Ναι! Τα μοναδικά σκάφη που δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης είναι τα μικρά σκάφη έως και 7 μέτρα, που δεν είναι ταχύπλοα. Επομένως, είτε έχεις ταχύπλοο, είτε ιστιοπλοϊκό, είτε Jet Ski, είσαι υποχρεωμένος από το Νόμο να το έχεις ασφαλισμένο. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι ισχύει για την υποχρεωτική ασφάλιση σκαφών.
Ποιος χρειάζεται ασφάλιση σκάφους;
Σύμφωνα με τον νόμο 4256 ΦΕΚ 92/14-4-2014, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, και αφορούσε:
A. Πλοία με ολική χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 300 gt υποχρεούνται να διαθέτουν ασφάλιση σε ισχύ σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 6/2012 (Α’ 7).
B. Πλοία με ολική χωρητικότητα μικρότερη των 300 gt υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα για:
- Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (700.000) ευρώ ανά συμβάν.
- Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.
- Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.”
Για την έκδοση ασφαλιστηρίου, πιθανώς θα χρειαστεί να προσκομίσεις μαζί με την πρόταση ασφάλισης και την Άδεια Εκτέλεσης Πλοών. Κάποιες εταιρείες ενδέχεται και να μην τη ζητήσουν.
Σημείωση: Σε περίπτωση ρυμούλκησης σκάφους, έλεγξε με την ασφαλιστική σου εταιρεία ότι έχεις κάλυψη αστικής ευθύνης του ρυμουλκούμενου οχήματος!
Τι καλύπτει η ασφάλεια σκάφους;
Η ασφάλεια αστικής ευθύνης σκάφους καλύπτει την αστική ευθύνη για σωματική βλάβη ή θάνατο επιβατών και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν προαιρετικές καλύψεις για ίδιες ζημιές στο σκάφος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέξεις τα όρια που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά την ηλικία των σκαφών. Εάν το σκάφος σου είναι πολλών ετών, η ασφάλιση μπορεί να μην σε καλύψει πλήρως.
Κάποιες πρόσθετες προαιρετικές καλύψεις που μπορείς να βρεις, ενδεικτικά είναι οι εξής:
- σύγκρουση με εγκαταστάσεις λιμανιού ή προβλήτα,
- κακόβουλες ενέργειες τρίτων,
- μηχανικές βλάβες,
- κίνδυνος πτώσης/ ανατροπής σκάφους,
- ολική κλοπή του ρυμουλκούμενου μαζί με το σκάφος.
Τι θα συμβεί εάν δεν έχεις ασφάλεια σκάφους;
Το πρόστιμο που επιβάλλεται για κάθε παράβαση κυμαίνεται από 5.000€ έως 25.000€. Σε περίπτωση που ο παραβάτης επαναλάβει την παράβαση εντός ενός έτους, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται.
Τα τουριστικά σκάφη αναψυχής ή και κάθε άλλο σκάφος που μεταφέρει επίσημα επιβάτες και περιλαμβάνεται στον ν. 4256/2014, πριν πάρει άδεια απόπλου πρέπει να προσκομίσει στην τοπική λιμενική αρχή τα απαραίτητα έγγραφα ναυσιπλοΐας μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το υποχρεωτικό ασφαλιστήριο.
Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής όμως φυλάσσουν τα έγγραφα τους, χωρίς κάποια άλλη υποχρέωση. Εάν όμως ζητηθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και από τη λιμενική αστυνομία ή συμβεί κάποιο απρόβλεπτο θαλάσσιο δυστύχημα, τότε πρέπει να το έχεις. Διαφορετικά θα έρθεις αντιμέτωπος με το πρόστιμο.
Ποια σκάφη χρειάζονται ασφάλεια υποχρεωτικά;
Τα σκάφη που έχουν υποχρεωτική ασφάλιση είναι, όπως αναφέρεται παραπάνω, αυτά με ολική χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 300 gt. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
- Πλοία αναψυχής (δηλαδή κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, το οποίο μπορεί από τη γενική κατασκευή του να χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής).
- Επιβατηγά πλοία.
- Μικρά σκάφη (δηλαδή κάθε σκάφος ολικού μήκους έως και 7 μέτρων, ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο).
- Μικρά σκάφη ή άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής τα οποία θεωρούνται ταχύπλοα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λιμένα.
Για αξιόπιστη ασφάλεια σκάφους, έχουμε τη λύση που ψάχνεις. Σύγκρινε online και εντελώς δωρεάν προσφορές στο insurancemarket, κλείσε αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο και πάρε το συμβόλαιο στο email σου!