Ετοιμάζεσαι για ταξίδι στο εξωτερικό; Πριν φύγεις, φρόντισε να εξασφαλίσεις τη δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας (ή Ασφάλισης Ασθένειας), για να έχεις πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη που ίσως χρειαστείς στη χώρα που θα βρίσκεσαι.
Θέλεις να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;
Μία δωρεάν κάρτα που σου προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή σου διαμονή στις χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτεστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
Πρόσεξε ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας είναι δωρεάν, αλλά η περίθαλψή σου δε θα είναι απαραίτητα δωρεάν. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν κι έτσι οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν σε μια χώρα, μπορεί να παρέχονται επί πληρωμή σε άλλη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση;
Όχι, δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Ομοίως, δεν καλύπτει δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σου ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, δεν καλύπτει τις δαπάνες αν ταξιδεύεις ειδικά για να λάβεις ιατρική περίθαλψη.
Πώς θα αποκτήσω την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας;
Για να βγάλεις Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, τα βήματα είναι τα εξής:
- Μπαίνεις στο gov.gr
- Πηγαίνεις στην υπηρεσία “Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας”
- Κάνεις είσοδο με κωδικούς taxisnet
- Επιλέγεις “Νέα Αίτηση”
- Συμπληρώνεις τα ζητούμενα στοιχεία σου
- Πατάς “Υποβολή”
Με την υποβολή της αίτησης, μπορείς να εκτυπώσεις το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Στη συνέχεια θα λάβεις ταχυδρομικά την κάρτα στη διεύθυνση που έχεις δηλώσει.
Έκδοση εντύπου S1 ή Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας;
Αν πηγαίνεις ταξίδι για ορισμένο χρονικό διάστημα (είτε για αναψυχή είτε για άλλο σκοπό) και θέλεις να εξασφαλίσεις ότι σε περίπτωση ανάγκης θα έχεις την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεσαι, τότε χρειάζεσαι την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
Από την άλλη πλευρά, αν μετακομίζεις σε άλλη χώρα, θέλεις έκδοση εντύπου S1 για να λαμβάνεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα που έχεις επιλέξει.
Στην Ελλάδα, η ασφάλιση αλλοδαπών για άδεια διαμονής είναι υποχρεωτική και διαφέρει τόσο από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας, όσο και από την ταξιδιωτική ασφάλιση.
Για πόσο διάστημα ισχύει η κάρτα;
Αυτό ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Είναι καλύτερο να το ελέγξεις όταν επικοινωνήσεις με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα για να αποκτήσεις την κάρτα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας στην Αγγλία;
Όχι, δεν μπορείς. Η ΕΚΑΑ που θα σου εκδοθεί (και το Προσωρινό Πιστοποιητικό που μπορείς να εκτυπώσεις άμεσα) δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό ασφαλιστικής ικανότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι γίνεται αν ταξιδεύω χωρίς την κάρτα και χρειαστώ ιατρική θεραπευτική αγωγή;
Εάν προκύψει ανάγκη, θα λάβεις την περίθαλψη που είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις τις διακοπές σου χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψεις στην πατρίδα σου για θεραπεία.
Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι ότι η κάρτα θα διευκολύνει την πρόσβασή σου σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιτόπου ή την επιστροφή των εξόδων σου αν σου έχει ζητηθεί να τα προκαταβάλλεις.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν ταξιδεύεις σε άλλο κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή στην Ελβετία, είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, σου συνιστούμε θερμά να παίρνεις μαζί σου την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την κάρτα για επιστροφή στην πατρίδα αν υποστώ σοβαρό ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια;
Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσεις ευκολότερη πρόσβαση σε ιατρική θεραπευτική αγωγή. Όμως, δεν έχει καμία σχέση με τον επαναπατρισμό.
Η κάρτα δεν θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις στην πατρίδα σου δωρεάν αν προσβληθείς από σοβαρή ασθένεια ή έχετε σοβαρό ατύχημα. Γι’ αυτή την κατάσταση, θα χρειαστείς ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη.
Είμαι έγκυος. Η ΕΚΑΑ θα καλύψει την ιατρική θεραπευτική αγωγή στη διάρκεια παραμονής μου σε άλλο κράτος μέλος;
Ναι, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας καλύπτει κάθε ιατρική αγωγή σε σχέση με την εγκυμοσύνη σου. Συμπεριλαμβάνεται ο τοκετός ενώ μένεις προσωρινά σε άλλη χώρα.
Ωστόσο, αν θέλεις να γεννήσεις σε άλλη χώρα, επικοινώνησε με τον τοπικό ασφαλιστικό σου φορέα, καθώς ενδεχομένως θα χρειαστείς ειδική εξουσιοδότηση (έντυπο S2).
Τι κάνω αν ο τοπικός φορέας αρνηθεί να μου χορηγήσει μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;
Εάν ζητήσεις την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, ο τοπικός ασφαλιστικός σου φορέας είναι υποχρεωμένος να σου τη χορηγήσει. Διαφορετικά, αν η κάρτα δεν είναι αμέσως διαθέσιμη, οφείλει να σου χορηγήσει ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης.
Εάν δεν τη χορηγήσει, έχεις το δικαίωμα να ασκήσεις προσφυγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να σου δώσει πληροφορίες για το πώς μπορείς να εφαρμόσεις τα δικαιώματά σου και προτείνει να επικοινωνήσεις με το κέντρο Solvit με την πρώτη ευκαιρία για να μάθεις πώς να υποβάλλεις μια καταγγελία.
Και τώρα ξέρεις πού θα σου φανεί χρήσιμη η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας & πώς θα κάνεις έκδοσή της. Όσο για την ταξιδιωτική σου ασφάλεια ή άλλη κάρτα υγείας, εμείς είμαστε εδώ. Στο insurancemarket θα βρεις ασφαλιστές στην περιοχή σου, για επιλέξεις τον προσωπικό σου σύμβουλο και να σου προτείνει λύσεις, ειδικά για εσένα!