Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Μηχανή / Σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου: Γίνεται;

Σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου: Γίνεται;

Σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου

Σίγουρα κάτι θα έχεις ακούσει για την οδήγηση σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου. Έχουμε να σου πούμε πως ναι, καλά άκουσες. Μείνε όμως εδώ και διάβασε όσα συγκεντρώσαμε παρακάτω, γιατί – όπως και να το κάνουμε – υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στη νομοθεσία για την οδήγηση σκούτερ χωρίς δίπλωμα μηχανής.

Πώς και πότε ισχύει η ισοδυναμία των αδειών οδήγησης Β’ κατηγορίας και ΑΜ/Α1 έως 50cc & έως 125cc;

Πάμε λοιπόν να δούμε όσα πρέπει να κάνεις για να οδηγήσεις νόμιμα ένα σκούτερ, συμβατικό ή ηλεκτρικό, μόνο με το δίπλωμά σου!

Τι ισχύει για την οδήγηση σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου;

Ο νόμος παραμένει ο ίδιος, αν και πολλά λέγονται και αλλάζουν για τα ηλεκτρικά σκούτερ. Αν όμως ενδιαφέρεσαι αποκλειστικά για συμβατικό σκούτερ, τότε δεν έχεις να τσεκάρεις κάτι παραπάνω από αυτή την παράγραφο.

Ας δούμε συνοπτικά τις ισοδυναμίες μεταξύ των κατηγοριών αδειών οδήγησης:

Άδεια οδήγησης μοτοποδήλατου

Το δίπλωμα Β κατηγορίας ισχύει και για την οδήγηση οχη­μάτων της κατηγορίας ΑΜ (δηλαδή μοτοποδήλατα έως 50 κυβικά) υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Κατοχή της κατηγορίας Β πάνω από 6 έτη
 • Συμπλήρωση της ηλικίας των 27 ετών

Άδεια οδήγησης ελαφρού δίκυκλου

Το δίπλωμα Β κατηγορίας ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1 (δηλαδή δίκυκλα μέγιστου κυβισμού 125cc), μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 • Κατοχή της κατηγορίας Β πάνω από 6 έτη
 • Συμπλήρωση της ηλικίας των 27 ετών
 • Υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον 5 μαθημάτων

Επομένως, αν πληροίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν χρειάζεσαι κάποια αλλαγή στην άδεια οδήγησης. Αν είσαι νέος οδηγός όμως είναι λογικό να μην επωφελείσαι από τη νομοθεσία, μιας και ο νόμος, όπως φαίνεται, δίνει το πράσινο φως μόνο σε όσους έχουν και χρόνια εμπειρίας.

Scooter με δίπλωμα αυτοκινήτου

Τα σκούτερ που εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες και εφόσον εσύ πληροίς τις προϋποθέσεις, μπορούν αν οδηγηθούν με δίπλωμα αυτοκινήτου!

Ηλεκτρικά σκούτερ χωρίς δίπλωμα μηχανής: Τι επιλογές έχεις;

Τα ηλεκτρικά σκούτερ περιορίζουν τους ρύπους και αποτελούν λύση για όσους θέλουν να μετακινηθούν γρήγορα μέσα στην πόλη. Η οδήγηση ενός ηλεκτρικού σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου επιτρέπεται εφόσον και πάλι πληροίς τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Να τονίσουμε ότι τα μοτοποδήλατα δεν κατατάσσονται στα απλά ποδήλατα, καθώς εξακολουθούν να έχουν χειρόγκαζο, ενώ δεν διαθέτουν πετάλια και δεν απαιτείται μυϊκή προσπάθεια από τον αναβάτη. Επίσης, χρειάζονται άδεια, πινακίδες, ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους (προσοχή μοτοσυκλέτας, όχι ποδηλάτου).

Σκούτερ χωρίς δίπλωμα: Τι άδεια οδήγησης πρέπει να βγάλεις;

Εάν δεν έχεις κανένα δίπλωμα, ούτε για μηχανή ούτε για αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να βγάλεις κάποιο από τα παρακάτω:

 • Κατηγορία ΑΜ για scooter 3000w – Θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου και αφορά την οδήγηση μηχανής έως 50cc ή από το 16ο έτος της ηλικίας σου με υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που ασκεί την επιμέλειά.
 • Κατηγορία Α1 για scooter 5000w – Να έχεις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σου και αφορά την οδήγηση μηχανής έως 11kw και από 51-125cc.
 • Το ηλεκτρικό ποδήλατο 250w – Αυτή είναι η μόνη περίπτωση που δεν χρειάζεσαι δίπλωμα.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός & έγγραφα για την οδήγηση των παραπάνω;

Για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών scooter, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να έχεις:

 • Έγκριση τύπου του δίκυκλου
 • Άδεια κυκλοφορίας
 • Άδεια οδήγησης
 • Πινακίδες
 • Κράνος

❗ Χωρίς τα παραπάνω τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η ασφάλεια του αναβάτη, των πεζών και των λοιπών οχημάτων που κινούνται στο δρόμο, όπως και γίνεται παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η οδήγηση σκούτερ με δίπλωμα αυτοκινήτου είναι μία πολύ καλή λύση μετακίνησης για εσένα που θέλεις να κινείσαι με άνεση στην πόλη, αλλά και για εσένα που θέλεις να πετύχεις εξοικονόμηση βενζίνης και χρημάτων. Έτσι, χωρίς περιττά έξοδα σε εξετάσεις, παράβολα και γραφειοκρατία μπορείς να έχεις το δικό σου σκούτερ και να διευκολύνεις την καθημερινότητά σου.

🔔 Το insurancemarket, ως σύμμαχός σου στην εξοικονόμηση, έχει την ασφάλεια αυτοκινήτου και ασφάλεια μηχανής που σου ταιριάζει. Μπες, σύγκρινε δωρεάν εως 29 ασφαλιστικές εταιρείες & επωφελήσου άμεσα από τις προσφορές μας, πάντα με την εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Διάβασε επίσης:

📌 Ασφάλεια μηχανής χωρίς δίπλωμα: Γίνεται;

📌 Ποια είναι η πραγματική αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια μηχανής

Ασφάλεια Μηχανής Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου