Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Θραύση κρυστάλλων κατοικίας: Σε τι χρησιμεύει;

Θραύση κρυστάλλων κατοικίας: Σε τι χρησιμεύει;

θραύση κρυστάλλων κατοικίας

Ίσως το σκηνικό με τα παιδιά που παίζουν μπάλα στη γειτονιά, με αποτέλεσμα η μπάλα να ξεφεύγει και να σπάει το παράθυρο του σπιτιού σου να ακούγεται ξεπερασμένο. Ωστόσο, τα τζάμια μπορεί να κινδυνεύσουν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Εδώ είναι που έρχεται η κάλυψη θραύσης κρυστάλλων κατοικίας.

Η κάλυψη αυτή, σε γενικές γραμμές, σε αποζημιώνει για να αλλάξεις τα τζάμια του σπιτιού σου, όταν σπάσουν λόγω τυχαίας αιτίας ή από υπαιτιότητα τρίτων. Ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία, είναι πιθανό να καλύπτονται διαφορετικές περιπτώσεις, για διαφορετικά ποσά. Όλα αυτά θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Τι καλύπτει η θραύση κρυστάλλων κατοικίας;

 • Εξαρτάται από την ασφαλιστική εταιρεία. Κάποιες εταιρείες ασφαλίζουν:
 • Μόνο ζημιές σε εξωτερικούς υαλοπίνακες της οικοδομής.
 • Ζημιές σε εξωτερικούς και εσωτερικούς υαλοπίνακες και καθρέπτες.

Ζημιές στα εξωτερικά κρύσταλλα ή υαλοπίνακες, στους καθρέπτες καθώς και στα σταθερά κρύσταλλα που αποτελούν τμήμα επίπλων.

Όπως καταλαβαίνεις, η ίδια κάλυψη μπορεί να ερμηνεύεται διαφορετικά από κάθε ασφαλιστική. Συνεπώς, όταν κάνεις σύγκριση προσφορών για ασφάλεια σπιτιού, ρίξε μια ματιά στους όρους και προϋποθέσεις κάθε κάλυψης, για να ξέρεις τι παίρνεις.

Τι να προσέξω στους όρους της κάλυψης;

Το πρώτο και βασικότερο που έχεις να προσέξεις, είναι οι παροχές της κάλυψης. Δηλαδή, αυτό που αναφέραμε προηγουμένως, ποιες περιπτώσεις καλύπτει η θραύση κρυστάλλων. Έπειτα, πρέπει να προσέξεις:

Μέχρι ποιο ποσό καλύπτομαι;

Αναγράφεται στους όρους της προσφοράς κάθε ασφαλιστικής. Για παράδειγμα, μπορεί να δεις κάτι σαν: “Κεφάλαιο: 1000€” ή “Κεφάλαιο: 3000€”. Αυτό είναι το ποσό μέχρι το οποίο καλύπτεσαι και διαφορετικές εταιρείες μπορεί να σου δώσουν διαφορετικό κεφάλαιο.

Συνήθως, το κεφάλαιο αυτό αφορά ετήσιες ζημιές. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι για θραύση κρυστάλλων έχεις κεφάλαιο 3000€, τότε μπορείς να αποζημιωθείς για ζημιές στους υαλοπίνακες, μέχρι το ποσό των 3000€ σε διάστημα ενός έτους. (πάντα σύμφωνα με τους όρους της ασφαλιστικής).

Υπάρχει απαλλαγή;

Άλλη μια πληροφορία που θα αναγράφεται στην προσφορά που θα σου δώσουν. Απαλλαγή είναι ένα ποσό, μέχρι το οποίο δεν σε αποζημιώνει η εταιρεία για ζημιές, αλλά το βάζεις από την τσέπη σου.

💡 Παράδειγμα: Έστω ότι σου δίνουν μια προσφορά για θραύση κρυστάλλων κατοικίας με απαλλαγή 100€. Έπειτα παθαίνεις ζημιά στους υαλοπίνακες και για την αντικατάστασή τους χρειάζονται 300€. Στην περίπτωση αυτή, 100€ θα βάλεις από την τσέπη σου και η ασφαλιστική θα σε αποζημιώσει για 200€.

Για την απαλλαγή στη θραύση κρυστάλλων μπορεί να ισχύουν τα εξής:

 • Κάποιες ασφαλιστικές δεν έχουν καθόλου απαλλαγή, που σημαίνει ότι σε αποζημιώνουν από το πρώτο ευρώ της καλυπτόμενης ζημιάς.
 • Άλλες εταιρείες έχουν σαν απαλλαγή ένα ποσοστό, π.χ. 5% επί της ζημιάς.
 • Υπάρχουν και εταιρείες που έχουν συγκεκριμένο ποσό απαλλαγής, π.χ. 100€.

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;

Πάντα έχει νόημα να προσέχεις τις εξαιρέσεις των καλύψεων στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου. Στην περίπτωση της θραύσης κρυστάλλων κατοικίας, συχνά δεν καλύπτεται απώλεια ή ζημία:

 • πριν ή κατά την τοποθέτηση ή τη μεταφορά των υαλοπινάκων.
 • που προκαλείται στους υαλοπίνακες κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στις πόρτες, στα παράθυρα ή στα ίδια τα τζάμια.
 • κατά τη διάρκεια επισκευών, επεκτάσεων, μεταβολών στο ασφαλιζόμενο κτίριο.

Επίσης, δεν καλύπτεται η ζημιά που οφείλεται:

 • σε λανθασμένη τοποθέτηση υαλοπινάκων
 • στα πλαίσια / σκελετούς
 • ζημιά σε αντικείμενα κατά την καταστροφή / αντικατάσταση τζαμιού

Τέλος, πρέπει να θυμάσαι ότι η ασφαλιστική σε καλύπτει για αντικατάσταση των υαλοπινάκων με ίδιου πάχους και τύπου υαλοπίνακες. Άρα, αν θέλεις π.χ. να αντικαταστήσεις τα παλιά, παραδοσιακά τζάμια με ενεργειακά, τότε μάλλον θα πρέπει να τα βάλεις από την τσέπη σου.

 

Σε κάθε περίπτωση, σε συμβουλεύουμε να συγκρίνεις πριν επιλέξεις! Στο insurancemarket μπορείς με ένα κλικ να συγκρίνεις την ασφαλιστική αγορά και να βρεις προσφορά με θραύση κρυστάλλων και άλλες καλύψεις που χρειάζεσαι. Δοκίμασέ μας σήμερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.