Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Μηχανή / Συναγερμοί μοτό: Τοποθέτηση & top επιλογές

Συναγερμοί μοτό: Τοποθέτηση & top επιλογές

συναγερμοί μοτο

Οι συναγερμοί μοτό με την τοποθέτησή τους και την παρουσία τους πάνω στη μηχανή, μπορούν να αποτρέψουν μία πιθανή κλοπή. Βέβαια, είναι γνωστό ότι οι δράστες επιδιώκουν, είτε με απλούς τρόπους, είτε με εξελιγμένα μέσα, να παραβιάσουν έναν συναγερμό, έτσι ώστε η μοτοσυκλέτα να εξαφανιστεί “αθόρυβα”.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, οπότε πάμε να δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση που έχεις στη διάθεσή σου, πώς θα κάνεις τοποθέτηση του συναγερμού μοτό και αν υπάρχουν φθηνές, αλλά σωτήριες λύσεις ασφάλειας για τη μηχανή, το μηχανάκι ή τη βέσπα σου.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι συναγερμοί μοτοσυκλέτας;

Δεν έχει νόημα να πούμε ποια εταιρεία ή ποιο μοντέλο συναγερμού είναι το καλύτερο. Οι ανάγκες κάθε οδηγού κάνουν έναν συναγερμό ιδανικό για εκείνον. Οπότε, πιο χρήσιμο είναι να μιλήσουμε για χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες των συναγερμών μηχανής.

Για να βρεις τον καλύτερο συναγερμό για τη μοτοσυκλέτα ή το scooter σου, θα κοιτάξεις κάποια βασικά σημεία. Αρχικά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και έπειτα την πιστοποίηση που έχει.

Εγκεκριμένες πιστοποιήσεις είναι οι εξής:

  • CE
  • IATF
  • E-mark

Μπορώ να κάνω τοποθέτηση συναγερμού μοτό μόνος μου;

Το δύσκολο στην τοποθέτηση συναγερμού μοτό, βρίσκεται στο κομμάτι της ένωσης των καλωδιώσεων. Για αυτό και χρειάζεται τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός επαγγελματία, ώστε να γίνει η εγκατάσταση με τον σωστό τρόπο. Μετά την τοποθέτηση στη μοτοσυκλέτα, ο ειδικός οφείλει να σου δείξει το πώς λειτουργεί ο συναγερμός μοτό.

Μπορείς να το προσπαθήσεις και μόνος σου, με την προϋπόθεση ότι θα διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες της εταιρείας κατασκευής και με υπομονή θα προχωρήσεις στην διαδικασία της τοποθέτησης του συναγερμού μηχανής. Θα χρειαστείς:

  1. το διάγραμμα τοποθέτησης του συναγερμού και
  2. το σχέδιο της ηλεκτρικής εγκατάστασης της μηχανής.

Πέρα από κάποιες βασικές γνώσεις ενός ηλεκτρολόγου για το πώς θα ενώσεις τα καλώδια, θα πρέπει να λύσεις και κάποια μέρη της μηχανής σου, για να τοποθετήσεις τον συναγερμό. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει σωστά και με ακρίβεια, επομένως αυτό που εμείς σου προτείνουμε, είναι να πας σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

Όπως και να έχει, αν πας τελικά σε συνεργείο, μαζί με το εγκαταστημένο σύστημα συναγερμού πάνω στη μηχανή, θα ζητήσεις να σου δώσουν και το σχηματικό διάγραμμα, το οποίο δείχνει πώς έγινε η συνδεσμολογία του συναγερμού. Υπάρχει πάντα μέσα στο κουτί του συναγερμού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

👉 Τι επιλογές έχεις για συναγερμό μηχανής;

#1 Συναγερμοί μοτό με τηλεειδοποίηση

Ο συναγερμός με τηλεειδοποίηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, μιας και μπορεί να σε ενημερώσει άμεσα, ακόμα και σε μεγάλη απόσταση για την πιθανή απόπειρα κλοπής της μοτοσυκλέτας σου. Είναι μία συσκευή που ηχεί ή δονείται όταν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός.

Ακόμη πιο εξελιγμένη τηλεειδοποίηση, είναι εκείνη που βρίσκεται πάνω στην κεντρική μονάδα. Χάρη σε αυτή και την ψηφιακή της οθόνη, μπορείς να ενημερωθείς για το ποιος ακριβώς αισθητήρας ενεργοποίησε τον συναγερμό.

Πρακτικά, όταν μιλάμε για την τηλεειδοποίηση συναγερμού μοτοσυκλέτας, αναφερόμαστε σε ένα τηλεχειριστήριο του συναγερμού που στέλνει και λαμβάνει σήματα.

#2 Συναγερμός μηχανής tracker GPRS

Με το σύστημα συναγερμού μηχανής tracker GPRS, βλέπεις πού βρίσκεται η μηχανή σου με τη βοήθεια του γεωγραφικού στίγματος και με τις ακριβείς συντεταγμένες.

Αυτό το είδος συναγερμού λειτουργεί με δική του κάρτα SIM. Ενημερώνεσαι με SMS ή μέσω τηλεφωνικής κλήσης (κάτι που φυσικά αυξάνει το κόστος λειτουργίας του συστήματος).

Το συμβόλαιο και τη χρέωση που θα έχεις για την κάρτα SIM και τη συγκεκριμένη λειτουργία, μπορείς να τα μάθεις εύκολα, καλώντας την εταιρεία τηλεπικοινωνίας που τελικά θα επιλέξεις.

📍 Κάποιοι συναγερμοί υποστηρίζουν και 5G δίκτυο, κάτι που δεν είναι απαραίτητα καλό. Οι περισσότερες καλές εταιρείες βγάζουν συστήματα με 2G δίκτυο, εφόσον αυτό το δίκτυο πιάνει στις περισσότερες περιοχές και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τη μπαταρία!

Επομένως, μπορείς να παρακολουθείς τη μηχανή σου, απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα βλέπεις αν παραβιάστηκε η κλειδαριά ή αν άνοιξαν τη σέλα. Προσφέρει επίσης και μπλοκάρισμα του κινητήρα.

Καλοκαιρινό fun fact: Αυτά τα είδη συναγερμών χρησιμοποιούνται και σε jet-ski, φουσκωτά και πολυεστερικά σκάφη θαλάσσης!

#3 Κλειδαριά μηχανής με συναγερμό

Για εσένα που ψάχνεις μία εύκολη λύση, οικονομική και χωρίς πολλά-πολλά στην εγκατάσταση, σου έχουμε την κλειδαριά με συναγερμό!

Πώς δουλεύει; Έχει ενσωματωμένο έναν αισθητήρα κραδασμών και ηχητική ειδοποίηση για το κλείδωμα του λουκέτου. Προσφέρει άμεση ηχητική ενημέρωση όταν κάποιος προσπαθήσει να μετακινήσει το μηχανάκι. Ωστόσο, δεν έχει τηλεειδοποίηση, δηλαδή τη δυνατότητα απομακρυσμένης ειδοποίησης.

Η τοποθέτηση είναι πάρα πολύ εύκολη, αφότου αρκεί να το “κρεμάσεις” πάνω στην ρόδα ή σε όποιο άλλο μέρος σε βολεύει.

Το κακό με αυτό το σύστημα συναγερμού είναι πως βραχυκυκλώνει με τη βροχή και σταματά να λειτουργεί. Αυτό το ελάττωμα το εκμεταλλεύονται οι δράστες, με αποτέλεσμα να το βρέχουν, ώστε να σταματά η σειρήνα. Οπότε, επίλεξε ένα αδιάβροχο σύστημα και έλεγξε πως όντως αντέχει και λειτουργεί σε κάθε περίπτωση.

📍 Να εμπιστευτείς το πιο φθηνό;

Μπορείς να δοκιμάσεις κάτι φθηνό σε κλειδαριά, εφόσον και άλλοι πελάτες σε βεβαιώνουν πως ενεργοποιείται όταν πρέπει και ότι η σειρήνα θα ξεσηκώνει πραγματικά την γειτονιά.

Όμως, για το tracker GPRS τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Θεωρούμε πως δεν θα ήθελες ποτέ μία συσκευή που να σου δείχνει λάθος συντεταγμένες της κλεμμένης μηχανής σου.

📌Διάβασε επίσης: Σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου: Γίνεται;

Πώς πρέπει να είναι ένας “καλός” συναγερμός μοτοσυκλέτας;

Κάνοντας μία απλή αναζήτηση για συναγερμούς μοτό με ή χωρίς τηλεειδοποίηση, θα ανακαλύψεις πλήθος κλειδαριών ή ολόκληρων συστημάτων συναγερμών μηχανής. Όμως, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο συναγερμός για να θεωρηθεί καλός; Κάποια από τα “καλά” χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

  • Αυτό-τροφοδοτούμενος συναγερμός, ο οποίος να έχει μικρή κατανάλωση ρεύματος περίπου στο 1mA, όπως και να είναι αδιάβροχος.
  • Η σειρήνα του συναγερμού μηχανής να αναγράφει αρκετά dB, για να είναι ο ήχος έντονος και διαπεραστικός.
  • Τέλος, να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τον κινητήρα.

Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις κλειδαριές. Αν κάποια δεν περιέχει κάτι από τα παραπάνω, δεν σημαίνει πως είναι κακή. Όπως επίσης, αν τα περιέχει και έχει ένα πολύ μικρό κόστος, τότε είναι καλό πρώτα να βεβαιωθείς για την ποιότητά της και μετά να προχωρήσεις σε αγορά.

Με την τοποθέτηση συναγερμού μοτό, επιτυγχάνεις την προστασία από κλοπή της μηχανής ή των εξαρτημάτων της. Αν μάλιστα μπορείς να διαθέσεις περισσότερα χρήματα για τον συναγερμό, τότε θα μπορείς και να βρίσκεις το γεωγραφικό στίγμα της μηχανής.

⏳ Για να προστατεύσεις τη μοτοσυκλέτα σου, χρειάζεσαι ένα σωστό σύστημα συναγερμού. Για την ασφάλεια μηχανής που σου ταιριάζει, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε προσφορές ανάμεσα στις πιο αξιόπιστες ασφαλιστικές και κλείσε εύκολα μέσα σε 5’!

📍Διάβασε επίσης: Μικτή ασφάλεια μηχανής: Πού θα τη βρεις;

📍Άκουσε επίσης: Οδήγηση μηχανής: όλα όσα πρέπει να ξέρεις εάν κινείσαι σε δύο τροχούς.

 


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια μηχανής

Ασφάλεια Μηχανής Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου