Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Ιδιοκατοίκηση – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ιδιοκατοίκηση – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ιδιοκατοίκηση

Η ιδιοκατοίκηση είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο έναν ιδιοκτήτη ακινήτου, όσο και τον ενοικιαστή αυτού. Και τα δύο μέρη θέλουν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να έχουν μία αρμονική συνεργασία.

Συχνά όμως, αυτό δεν επιτυγχάνεται, καθώς προκύπτουν συγκρούσεις, οδηγώντας στη διευθέτησή τους μέσω του νόμου. Πάμε να δούμε τι ισχύει για την ιδιοκατοίκηση, με απλά λόγια, καθώς και κάποιες συμβουλές για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες.

Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ προορίζονται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν νομική συμβουλή. Για εξατομικευμένη νομική βοήθεια, μίλησε με έναν νομικό σύμβουλο.

Ιδιοκατοίκηση, τι είναι;

Η ιδιοκατοίκηση αναφέρεται στη χρήση ενός ακινήτου από τον ιδιοκτήτη του ως κύρια κατοικία.

Σε αντίθεση με την ενοικίαση σπιτιού ή την παραχώρηση του ακινήτου σε τρίτους, η ιδιοκατοίκηση σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης επιλέγει να ζήσει στο ακίνητο, χρησιμοποιώντας το ως την προσωπική του κατοικία.

Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης αποφασίσει να καταγγείλει τη μίσθωση ενός ακινήτου για να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες που ορίζει ο σχετικός με την ιδιοκατοίκηση νόμος.

Μπορώ να διώξω τον ενοικιαστή για ιδιοκατοίκηση;

Η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ως αποδεκτό λόγο να διώξεις τον ενοικιαστή σου προκειμένου να κατοικήσεις εσύ στο ακίνητο.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια εξαίρεση στα δικαιώματα για ιδιοκατοίκηση για τις εμπορικές μισθώσεις ή στην περίπτωση που το ακίνητο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως επαγγελματική κατοικία.

Δηλαδή, αν το ακίνητο που ενοικιάζεις χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς ή αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις για τη δική σου επαγγελματική δραστηριότητα, τότε υπάρχει ένα περιθώριο να προχωρήσεις σε καταγγελία της μίσθωσης.

Τι είναι η ιδιόχρηση;

Η βασική διαφορά στην ιδιόχρηση με την ιδιοκατοίκηση, είναι πως η πρώτη αναφέρεται στην ευρύτερη έννοια που επιτρέπει τη λήξη της μίσθωσης, συμπεριλαμβανομένων των μη οικιστικών σκοπών.

Η ιδιοκατοίκηση από την άλλη, αφορά συγκεκριμένα την ανάκτηση του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη για χρήση ως κύρια ή επαγγελματική του κατοικία και υπόκειται σε αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία των ενοικιαστών.

Διάβασε επίσης τι είναι η επικαρπία.

Πρακτικές συμβουλές

Η παρακολούθηση των τελευταίων νομικών εξελίξεων συμβάλλει στη διασφάλιση δίκαιων συναλλαγών κατά την ενοικίαση, προς όφελος τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών.

Ως ενοικιαστής, μείνε ενημερωμένος για τα δικαιώματά σου σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους νόμους και εάν λάβεις ειδοποίηση καταγγελίας της σύμβασης, βεβαιώσου ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Ως ιδιοκτήτης, δες το ισχύον νομικό πλαίσιο πριν επιχειρήσεις τη λήξη συμβολαίου ενοικίου για ιδιοκατοίκηση. Το κλειδί είναι η έγκαιρη επικοινωνία, εάν σκοπεύεις να διεκδικήσεις εκ νέου το ακίνητο για επαγγελματική χρήση.

Μιλώντας με τον ενοικιαστή σου, ίσως να βρείτε μια αμοιβαία συμφωνία που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Επίσης, η κατανόηση του νόμου και η επικοινωνία με εξειδικευμένους επαγγελματίες μπορούν να σου παρέχουν την καλύτερη δυνατή στήριξη στη διαχείριση των ακινήτων σου.

📍 Σημαντική είναι και η ασφάλεια ενοικιαζόμενου σπιτιού, στη σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή. Οι φυσικοί κίνδυνοι, όπως ένας σεισμός ή μία πυρκαγιά, ή και ο κίνδυνος κλοπής και φθοράς του περιεχομένου μιας κατοικίας συνεχίζουν να υπάρχουν.

Μέσω του insurancemarket μπορείς να προστατεύσεις το σπίτι σου ή μόνο τα υπάρχοντά σου μέσα σε αυτό, βρίσκοντας προσιτές για ασφάλεια σπιτιού τιμές, από 1,09 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τον χρόνο. Ανακάλυψε σήμερα το πακέτο που σου ταιριάζει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.