Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους;

Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους;

Ασφάλιση κατοικιών & φορολογικά κίνητρα

Στη χώρα μας, ο φόρος ακίνητης περιουσίας καταβάλλεται σε ετήσια βάση και βασίζεται στην εκτιμώμενη αξία του ακινήτου, με τον φορολογικό συντελεστή να ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και τον τύπο του ακινήτου σου. Από τον τελευταίο προκύπτει και ο φόρος που πληρώνεις. Από την άλλη, η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα, δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο, αλλά είναι κάτι που προτίνεται για την προστασία της περιουσίας των πολιτών από απροσδόκητα γεγονότα όπως κλοπή, πυρκαγιά ή φυσικές καταστροφές. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο;

Τελευταία γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για εκείνους που επιλέγουν να ασφαλίσουν την κατοικία τους. Άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ασφάλιση κατοικίας συνοδεύεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκοτερες συνθήκες για εκείνους που θέλουν να ασφαλιστούν. Γι’ αυτό, πάμε να δούμε αν θα υπάρξει τελικά κάποια μείωση στον φόρο σου ή όχι και αν αξίζει να ασφαλίσεις το σπίτι σου.

Θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για την ασφάλεια κατοικίας;

Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι μία διπλή νομοθετική παρέμβαση για να στηρίξει την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Η πρόταση λέγεται ότι θα προβλέπει:

  • Απαλλαγή πληρωμής του φόρου 15% που επιβάλλεται σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ασφάλεια οικίας, και
  • Αναγνώριση έκπτωσης της τάξης των 50 ευρώ επί του ΕΝΦΙΑ εφόσον ο ιδιοκτήτης του ακινήτου συνάψει και καταθέσει στο TaxisNet το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κάλυψη της κατοικίας του έναντι των φυσικών καταστροφών.

Εφόσον τα παραπάνω γίνουν πραγματικότητα, η ασφαλιστική αγορά θα έχει περισσότερους λόγους για να αναπτύξει με ταχύτερους ρυθμούς τις ασφαλίσεις των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, με μόλις το 16% των ακινήτων να είναι ασφαλισμένο για ανάλογους κινδύνους.

Ωστόσο, το μέτρο δεν φαίνεται να προχωρά κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις στην ασφαλιστική αγορά. Το να υπάρξει ένα κίνητρο για να ασφαλίσει κανείς την κατοικία του είναι πολύ σημαντικό. Όμως πρέπει να περιμένουμε φορολογικές ελαφρύνσεις για να προστατεύσουμε την περιουσία μας;

Χρειαζόμαστε φορολογικά κίνητρα για να ασφαλιστούμε;

Η απάντηση είναι όχι. Η ασφάλιση κατοικίας παρότι δεν είναι υποχρεωτική όπως η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν παύει να είναι μία αναγκαία και σημαντική επιλογή. Φυσικά, με την ύπαρξη κινήτρων όλο και περισσότεροι θα θελήσουν να ασφαλιστούν μιας και θα επωφεληθούν άμεσα, με μείωση του φόρου τους. Ωστόσο την ασφάλεια την κλείνεις διότι θέλεις να προστατεύσεις την περιουσία σου και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να συνειδητοποιήσουν το πόσο αναγκαία είναι η ασφάλιση τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και η κυβέρνηση. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει τις δυνατότητες και τα μέσα για να δώσει λύσεις και να παράσχει στήριξη σε κρίσιμες στιγμές.

Τις περισσότερες φορές ένα σπίτι δεν είναι ασφαλισμένο ή έχει ασφαλιστεί σε μικρότερη από την πραγματική του αξία. Η μηδενική ασφάλιση όπως και η υπασφάλιση δεν επιτρέπει την αποζημίωση των ζημιών όταν αυτές προκύψουν. Αυτό το κενό προστασίας που υπάρχει για ζημιές από φυσικές καταστροφές, μπορεί να καλυφθεί άμεσα μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης εφόσον δοθούν και τα ανάλογα κίνητρα. Για το μόνο που μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι πως με την απουσία ιδιωτικής ασφάλισης οι πολίτες θα μείνουν εκτεθειμένοι στα μεταβαλλόμενα και ακραία φαινόμενα και τις συνέπειες αυτών.

Έμαθες λοιπόν τι ισχύει για τα φορολογικά κίνητρα και την ασφάλιση για τη χώρα μας. Τελικά, όπως φαίνεται οι αποφάσεις έχουν “παγώσει”. Παρ’ όλα αυτά, εσύ κάνε αυτό που πρέπει.

🔎 Ψάξε για την καλύτερη ασφάλεια σπιτιού μέσω insurancemarket, σύγκρινε τιμές και καλύψεις & κλείσε σήμερα το συμβόλαιό σου, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.