Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 4. Χρήσιμα νέα / Εξοικονομώ 2023: Αιτήσεις & Προϋποθέσεις

Εξοικονομώ 2023: Αιτήσεις & Προϋποθέσεις

Εξοικονομώ 2023: Αιτήσεις & Προϋποθέσεις

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» έχει ξεκινήσει από τις 12 Ιουλίου και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα είναι ανοιχτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αν λοιπόν γύρισες από τις διακοπές σου και δεν έχεις προλάβει να κάνεις την αίτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σου, τότε έχεις λίγες μέρες ακόμη.

Πάμε να δούμε όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδικασία του «Εξοικονομώ 2023», τις παρεμβάσεις που μπορείς να κάνεις και φυσικά τις προθεσμίες.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις;

Οι παρεμβάσεις που μπορείς να αιτηθείς είναι οι εξής:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
 • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και ψύξης
 • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
 • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας,

Στις λοιπές παρεμβάσεις είναι η εγκατάσταση:

 • Συστήματος έξυπνου σπιτιού,
 • Έξυπνου συστήματος διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων,
 • Έξυπνου συστήματος ελέγχου της θέρμανσης και ψύξης,
 • Έξυπνου συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.

Το σημαντικότερο είναι πως το πρόγραμμα προϋποθέτει πως για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) είναι υποχρεωτική η αναβάθμιση κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή το σπίτι σου είναι στην κατηγορία Ζ, θα πρέπει να πάει στη Γ. Αν είναι στην Ε, τότε μετά τις παρεμβάσεις θα πρέπει να φτάσει στην ενεργειακή κατηγορία Β, και ούτω καθεξής.

Εξοικονομώ 2023 αιτήσεις και προθεσμίες

Αίτηση

Μπορείς να υποβάλεις την αίτησή σου στο https://exoikonomo2023.gov.gr/ από την 12η Ιουνίου 2023 ως και την 15η Σεπτεμβρίου 2023. Μετά το πέρας υποβολής των αιτήσεων και μόνο για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις, θα δίνεται προθεσμία 75 ημερών για την υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/ Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Εγκεκριμένες αιτήσεις οι οποίες υπάγονται σε Πρόγραμμα με Δάνειο λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης. Εντός της προθεσμίας αυτής θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση.

Υλοποίηση

Εντός 365 ημερών από την Υπαγωγή της αίτησης (συνολική προθεσμία), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

📍 Όπου προβλέπεται ένσταση, αυτή υποβάλλεται εντός προθεσμίας 10 ημερών.

Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης;

Οι κατοικίες που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να υφίστανται νόμιμα
 • Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες
 • Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες
 • Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ
 • Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)

Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», μετά θα πρέπει να αιτηθείς και στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Υπάρχουν εξαιρέσεις;

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/ επικαρπία/ ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία.

Ωστόσο, δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι εξής:

 • Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», και
 • Όσοι έχουν ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο νέο πρόγραμμα.

📍 Εάν λοιπόν έχεις γεννηθεί στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1984 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2005, μπορείς να κάνεις αίτηση στο Εξοικονομώ 2023 για Νέους από εδώ.

Ποια τα ποσοστά των επιδοτήσεων;

Τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη διαμορφώνονται ως εξής:

 • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ – Επιχορήγηση 75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/ Ενοικίαση.
 • Ατομικό εισόδημα από 5.000 – 10.000 ευρώ ή οικογενειακό από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Επιχορήγηση 70% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/ Ενοικίαση.
 • Ατομικό εισόδημα από 10.000 – 20.000 ευρώ ή οικογενειακό από 20.000 έως 30.000 ευρώ – Επιχορήγηση 55 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
 • Ατομικό εισόδημα από 20.000 – 30.000 ευρώ ή οικογενειακό από 30.000 έως 40.000 ευρώ – Επιχορήγηση 45% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/ Ενοικίαση.
 • Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ή οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ – Επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/ Ενοικίαση.

Εάν σκοπεύεις να πραγματοποιήσεις κάποιες από τις παραπάνω παρεμβάσεις στην κατοικία σου, τότε είναι μία καλή ευκαιρία για να εξοικονομήσεις έως και το 75% των χρημάτων που θα έδινες αρχικά χωρίς την επιδότηση.

📍 Και για την ασφάλεια σπιτιού, έλα στο insurancemarket. Εδώ συγκρίνεις προσφορές και επιλέγεις αυτή που σου ταιριάζει, εύκολα και αξιόπιστα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!