Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 3. Φυσικό Αέριο / Τι είναι το φυσικό αέριο & ποιες οι χρήσεις του;

Τι είναι το φυσικό αέριο & ποιες οι χρήσεις του;

Τι είναι το φυσικό αέριο & ποιες οι χρήσεις του;

Αν αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι το φυσικό αέριο, από πού προέρχεται ή πώς χρησιμοποιείται, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Το φυσικό αέριο είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί όταν εξαντληθεί. Χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών, το μαγείρεμα του φαγητού και την τροφοδοσία ορισμένων συσκευών, καθώς επίσης και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς φτάσαμε όμως στο σημείο να αποτελεί μια νέα πηγή καυσίμου;

Τι είναι το φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο είναι, με απλά λόγια, η φυσική ενέργεια που μπορεί να βρεθεί στο υπέδαφος συχνά με τη μορφή θυλάκων φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός αερίων όπως το προπάνιο, το βουτάνιο και το μεθάνιο, τα οποία είναι άοσμα, παρόλο που οι εταιρείες φυσικού αερίου προσθέτουν ένα ακίνδυνο χημικό που ονομάζεται μερκαπτάνη για να του προσδώσουν τη χαρακτηριστική του μυρωδιά.

Πέρα από τη χρήση του από τους ιδιοκτήτες σπιτιών για τη θέρμανση των σπιτιών και του νερού όπως και από τις επιχειρήσεις, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ως καύσιμο για αυτοκίνητα και αεροπλάνα! Επιπλέον, το φυσικό αέριο έχει ανακηρυχθεί ως μία από τις πιο αποδοτικές πηγές καθαρής ενέργειας που είναι διαθέσιμες, λόγω της ικανότητάς του να περιορίζει φυσικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που επηρεάζουν το κλίμα.

Πότε ανακαλύφθηκε το φυσικό αέριο;

Η πρώτη φορά που γνωρίζουμε για την ύπαρξη του φυσικού αερίου ήταν πριν από πολύ καιρό, το 6.000 και το 2.000 π.Χ. στο Ιράν. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το φυσικό αέριο ήταν οι Κινέζοι γύρω στο 900 π.Χ. και το μετέφεραν χρησιμοποιώντας αγωγούς από μπαμπού. Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν το γνώριζαν μέχρι και το 1659, την χρονιά δηλαδή που ανακαλύφθηκε στην Αγγλία.

Ποιες είναι οι χρήσεις του φυσικού αερίου;

Είναι ένας πολύτιμος πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

  • Μπορεί να καεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Να χρησιμοποιηθεί ως πηγή θέρμανσης για το σπίτι
  • Στη μαγειρική με τις κουζίνες φυσικού αερίου
  • Να μετατραπεί σε υγρό καύσιμο CNG και να χρησιμοποιηθεί έναντι του ντίζελ για χρήση σε αυτοκίνητα και φορτηγά.

Το φυσικό αέριο εφαρμόζεται επίσης για την τροφοδοσία βιομηχανικών διεργασιών όπως η μεταλλουργία και η παραγωγή λιπασμάτων. Με την αποτελεσματική χρήση του φυσικού αερίου, οι εγκαταστάσεις είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά εκπομπών τους, καθιστώντας το ουσιαστικό μέρος της αυριανής πράσινης ενεργειακής οικονομίας.

Επιπλέον, διαχρονικά το φυσικό αέριο έχει χαμηλό κόστος κάτι που το καθιστά μια από τις πιο οικονομικές πηγές καυσίμου που είναι διαθέσιμες σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας μας προσφέρει τόσο εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και υποστήριξη των προσπαθειών μας για μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή του είναι πολύ υψηλή, κάτι που έχει επηρεάσει αρνητικά όσους το έχουν επιλέξει.

Πλεονεκτήματα φυσικού αερίου στο σπίτι

Είτε με κεντρική, είτε με αυτόνομη θέρμανση, εξοικονομείς χώρο μιας και τοποθετείς μόνο έναν μετρητή και τον καυστήρα φυσικού αερίου, ενώ αποφεύγεις οσμές και υπολείμματα όπως στο πετρέλαιο

✔ Έχεις πάντα ζεστό νερό, χωρίς καθυστερήσεις

✔ Εξοικονόμηση χρόνου στη κουζίνα, με οικονομικό μαγείρεμα

✔ Αποτελεί μια εναλλακτική eco-friendly λύση κλιματισμού

Από πού παίρνει φυσικό αέριο η Ελλάδα;

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο και οι πηγές του προέρχονται από διάφορα μέρη. Η εισαγωγή φυσικού αερίου έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τη χώρα προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Σύμφωνα με αναφορές του ΟΤ, τον Ιανουάριο του 2023, η Ελλάδα δεν εισήγαγε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία για πρώτη φορά από την έναρξη των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω της πύλης Σιδηροκάστρο. Αντ’ αυτού, η Ελλάδα αύξησε τις εισαγωγές σε ένα διαφορετικό είδος φυσικού αερίου που ονομάζεται LNG μέσω της πύλης της Αγίας Τριάδας. Συγκεκριμένα, οι ποσότητες LNG που εισήγαγε η χώρα τον Ιανουάριο του 2023 ήταν 3,9% μεγαλύτερες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022. Το LNG αποτέλεσε με διαφορά την κύρια πηγή αερίου για τη χώρα.

Τελικά, αν και υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάλυψη των ποικίλων ενεργειακών αναγκών στην Ελλάδα, η τεχνολογική πρόοδος προσθέτει την ελπίδα ότι οι απαραίτητοι πόροι θα συνεχίσουν να είναι άμεσα διαθέσιμοι σε προσιτό κόστος.

Αν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα από το λογαριασμό του φυσικού αερίου, στο insurancemarket Ενέργεια έχουμε τη σύγκριση παρόχων φυσικού αερίου που ψάχνεις. Επίλεξε το ιδανικό πακέτο για τις ανάγκες σου και μείωσε τα κόστη του νοικοκυριού σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Θέλεις πιο οικονομικό φυσικό αέριο;

Πάρε προσφορά και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!