Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 3. Φυσικό Αέριο / 5 λόγοι που δεν έχεις ζεστό νερό με φυσικό αέριο

5 λόγοι που δεν έχεις ζεστό νερό με φυσικό αέριο

5 λόγοι που δεν έχεις ζεστό νερό με φυσικό αέριο

Το ζεστό νερό με φυσικό αέριο είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του είδους θέρμανσης.

Η παροχή ζεστού νερού οποιαδήποτε στιγμή το θελήσεις χωρίς όριο στην ποσότητα, αδιαμφισβήτητα βολεύει και προσφέρει μεγάλη άνεση σε όσους έχουν φυσικό αέριο. Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά παύει να είναι ζεστό το νερό τη στιγμή που το χρειάζεσαι;

Για εσένα που σου έτυχε μία τέτοια βλάβη, ετοιμάσαμε το παρακάτω άρθρο ώστε να βρεις τις πιθανές αιτίες αλλά και λύσεις για το πρόβλημά σου.

Γιατί δεν έχω ζεστό νερό με φυσικό αέριο;

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες αιτίες, ωστόσο εσύ το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε κάθε περίπτωση είναι να επικοινωνήσεις με έναν εξουσιοδοτημένο τεχνικό μιας και η αιτία μπορεί να είναι σοβαρή και όχι τόσο απλή.

Ωστόσο, δες μήπως συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

#1 Ο λέβητας δεν είναι συνδεδεμένος ή υπάρχει ανεπιτυχής ανάφλεξη

Το βασικότερο πριν κοιτάξεις οτιδήποτε άλλο είναι να ελέγξεις αν ο λέβητας φυσικού αερίου είναι συνδεδεμένος με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο λέβητας φυσικού αερίου δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα. Έπειτα, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δεις αν ο γενικός διακόπτης είναι στην ένδειξη ON. Σε κάποιους λέβητες η ένδειξη αυτή έχει το σύμβολο χιονιού ❄

Ένας άλλος λόγος που με το φυσικό αέριο δεν έχεις ζεστό νερό είναι γιατί δεν γίνεται σωστά η ανάφλεξη ή επειδή δεν υπάρχει αρκετό αέριο διαθέσιμο κατά την ανάφλεξη.

Σε αυτή την περίπτωση, πάτα το κουμπί Reset για να ξεκινήσει πάλι η ανάφλεξη. Αν δεν ξεκινήσει ούτε έτσι ο λέβητας, θα χρειαστεί να τον κλείσεις και να δεις αν η βαλβίδα αερίου είναι ανοιχτή κι αν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο.

Τέλος, πάτησε και πάλι το κουμπί Reset για να ξεκινήσει η ανάφλεξη.

#2 Παγωμένες σωληνώσεις

Αν η θερμοκρασία έξω κυμαίνεται στους 0 °C ή είναι μικρότερη και εσύ δεν έχεις ζεστό νερό από τον λέβητα φυσικού αερίου, τότε είναι πιθανό να έχουν παγώσει οι σωληνώσεις.

Αν συμβαίνει αυτό δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλά! Ουσιαστικά, θα χρειαστεί να ζεστάνεις και πάλι τις σωληνώσεις.

Ένας τρόπος για να το πετύχεις είναι να τις ζεστάνεις με το σεσουάρ ή με ζεστές στεγνές πετσέτες μέχρι να λιώσει ο πάγος.

❗ Μην δοκιμάσεις να ρίξεις ζεστό νερό στους σωλήνες γιατί θα παγώσει κι αυτό, με αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα και θα γίνει χειρότερα.

#3 Ο λέβητας έχει υπερθερμανθεί

Συνηθισμένο αίτιο εξαιτίας του οποίου δεν έχεις ζεστό νερό με φυσικό αέριο είναι το να έχει υπερθερμανθεί ο λέβητας και έτσι να μην μπορεί να ξεκινήσει. Και εδώ η λύση είναι πάλι το Reset.

#4 Η πίεση του νερού έχει μειωθεί ή είναι τρύπιος ο εναλλάκτης

Το να μειωθεί η πίεση του νερού είναι ένας συνηθισμένος λόγος που σταματά να υπάρχει ζεστό νερό με φυσικό αέριο. Δεν είναι από τις δύσκολες βλάβες μιας και η επισκευή του είναι πολύ γρήγορη και εύκολη. Για να σιγουρευτείς ότι είναι αυτή η αιτία, έλεγξε το μανόμετρο. Με τον συγκεκριμένο μετρητή βλέπεις στον πίνακα ελέγχου την πίεση του νερού.

Η πίεση πρέπει να είναι μεταξύ 1 και 1,5 bar διότι σε διαφορετική περίπτωση ο λέβητας δεν γίνεται να λειτουργήσει. Αν ωστόσο η πίεση είναι μικρότερη από 1, τότε κλείσε τον λέβητα και ξεβίδωσε το βανάκι που βρίσκεται από κάτω, μέχρι η πίεση να φτάσει στο 1,5 bar. Στη συνέχεια μπορείς να βιδώσεις ξανά το βανάκι μέχρι να κλείσει καλά και να κάνεις Reset τον λέβητα.

Αν από την άλλη η πίεση είναι αυξημένη στο δίκτυο της θέρμανσης ή έχεις έξοδο νερού από το ασφαλιστικό, τότε πρόκειται για τρύπιο εναλλάκτη.

Όταν είναι τρύπιος ο εναλλάκτης, ανακατεύεται το ζεστό νερό χρήσης με το κύκλωμα της θέρμανσης και έτσι δεν έχεις ζεστό νερό στο φυσικό αέριο. Η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι η άμεση αλλαγή του εναλλάκτη από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

#5 Βλάβη στον αισθητήρα θερμοκρασίας ζεστού νερού

Ο αισθητήρας θερμοκρασίας ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού και την προσαρμόζει ανάλογα.

Επομένως, αν ο αισθητήρας δεν είναι συνδεδεμένος ή έχει χαλάσει, η θερμοκρασία του νερού που εξέρχεται είναι μικρότερη και δεν έχεις ζεστό νερό στο φυσικό αέριο, μία βλάβη για την οποία και πάλι θα πρέπει να καλέσεις έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

Πώς να έχω πάντα ζεστό νερό με φυσικό αέριο;

Με σωστό έλεγχο και συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου μπορείς να αποφύγεις διάφορες ζημιές. Η συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους και αδειοδοτημένους τεχνικούς. Να θυμάσαι πως η παρέμβαση σου μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη ή να θέσει σε κίνδυνο τη δική σου ασφάλεια αλλά και των γύρω σου.

Πέρα από τη συντήρηση, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός και ρύθμιση του καυστήρα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Μόνο έτσι μπορείς να αισθάνεσαι σιγουριά για την καλή απόδοση του λέβητα και φυσικά την παροχή ζεστού νερού, η οποία είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου που διευκολύνει τη καθημερινότητά σου.

Και για τον χειμώνα που έξω έχει πολύ κρύο, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αφήνεις μια βρύση να στάζει ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή νερού για να μην παγώνουν οι σωληνώσεις. Επίσης, όταν ξεκινάει ο παγετός δοκίμασε να θέσεις σε λειτουργία τα θερμαντικά σώματα ώστε οι σωληνώσεις θέρμανσης να ζεσταίνουν τις σωληνώσεις νερού χρήσης και πάλι για να μην παγώσουν.

Αν πρόκειται να φύγεις για καιρό και θες να κλείσεις τον λέβητα αερίου, τότε είναι προτιμότερο να αδειάσεις εντελώς το νερό από τον λέβητα και τις σωληνώσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να παγώσουν οι σωληνώσεις.

💡 Το insurancemarket είναι δίπλα σου στη σύγκριση παρόχων φυσικού αερίου για να βρίσκεις τις καλύτερες προσφορές, πάντα με διαφάνεια και ευκολία. Δες όλα τα διαθέσιμα πακέτα και επωφελήσου άμεσα!

Διάβασε επίσης:

📌 Καλάθι Νοικοκυριού: Πώς σε βοηθά ο e-καταναλωτής;

📌 Έχω ασφάλεια αυτοκινήτου; Δες μέχρι πότε έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Θέλεις πιο οικονομικό φυσικό αέριο;

Πάρε προσφορά και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!