργήστε έναν κοινό προϋπολογισμό

Ένας κοινός προϋπολογισμός σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τα έσοδα και τα έξοδά σας και σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι ζείτε εντός των δυνατοτήτων σας. Διαθέστε κονδύλια για τα απαραίτητα, όπως το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, τα ψώνια και τις μεταφορές, καθώς και για διακριτικές δαπάνες, όπως το φαγητό έξω και η ψυχαγωγία.

4. Δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Απροσδόκητα έξοδα μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Η ύπαρξη ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης μπορεί να μειώσει το οικονομικό άγχος σε τέτοιες καταστάσεις. Στόχευσε στην αποταμίευση των δαπανών διαβίωσης τριών έως έξι μηνών.

5. Αποφασίστε για κοινούς ή ξεχωριστούς λογαριασμούς

Ορισμένα ζευγάρια προτιμούν έναν κοινό λογαριασμό για τα κοινά έξοδα, διατηρώντας παράλληλα ξεχωριστούς λογαριασμούς για τις προσωπικές δαπάνες. Άλλα επιλέγουν να συγχωνεύσουν όλα τα οικονομικά τους. Συζητήστε τι σας βολεύει καλύτερα και σεβαστείτε τα επίπεδα άνεσης του άλλου.

6. Τακτικός οικονομικός έλεγχος

Επανεξετάζετε τακτικά τον προϋπολογισμό, τις αποταμιεύσεις, τις επενδύσεις σας και επαναξιολογείτε τους στόχους σας. Αυτό μπορεί να γίνεται κάθε μήνα ή τρίμηνο. Αυτά τα check-ins σας κρατούν και τους δύο υπόλογους και διασφαλίζουν ότι είστε σε καλό δρόμο με το οικονομικό σας σχέδιο.

7. Αναζητήστε επαγγελματικές συμβουλές

Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν οικονομικό σύμβουλο. Μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες σας και να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η συνταξιοδότηση ή οι επενδύσεις.

Εργαλεία για τη διευκόλυνση της οικονομικής διαχείρισης

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση των οικονομικών σου:

Εφαρμογές προϋπολογισμού

Οι εφαρμογές Fudget, YNAB (You Need a Budget) και Money Manager, μπορούν να σε βοηθήσουν να παρακολουθείς τις δαπάνες, να ορίζεις προϋπολογισμούς και να σε ειδοποιούν όταν πλησιάζεις τα όριά που έχεις θέσει.

Άλλωστε, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχουν πλέον πολλά καινοτόμα εργαλεία και πλατφόρμες που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τον προϋπολογισμό πιο εύκολο. Μια τέτοια πλατφόρμα είναι η Revolut, μια ψηφιακή τραπεζική εφαρμογή που συνδυάζει χαρακτηριστικά προϋπολογισμού με άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Πέρα από πιο ασφαλείς αγορές, μπορείς να παρακολουθείς τα έξοδά σου, να ορίζεις προϋπολογισμούς και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις όταν πλησιάζουν τα όριά τους. Η εφαρμογή είναι εύχρηστη και προσαρμόσιμη ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες κάθε ατόμου που έχει επίγνωση του προϋπολογισμού.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τραπεζικές εφαρμογές, μπορείς να κατηγοριοποιείς τις δαπάνες σου ώστε οι αγορές σου να είναι συνεχώς υπό έλεγχο. Τέλος, με διαδραστικά διαγράμματα και ειδοποιήσεις, μπορείς να λαμβάνεις καλύτερες και τεκμηριωμένες οικονομικές αποφάσεις στο σωστό χρόνο.

Εργαλεία υπολογισμού

Ένα σημαντικό εργαλείο είναι το Microsoft Excel, ή το Google Sheets αν το προτιμάς. Με αυτά τα υπολογιστικά φύλλα μπορείς να καταγράφεις όλα σου τα έσοδα, έξοδα και τα ποσά που ιδανικά θα έβαζες στην άκρη. Μπορείς να κάνεις πράξεις, να φτιάχνεις πίνακες, να δημιουργείς διαγράμματα και πολλά ακόμη.

Έτσι, θα μπορείτε και ως ζευγάρι να έχετε μία ακριβέστερη εικόνα για τις ανάγκες σας και το πού χαλάτε (ή πού μπορείτε και να μην χαλάτε) τα χρήματά σας!

Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα συμπληρώνεται από μόνο του, θέλει και τη δική σας προσπάθεια για να μπορέσει να λειτουργήσει. Στο τέλος όμως θα βοηθήσει στο να βρείτε λύσεις ευκολότερα και να οργανωθείτε αποτελεσματικότερα.

Λογαριασμοί αποταμίευσης

Για την αποταμίευση των χρημάτων σας μπορείτε να ανοίξετε έναν λογαριασμό αποταμίευσης. Σκέψου έναν κουμπαρά, στον οποίο βάζεις χρήματα όποτε έχεις τη δυνατότητα και τα αφήνεις εκεί μέχρι να τα χρειαστείς για μια δύσκολη στιγμή, για να καλύψεις μία έκτακτη ανάγκη ή ένα μεγάλο έξοδο όπως π.χ. οι σπουδές των παιδιών σας.

Αν τα χρήματα αυτά τα είχες σε ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου ή στο «στρώμα», θα τα ξόδευες πολύ πιο εύκολα και δεν θα τα είχες διαθέσιμα τη στιγμή που θα τα χρειαζόσουν πραγματικά. Αυτή είναι άλλωστε η έννοια της αποταμίευσης. Να χτίζεις στο παρόν για να κάνεις λιγότερο αβέβαιο το μέλλον.

🔎 Στο insurancemarket έχουμε όσα ψάχνεις! Εξοικονόμησε χρήματα συγκρίνοντας τραπεζικά προϊόντα κορυφαίων τραπεζών όπως στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και πολλά ακόμα. Δοκίμασε τις υπηρεσίες μας σήμερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.