Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Μηχανή / Ασφάλεια μηχανής χωρίς δίπλωμα: Γίνεται;

Ασφάλεια μηχανής χωρίς δίπλωμα: Γίνεται;

ασφάλεια μηχανής χωρίς δίπλωμα

Το δίπλωμα οδήγησης δεν είναι προαιρετικό όταν κυκλοφορείς με μηχανάκι – μοτοσυκλέτα. Είναι υποχρεωτικό βάσει Νόμου.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες δεν ζητούν αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης όταν συνάπτεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Άρα, θεωρητικά, μπορείς να βγάλεις ασφάλεια μηχανής χωρίς δίπλωμα.

Όμως, μία τέτοια επιλογή κρύβει σοβαρούς κινδύνους.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν κάνεις ασφάλεια μηχανής χωρίς δίπλωμα;

Αν οδηγείς τη μηχανή σου χωρίς δίπλωμα οδήγησης, τα πιο πιθανά σενάρια είναι:

  • Μετά από έλεγχο της Τροχαίας θα πληρώσεις πρόστιμο 200 ευρώ.
  • Σε περίπτωση ατυχήματος ακόμα και αν δεν φταις, η ασφαλιστική εταιρεία θα αποζημιώσει αυτόν που δεν έφταιγε, αλλά στη συνέχεια θα διεκδικήσει το ποσό της αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Φρόντισε λοιπόν να είσαι νόμιμος!

Γίνεται να κλείσω ασφάλεια μηχανής με μικρότερο δίπλωμα;

Αν οδηγείς μία μηχανή μεγαλύτερου κυβισμού, ενώ για παράδειγμα έχεις δίπλωμα για μηχανή έως 50 κυβικά, τότε ναι ισχύουν ακριβώς τα ίδια με παραπάνω, αφού στην ουσία δεν κατέχεις την κατάλληλη άδεια οδήγησης.

Για να είσαι νόμιμος/ -η, θα πρέπει να έχεις το κατάλληλο δίπλωμα οδήγησης, ανάλογα δηλαδή τη μηχανή που οδηγείς.

Πολλοί οδηγοί αναρωτιούνται για το εάν επιτρέπεται η οδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου. Η απάντηση είναι πως επιτρέπεται, αλλά και πάλι πρέπει να ελέγξεις αν πληροίς τις προϋποθέσεις προτού προχωρήσεις στην οδήγηση και ασφάλιση μίας μηχανής στο όνομά σου.

Υπάρχει θέμα αν η ασφάλεια μηχανής είναι σε άλλο όνομα;

Αν επίσης προσπαθήσεις να κλείσεις μία ασφάλεια μηχανής σε άλλο όνομα και όχι στο δικό σου -επειδή ο άλλος για παράδειγμα κατέχει νόμιμο δίπλωμα οδήγησης- και πάλι θα οδηγηθείς σε σημαντικές παραβάσεις και θα έχεις τις ανάλογες κυρώσεις.

Η οδήγηση οχήματος άλλου ιδιοκτήτη ωστόσο δεν είναι απαγορευτική. Εφόσον έχεις τη σωστή άδεια οδήγησης και δεν ανήκεις σε κάποια ειδική κατηγορία που να χρεώνεται με επασφάλιστρο τότε μπορείς να οδηγήσεις το όχημα κάποιου άλλου. Αν ωστόσο το παίρνεις συχνά τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις ως δεύτερος οδηγός στην ασφάλεια εκείνου του ατόμου.

Ποια τα πρόστιμα στην Ελλάδα για οδήγηση χωρίς δίπλωμα;

Στην Ελληνική νομοθεσία υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στην οδήγηση χωρίς δίπλωμα. Ο νόμος 4663/20, ορίζει ότι οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται να οδηγεί οποιουδήποτε είδους όχημα, χωρίς να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης, δηλαδή δίπλωμα, τιμωρείται

  • με φυλάκιση από 1 μήνα έως 1 έτος και
  • πρόστιμο της τάξης των 200 ευρώ.

Αν ακόμη σε σταματήσουν με ληγμένο δίπλωμα οδήγησης , τότε το αφαιρούν μέχρι να γίνει η νόμιμη ανανέωσή του και σου επιβάλλουν πρόστιμο της τάξης των 200 ευρώ.

Ανανέωσε εγκαίρως το δίπλωμα οδήγησής σου και στη συνέχεια εδώ θα είμαστε εμείς, για να βγάλεις και μια οικονομική ασφάλεια μηχανής online, από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια μηχανής

Ασφάλεια Μηχανής Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου