Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Τρέχουσα εμπορική αξία αυτοκινήτου: Πώς υπολογίζεται;

Τρέχουσα εμπορική αξία αυτοκινήτου: Πώς υπολογίζεται;

Τρέχουσα εμπορική αξία αυτοκινήτου

Η τρέχουσα εμπορική αξία αυτοκινήτου αναφέρεται στην αξία που είχε ένα όχημα πριν από οποιαδήποτε ζημιά.

Συνδέεται με την αξία οχήματος που δηλώνεις στην ασφάλεια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τόσο το ασφάλιστρο που πληρώνεις, όσο και την αποζημίωση που θα λάβεις σε περίπτωση που χρειαστεί.

Γι’ αυτό και όταν επιλέγεις μία μικτή ασφάλεια ή πακέτα με χρήσιμες καλύψεις για την προστασία του αμαξιού σου από πυρκαγιά ή κλοπή, είναι σημαντικό να ελέγχεις το πεδίο “Αξία Οχήματος”.

Ξέρεις όμως πώς θα την υπολογίσεις; Αν όχι, παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει όσα θέλεις να ξέρεις σχετικά με την αξία αυτοκινήτου για ασφάλεια και τον τρόπο υπολογισμού της.

Ποια είναι η τρέχουσα εμπορική αξία αυτοκινήτου;

Όταν μιλάμε για την τρέχουσα εμπορική αξία αυτοκινήτου, αναφερόμαστε στο κόστος αντικατάστασής του με ένα παρόμοιο, ανάλογης ηλικίας και κατάστασης, σε περίπτωση απώλειας ή ζημιάς.

Για να την βρεις απλά θα εντοπίσεις την αξία του οχήματός σου ως μεταχειρισμένο. Με μια σύντομη αναζήτηση σε διάφορους ιστότοπους αγοράς και πωλήσεως αυτοκινήτων, θα μπορέσεις να δεις τις τιμές σε παρόμοια οχήματα. Ομοίως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, για την εκτίμηση αυτοκινήτου, συμβουλεύονται πίνακες με μέσους όρους τιμών πώλησης.

Πάντως, αν χρειαστείς επιπλέον βοήθεια ή επιβεβαίωση για την αξία του οχήματός σου, να θυμάσαι πως είμαστε εδώ για να σε εξυπηρετήσουμε οποιαδήποτε στιγμή μας χρειαστείς!

Ποια είναι η αξία αυτοκινήτου για ασφάλεια;

Η αξία οχήματος είναι εκείνη η αξία που συμπληρώνεις όταν κλείνεις ασφάλεια με καλύψεις για προαιρετικούς κινδύνους όπως:

  • πυρκαγιά,
  • τρομοκρατικές ενέργειες,
  • ολική και μερική κλοπή,
  • φυσικά φαινόμενα,
  • μικτή ασφάλιση κ.λπ.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγράφεται η σωστή ασφαλιζόμενη αξία (ή η ασφαλιστική αξία όπως μπορεί να το έχεις ακούσει) μιας και έτσι θα αποζημιωθείς δίκαια σε περίπτωση που συμβεί κάποια ζημιά.

Δώσε προσοχή και στην ασφαλιστική αξία αυτοκίνητου με αναβαθμίσεις. Αν δηλαδή έχεις ένα αυτοκίνητο και το έχεις αναβαθμίσει με έξτρα ή καλύτερα μέρη, αυτό δεν μετράει στην αρχική ασφαλιζόμενη αξία, αν δεν έχεις κάνει κάποια ειδική συμφωνία.

Επομένως, αν έχεις αυτοκίνητο με αεροτομή, ζάντες, ηχοσυστήματα κ.λπ. και η αξία του έχει αυξηθεί, θα πρέπει να το αναφέρεις στην ασφάλιστική σου.

❗ Ωστόσο, για ένα βασικό πακέτο ασφάλειας, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να σε απασχολεί η ασφαλιζόμενη αξία. Αυτό γιατί, ασφαλίζεσαι μόνο για την αστική σου ευθύνη, οπότε δεν έχει και τόση σημασία.

πινακίδα widget

Υπολογισμός αξίας αυτοκίνητου

Για την εμπορική αξία αυτοκινήτου, ο υπολογισμός γίνεται με βάση το μοντέλο καθώς και τα έτη που βρίσκεται σε κίνηση. Ένα αυτοκίνητο τα πρώτα χρόνια έχει αξία ίση με το τιμολόγιο της αγοράς του.

Όμως τα επόμενα χρόνια αρχίζει και χάνει την αξία του και θα πρέπει να προσαρμόζεις την τιμή του όταν κλείνεις ασφάλεια, με βάση τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ίδιας κατάστασης και χρονολογίας με το δικό σου.

Και αν το έχεις απορία να σου πούμε ότι η υποτίμηση ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως τα χιλιόμετρα που διανύεις και την κατάσταση που το διατηρείς.

Τέλος, τα βασικά χαρακτηριστικά του οχήματος (ηλικία, μοντέλο, κυβικά κ.λπ.) αλλά και η τάση της αγοράς για αυτό το όχημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παίζουν βασικό ρόλο στον υπολογισμό της αξίας αυτοκινήτου.

Αποζημίωση και τρέχουσα αξία οχήματος

Στην πράξη, η τρέχουσα αξία υπολογίζεται όταν συμβούν υλικές ζημιές και προκύπτει αποζημίωση από καλυπτόμενους κινδύνους του ασφαλιστηρίου, όπως για παράδειγμα σύγκρουση, πρόσκρουση, πυρκαγιά, ολική και μερική κλοπή κ.λπ. τόσο για την επισκευή των κατεστραμμένων μερών, όσο και για την περίπτωση που έχει συμβεί ολική καταστροφή αυτοκινήτου.

Θα δεις πως όταν το όχημα είναι ασφαλισμένο για καλύψεις όπως κλοπή, φωτιά ή ίδιες ζημιές, στο ασφαλιστήριο θα αναγράφεται η αξία του. Αν αυτή η αξία προέκυψε κατόπιν πραγματογνωμοσύνης είναι πιθανό η ασφαλιστική εταιρεία να την χρησιμοποιήσει και ως την τρέχουσα εμπορική αξία.

Αν όμως αυτή η αξία απέχει πολύ από τη μέση τιμή της αγοράς, τότε πιθανώς έχει γίνει υπασφάλιση ή υπερασφάλιση, οπότε η εταιρεία θα εκτιμήσει εκ νέου την αξία του οχήματός σου.

Ανανέωση ασφάλειας και αξία αυτοκινήτου

Όταν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο, είτε καινούριο είτε μεταχειρισμένο, την πρώτη φορά θα το ασφαλίσεις με το ποσό του το πήρες. Έτσι όπως αυτό φαίνεται, στο τιμολόγιο αγοράς. Ωστόσο, το αυτοκίνητό σου με τον καιρό χάνει ένα μέρος της εμπορικής του αξίας, οπότε και εσύ σε κάθε ανανέωση ασφάλειας θα πρέπει να το αναπροσαρμόζεις.

Παράδειγμα

Αν αγόρασες για παράδειγμα το αμάξι σου με 15.000€, την επόμενη χρονιά πιθανότατα η εμπορική του αξία θα είναι κατά 1.000€ μικρότερη, δηλαδή 14.000€. Αν την επόμενη φορά που το ασφαλίσεις αφήσεις την ίδια ασφαλιζόμενη αξία (15.000€) και για κάποιο λόγο χρειαστείς να αποζημιωθείς, η ασφαλιστική θα σου δώσει 14.000€. Άρα, θα έχεις πληρώσει παραπάνω ασφάλιστρο, από αυτό που κανονικά έπρεπε.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αναπροσαρμόζεις την ασφαλιζόμενη αξία αυτοκινήτου κάθε χρόνο. Έτσι, θα πληρώνεις λιγότερα ασφάλιστρα και θα αποφεύγεις την υπερασφάλιση.

Τώρα τι άλλο μένει να κάνεις; Να βρεις την ασφάλειά σου στο insurancemarket! Μπες σήμερα στην πλατφόρμα μας, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και βρες την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει!

Μέσα σε λίγα κλικ βλέπεις προσφορές από έως 29 διαφορετικές ασφαλιστικές, είτε ψάχνεις για βασικό πακέτο, είτε μικτή ασφάλιση, είτε για ασφάλεια πυρός – κλοπής.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου