Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή & κλοπής περιεχομένου

Κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή & κλοπής περιεχομένου

κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή & κλοπή περιεχομένου

Κανένας δε θέλει να γυρίσει μια μέρα σπίτι του και να ανακαλύψει ότι έχουν μπει διαρρήκτες. Μια διάρρηξη σπιτιού φέρνει σαν αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες, χάσιμο χρόνου για επισκευές και φυσικά, ψυχολογικές επιπτώσεις, επειδή άγνωστοι παραβίασαν τον χώρο σου και έκλεψαν προσωπικά σου αντικείμενα.

Σίγουρα η ασφάλεια σπιτιού δεν μπορεί να διορθώσει όλα αυτά. Όμως, μπορεί να σε αποζημιώσει για τις ζημιές στο σπίτι και για τα αντικείμενα που εκλάπησαν, για να περιορίσει τις οικονομικές σου απώλειες. Εδώ είναι που έρχονται δύο καλύψεις: Η κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή και η κλοπή περιεχομένου.

Τι είναι η κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή;

Η κάλυψη “ζημιές κατά την κλοπή” περιλαμβάνει ζημιές που προκλήθηκαν σαν συνέπεια κλοπής ή απόπειρας κλοπής κατά την είσοδο ή έξοδο από το κτίριο, με βίαια και δυναμικά μέσα και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν εμφανή σημάδια παραβίασης στο σημείο εισόδου ή εξόδου.

💡 Δηλαδή, έστω ότι για να διαρρήξουν το σπίτι σου έσπασαν την κλειδαριά ή έσπασαν την πόρτα ή το παράθυρο. Εφόσον είναι εμφανές ότι διαρρήκτες μπήκαν ή βγήκαν από το σπίτι με αυτό τον τρόπο, θα αποζημιωθείς για να διορθώσεις τις ζημιές.

Αν ψάχνεις ασφάλιση εξοχικής κατοικίας, ίσως δυσκολευτείς περισσότερο να πάρεις προσφορές, γιατί κάποιες εταιρείες παρέχουν την κάλυψη μόνο για μόνιμες κατοικίες.

Τι είναι η κάλυψη κλοπής περιεχομένου;

Η κάλυψη κλοπής περιεχομένου αναφέρεται:

  • στα ασφαλισμένα αντικείμενα που θα σου κλέψουν
  • ή σε ζημιές στα αντικείμενα κατά την κλοπή ή απόπειρα κλοπής

Παράδειγμα: Έστω ότι κάνουν διάρρηξη στο σπίτι σου και πάνε να σου κλέψουν μια κάμερα, την οποία έχεις τοποθετημένη σε γυάλινο έπιπλο. Όπως αρπάζουν την κάμερα, σπάει και το έπιπλο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να το αντικαταστήσεις και αυτό.

Εφόσον τα αντικείμενα αυτά καλύπτονται από το συμβόλαιό σου, θα αποζημιωθείς και για την κάμερα που έκλεψαν και για το έπιπλο που έσπασαν.

Αλλά προσοχή: Σε πολλά συμβόλαια, τα έργα τέχνης ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα και έγγραφα:

  • εξαιρούνται της κάλυψης
  • ή καλύπτονται μέχρι ένα συμφωνημένο ποσό

Τι να προσέξω στις καλύψεις αυτές;

Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξεις:

  • Μέχρι ποιο ποσό καλύπτεσαι
  • Για ποια αντικείμενα καλύπτεσαι
  • Αν υπάρχει απαλλαγή

Μέχρι ποιο ποσό καλύπτομαι;

Στους όρους της κάλυψης, βρες το “κεφάλαιο”, αυτό είναι το ανώτατο ποσό έως το οποίο μπορείς να αποζημιωθείς για σχετικές ζημιές.

Τυπικά, η κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή έχει χαμηλότερο κεφάλαιο από την κάλυψη κλοπής περιεχομένου. Δηλαδή, μικρότερη αποζημίωση μπορείς να λάβεις για ζημιές που έγιναν κατά την είσοδο ή έξοδο του διαρρήκτη και μεγαλύτερη αποζημίωση για αντικείμενα που κλάπηκαν ή καταστράφηκαν. Το λες και λογικό.

Για ποια αντικείμενα καλύπτομαι;

Στην κάλυψη κλοπής περιεχομένου, διάβασε τους όρους και δες για την κλοπή / καταστροφή ποιων αντικειμένων θα αποζημιωθείς. Εξίσου σημαντικό είναι να δεις αντικείμενα για τα οποία ΔΕΝ θα σε αποζημιώσουν. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν να μην σου καλύψουν:

  • Απώλεια χρημάτων, καρτών, επιταγών κλπ
  • Πολύτιμα αντικείμενα, π.χ. πολύτιμους & ημιπολύτιμους λίθους
  • Έργα τέχνης, αντίκες, συλλογές

Από την άλλη πλευρά, ίσως σου καλύψουν και αυτά, αλλά με συγκεκριμένους όρους (π.χ. να φυλάσσονται σε εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο) και μέχρι ένα συμφωνημένο ποσό.

Κάθε ασφαλιστική έχει διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις, οπότε πριν κλείσεις συμβόλαιο, διάβασε για να βεβαιωθείς ότι το πακέτο σου ταιριάζει.

Πώς λειτουργεί η απαλλαγή;

Η απαλλαγή στις ασφάλειες είναι ένα ποσό, μέχρι το οποίο δεν σε αποζημιώνει η ασφαλιστική για τη ζημιά που έπαθες, αλλά το βάζεις από την τσέπη σου.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Έστω ότι στην κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή ή την κάλυψη κλοπής περιεχομένου, βλέπεις να αναγράφεται: “Απαλλαγή 10% επί της ζημιάς με ελάχιστο τα 150€”.

Αυτό σημαίνει ότι αν πάθεις ζημιά αξίας 1.000€, τα 150€ θα βάλεις από την τσέπη σου, τα υπόλοιπα 850€ θα σου τα δώσει η εταιρεία σαν αποζημίωση.

Αν, όμως, πάθεις ζημιά αξίας μεγαλύτερης των 1.500€, ενεργοποιείται ο κανόνας του 10% και το ποσό που θα βάλεις από την τσέπη σου προσαρμόζεται αναλόγως.

Θέλεις ασφάλεια σπιτιού με κάλυψη ζημιών κατά την κλοπή και κάλυψη κλοπής περιεχομένου; Έλα στο insurancemarket, σύγκρινε προσφορές με ένα κλικ και κλείσε την προσφορά που σου ταιριάζει, εύκολα και αξιόπιστα.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.