Κάθε φορά που ανάβεις τα φώτα, φορτίζεις το τηλέφωνό σου ή χρησιμοποιείς τις οικιακές συσκευές, καταναλώνεις ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η ενέργεια, αν και συχνά απαραίτητη, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό σου…
Γι’ αυτό παρακάτω συγκεντρώσαμε χρήσιμες πληροφορίες για να κατανοήσεις πόσες kWh καταναλώνει ένα σπίτι το μήνα!
Πόση ενέργεια καταναλώνει κατά μέσο όρο ένα σπίτι;
Η κατανάλωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος του σπιτιού και τον αριθμό των ατόμων που ζουν σε αυτό, οπότε ίσως η δική σου κατανάλωση να απέχει από τον μέσο όρο.
Σύμφωνα με μία παλαιότερη έρευνα, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ (Οκτωβρίου 2011 – Σεπτεμβρίου 2012) με τη συνεργασία του ΚΑΠΕ ως τεχνικού εμπειρογνώμονα, η μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά νοικοκυριό υπολογίστηκε στις 3.750 kWh. Ας υπολογίσουμε τώρα την κατανάλωση αυτή για την περίοδο ενός μήνα, τεσσάρων μηνών και μιας ημέρας:
Μηνιαία κατανάλωση ρεύματος σπιτιού
Με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας μπορούμε να υπολογίσουμε πόσες kWh καταναλώνει ένα σπίτι το μήνα. Συγκεκριμένα, η μέση κατανάλωση kWh σπιτιού στην Ελλάδα κυμαίνεται στις 313 kWh το μήνα.
Τετράμηνη κατανάλωση ρεύματος σπιτιού
Σχετικά με το πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει ένα σπίτι το τετράμηνο, με έναν απλό υπολογισμό καταλήγουμε στις 1250 kWh.
Ημερήσια κατανάλωση ρεύματος σπιτιού
Ομοίως, αν θέλεις να μάθεις πόσες kwh καταναλώνει ένα σπίτι την ημέρα, η απάντηση σύμφωνα με τα δεδομένα είναι 10 kWh.
Πόσα πληρώνει για το ρεύμα ένα νοικοκυριό 2 και 3 ατόμων;
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά της Eurostat, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά κάτοικο στην Ελλάδα στον οικιακό τομέα είναι σχετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η μέση κατανάλωση για ένα ελληνικό νοικοκυριό κυμαίνεται γύρω στις 1600 kWh ετησίως ανά άτομο!
Επειδή το ύψος του λογαριασμού εξαρτάται από τη συχνότητα και τον τύπο των συσκευών που χρησιμοποιείς, πάρε τους τελευταίους λογαριασμούς ρεύματος για να δεις την πραγματική κατανάλωσή σου. Έπειτα, δες τις τρέχουσες τιμές ρεύματος της αγοράς και υπολόγισε το ποσό που θα πληρώνεις το μήνα για το ρεύμα.
👉🏼Ενδεικτικά, η μέση κατανάλωση ρεύματος 2 ατόμων είναι:
- περίπου 40 ευρώ το μήνα, ενώ
- η μέση κατανάλωση ρεύματος 3 ατόμων μπορεί να φτάσει (ή και ξεπεράσει) τα 60 ευρώ,
συν τις επιπλέον χρεώσεις που έχει ένας λογαριασμός ρεύματος όπως τα δημοτικά τέλη κ.λπ. Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν με βάση τα δεδομένα της Eurostat για την κατανάλωση ανά άτομο και με χρέωση 0,15€ ανά κιλοβατώρα.
Είναι μεγάλη η κατανάλωση 30 kWh την ημέρα;
Αν αναρωτιέσαι πόσες kWh καταναλώνει ένα σπίτι την ημέρα, οι 30 είναι μια σχετικά υψηλή τιμή. Βγαίνουν περίπου 900 kWh το μήνα, που είναι πάνω από τη μέση κατανάλωση kWh ενός σπιτιού. Ωστόσο, όπως αναφέραμε η κατανάλωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Τι αυξάνει περισσότερο τον λογαριασμό ρεύματος;
Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές, όπως η κουζίνα και ο θερμοσίφωνας, αυξάνουν σημαντικά το πόσες kWh καταναλώνει ένα σπίτι το μήνα. Η έλλειψη συντήρησης ή αντικατάστασής τους με νέες συσκευές, μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά το πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει ένα σπίτι την ημέρα.
Αν θέλεις να ενημερωθείς για το ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα διάβασε το σχετικό μας άρθρο!
Διαφορά μεταξύ kW και kWh
Για να κατανοήσεις την κατανάλωση ενέργειας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσα kW καταναλώνει ένα σπίτι και πώς η κατανάλωση αυτή μεταφράζεται σε kWh. Κατανόησε δηλαδή τη διαφορά στα:
- Κιλοβάτ (kW): Είναι η μονάδα μέτρησης της ισχύος. Δείχνει πόση ενέργεια καταναλώνει μια συσκευή ανά ώρα.
- Κιλοβατώρα (kWh): Είναι η μονάδα μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας. Δείχνει πόση ενέργεια καταναλώθηκε μέσα σε μία ώρα υπό σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ.
🔌Για παράδειγμα, αν μια συσκευή καταναλώνει 1 κιλοβάτ και λειτουργεί για 2 ώρες, τότε έχει καταναλώσει 2 κιλοβατώρες.
Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι
Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα, δοκίμασε να:
- Σβήνεις τα φώτα και τις συσκευές όταν δεν τα χρησιμοποιείς.
- Χρησιμοποιήσεις φυσικό φως και αερισμό αντί για τεχνητό φωτισμό και κλιματισμό.
- Επενδύεις σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές που έχουν ετικέτα ενεργειακής απόδοσης A+ ή υψηλότερη.
- Βάζεις χρονοδιακόπτες για να ελέγχεις τη χρήση συσκευών.
Αρκεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας;
Για να μειώσεις τις δαπάνες σου, λογικό είναι να ξεκινήσεις με τη μείωση της κατανάλωσής σου. Ακόμα και οι μικρές αλλαγές στις συνήθειές σου, όταν είναι στοχευμένες, μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στον λογαριασμό του ηλεκτρισμού.
💡Το να μειώνεις όμως την κατανάλωσή σου, δεν είναι η μόνη λύση. Δοκίμασε να συγκρίνεις παρόχους ενέργειας για να βρεις το οικονομικότερο τιμολόγιο καθώς και να “επενδύσεις” σε αποδοτικές οικιακές συσκευές, ώστε να εξοικονομήσεις άμεσα χρήματα με ελάχιστο κόπο!