Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Πιστωτική κάρτα: Τι όριο έχει και πώς θα το αλλάξω;

Πιστωτική κάρτα: Τι όριο έχει και πώς θα το αλλάξω;

ποιο είναι το όριο πιστωτικής κάρτας

Σκέφτεσαι να κάνεις αίτηση για πιστωτική κάρτα στην τράπεζά σου; Η πιστωτική κάρτα, ό,τι όριο κι αν έχει, σίγουρα μπορεί κάποιες φορές να είναι χρήσιμη για τις αγορές σου. Όμως πρέπει να προσέχεις πολύ με τη χρήση της.

Το ίδιο ισχύει αν είσαι ήδη κάτοχος κάρτας και αναρωτιέσαι για το πιστωτικό όριο καρτών. Εμείς είμαστε εδώ, για να σε βοηθήσουμε να προετοιμαστείς κατάλληλα και να προσέχεις στις συναλλαγές σου!

2 SOS πράγματα που πρέπει να ξέρεις, πριν βγάλεις πιστωτική κάρτα

Πριν πούμε οτιδήποτε για το πώς καθορίζεται το πιστωτικό όριο καρτών, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι:

  • Η πιστωτική κάρτα αποτελεί μια μορφή δανείου. Κανείς δεν σου χαρίζει χρήματα, ούτε μπαίνουν δανεικά και… αγύριστα στο λογαριασμό σου.

Οι πιστωτικές κάρτες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα είδος ανοιχτού δανείου. Δηλαδή πληρώνεις τόκους μόνο για το κεφάλαιο που έχεις χρησιμοποιήσει.

  • Τα επιτόκιά τους είναι τα υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή χρηματοδότησης. Ξεκινούν λίγο χαμηλότερα από το 15% και ξεπερνούν το 19%.

Επομένως πρέπει να προσέχεις πολύ με τη χρήση της κάρτα σου, αφού ο λογαριασμός μπορεί να φουσκώσει πολύ εύκολα.

Πώς καθορίζεται το όριο στην πιστωτική κάρτα;

Ας πάμε τώρα στο όριο που έχει μια πιστωτικά κάρτα. Το πιστωτικό όριο μιας κάρτας εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων:

  • Η οικονομική κατάστασή σου
  • Τα εισοδήματά σου
  • Η περιουσιακή σου κατάσταση
  • Η φερεγγυότητά σου, όπως αυτή ορίζεται με συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια

Όλα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ικανότητά σου να αποπληρώσεις το χρέος.

Η τράπεζα ελέγχει τα ετήσια εισοδήματά σου, την περιουσία που ενδεχομένως έχεις στην κατοχή σου και τη γενικότερη συναλλακτική σου συμπεριφορά μέσω του συστήματος Τειρεσίας.

📌 Παράδειγμα:

Για να σου δώσει η τράπεζα μία πιστωτική κάρτα με όριο 2.000€ θα πρέπει να κρίνει ότι έχεις την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσεις το σύνολο του χρέους αυτού. Είναι δηλαδή σαν να σου δίνει δάνειο 2.000€.

Η λογική τύπου «θέλω να έχω υψηλό όριο για ώρα ανάγκης αλλά να μην το χρησιμοποιήσω» δεν… πείθει την τράπεζα. Αν το μηνιαίο εισόδημά σου είναι 1.000€, η τράπεζα δεν θα σου εγκρίνει πιστωτική κάρτα με όριο 10.000€.

Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια και συνήθως εγκρίνουν πολύ μικρότερα πιστωτικά όρια σε σύγκριση με το παρελθόν.

Αυτό συμβαίνει, γιατί θέλουν να αποφύγουν την αύξηση των κόκκινων δανείων, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε υπόλοιπα καρτών που δεν πληρώθηκαν ποτέ.

5 Ερωτήσεις & απαντήσεις για το πιστωτικό όριο καρτών

Πολλές ερωτήσεις που ακούμε σχετίζονται με το πιστωτικό όριο καρτών. Πολύ περισσότερο όμως, αφορούν το κατά πόσο το όριο επηρεάζεται από το σε ποια τράπεζα έχεις λογαριασμό.

Έχει σχέση το πιστωτικό όριο με το αν είσαι στην Πειραιώς, την Alpha Bank, τη Eurobank ή την Εθνική; Ας δούμε τις απαντήσεις.

#1 Υπάρχει συγκεκριμένο όριο πιστωτικής κάρτας που δίνει κάθε τράπεζα;

Όχι. Τα συνήθη όρια των πιστωτικών καρτών κυμαίνονται από 500 έως 2.000€ για χαμηλά προς μεσαία εισοδήματα.

Και πάλι, όμως, το τελικό όριο εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική και περιουσιακή σου κατάσταση, καθώς και από το ιστορικό των πληρωμών σου (αν και εφόσον υπάρχει).

#2 Πότε μπορώ να αυξήσω το πιστωτικό όριο;

Το όριο στην πιστωτική κάρτα μπορεί να αυξηθεί όταν:

Η τράπεζα εγκρίνει την αύξηση του ορίου σου, εφόσον πληρώνεις χωρίς καθυστερήσεις την κάρτα σου.
Θα πρέπει, επίσης, να μην έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο η οικονομική σου κατάσταση από τότε που έβγαλες την κάρτα (θα σου ζητηθούν οικονομικά στοιχεία).
Ρόλο παίζει και το αν έχεις πάρει άλλα δάνεια από την ίδια ή άλλη τράπεζα, τα οποία αλλάζουν την πιστοληπτική σου ικανότητα.

#3 Μπορώ να μειώσω το πιστωτικό όριο;

Ναι, αρκεί να το ζητήσεις. Σε αντίθεση με την αύξηση του ορίου που μπορεί να περάσει από… χίλια κύματα, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να σου μειώσει το πιστωτικό όριο της κάρτας σου στην περίπτωση που το ζητήσεις.

#4 Τι είναι το ημερήσιο όριο αγορών και το ημερήσιο όριο αναλήψεων;

Το ημερήσιο όριο αγορών είναι το είναι το ανώτατο ποσό ανά ημέρα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές και το ημερήσιο όριο αναλήψεων το ανώτατο ποσό ανά ημέρα για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

#5 Τι ισχύει όταν κάνεις αγορές με άτοκες δόσεις;

Όταν επιλέγεις να αγοράσεις κάτι με άτοκες δόσεις, το πιστωτικό σου όριο «γεμίζει» με το σύνολο του ποσού.

📌 Παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι το πιστωτικό όριο της κάρτας σου είναι 1.500€.

Θέλεις να αγοράσεις προϊόν που κοστίζει 500€, αλλά επιλέξεις να το εξοφλήσεις με 10 άτοκες δόσεις.

Τότε πληρώνεις μεν 50€ το μήνα, αλλά το διαθέσιμο υπόλοιπο για αγορές είναι 1.000€.

Τι να προσέξεις στην πληρωμή της πιστωτικής σου;

ALERT 1: Αν πληρώνεις μόνο την ελάχιστη καταβολή, είναι σαν να διαιωνίζεις την οφειλή με αποτέλεσμα να εξοφλήσεις την κάρτα σου σε μεγάλο χρονικό διάστημα και να χρεωθείς με αχρείαστους τόκους.

ALERT 2: Προσπάθησε να μην ξεπεράσεις ποτέ το πιστωτικό όριο της κάρτας σου, γιατί οι χρεώσεις είναι τόσο υψηλές, που τελικά θα μετανιώσεις που δεν κρατήθηκες και αγόρασες εκείνο το ρούχο που είχες βάλει στο μάτι.

📌 Συμπέρασμα:

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν είσαι πελάτης στην Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank, τη Eurobank ή την Εθνική. Το όριο της πιστωτικής κάρτας καθορίζεται (κυρίως) από εισοδηματικά κριτήρια.

Από όποια τράπεζα κι αν βγάλεις πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχεις πολύ τα επιτόκια που σου δίνουν και να προσπαθείς να αποπληρώνεις τις δόσεις σου στην ώρα τους. Σου ευχόμαστε ασφαλείς συναλλαγές!

Κι αν θέλεις να βγάλεις πιστωτική κάρτα, εμείς έχουμε αυτό που ψάχνεις. Εδώ μπορείς να συγκρίνεις κάρτες από όλες τις μεγάλες τράπεζες, για να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει, εύκολα και γρήγορα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.