Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Σήμα Ν για νέους οδηγούς

Σήμα Ν για νέους οδηγούς

Σήμα Ν για νέους οδηγούς

Το σήμα Ν για νέους οδηγούς είναι υποχρεωτικό από τον νόμο, οπότε φρόντισε να το προμηθευτείς, προτού πιάσεις το τιμόνι.

Από εμάς συγχαρητήρια για την επιτυχία σου στις εξετάσεις οδήγησης! Πάμε όμως τώρα, να δούμε, όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το σήμα νέου οδηγού, πού και μέχρι πότε πρέπει να το έχεις στο όχημά σου.

Σήμα Ν για νέους οδηγούς, όσα χρειάζεται να ξέρεις

Το σήμα Ν, στην ουσία, σημαίνει νέος οδηγός. Και εσύ, ως νέος οδηγός, πρέπει να τοποθετήσεις αυτό το σήμα σε ένα καθαρά ορατό μέρος του αυτοκινήτου σου, δηλαδή στο πίσω παρμπρίζ.

Αυτό γιατί; Για να ειδοποιείς τους άλλους οδηγούς ότι είσαι νέος στον «τομέα» της οδήγησης και ίσως όχι τόσο έμπειρος όσο θα περίμεναν. Το σήμα αυτό αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης για τους άλλους οδηγούς, ώστε να είναι πιο ευγενικοί και ανεκτικοί προς εσένα.

Όμως, μην ξεχνάς! Η χρήση του σήματος Ν δεν είναι προαιρετική. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., είναι υποχρεωτική για όλους τους νέους οδηγούς άνω των 18 ετών και μάλιστα για ένα χρόνο από την ημερομηνία απόκτησης του διπλώματος.

Ποιοι οδηγοί πρέπει να έχουν το σήμα Ν;

Το σήμα Ν αποτελεί υποχρέωση κάθε νέου οδηγού ηλικίας 18 ετών και πάνω, ο οποίος οδηγεί.

Δεν είναι όμως μόνο για τους οδηγούς μικρής ηλικίας. Αυτή η απαίτηση ισχύει για κάθε νέο οδηγό, ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Ακόμα και αν είσαι 40 και μόλις έλαβες το δίπλωμα οδήγησης, και πάλι θα πρέπει να τοποθετήσεις το σήμα Ν στο αυτοκίνητό σου.

Τι θα συμβεί εάν το σήμα Ν λείπει;

Αν είσαι νέος οδηγός και αποφασίσεις να παραβλέψεις την υποχρέωση της τοποθέτησης του σήματος Ν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σου, πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό συνεπάγεται κινδύνους και κυρώσεις. Αναλυτικότερα:

  • Υπάρχει ένα διοικητικό πρόστιμο 20 ευρώ για τον οδηγό που δεν τηρεί αυτή την υποχρέωση.
  • Σε περίπτωση παράβασης από οδηγούς που πήραν δίπλωμα οδήγησης στα 17, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή. Η οδήγηση χωρίς το σήμα Σ (δηλαδή συνοδευόμενη οδήγηση) θα θεωρείται παράνομη και θα επιφέρει μέχρι και αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Επιπλέον, ο κάθε νέος οδηγός που μοιράζεται το όχημα με κάποιον άλλον οδηγό, πρέπει οπωσδήποτε να δηλώνεται ως δεύτερος οδηγός στην ασφάλεια αυτοκινήτου.

Διαφορετικά, δεν πληρώσει το επασφάλιστρο που αναλογεί και τελικά εμπλακεί σε ένα ατύχημα, η ασφαλιστική εταιρεία δεν θα αναλάβει να τον αποζημιώσει.

Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του την άλλη πλευρά, ενώ ο νέος οδηγός που δεν συμπεριλήφθηκε στην ασφάλεια και αγνόησε την τοποθέτηση του σήματος Ν, θα διωχθεί ποινικά βάσει νόμου.

πινακίδα widget

Πού θα βρω σήμα νέου οδηγού;

Το Ν σήμα νέου οδηγού είναι διαθέσιμο σε πολλά σημεία πώλησης.

Μπορείς να το βρεις ως αυτοκόλλητο και να το κολλήσεις απευθείας στο παρμπρίζ σου, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον εξοπλισμό.

Επίσης, μπορείς να το εκτυπώσεις από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που προσφέρουν διάφορες εκδοχές του σήματος Ν, που μπορείς να εκτυπώσεις από το σπίτι σου.

Γενικά όπου πωλούν αξεσουάρ και gadgets αυτοκινήτου θα βρεις το σήμα Ν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ευδιάκριτο… ακόμα και αν είναι κάτι αστείο!

Σήμα νέου οδηγού: Αστεία επιτρέπονται;

Είσαι νέος οδηγός και θέλεις να προσθέσεις μια διασκεδαστική πινελιά στο σήμα Ν; Εδώ είναι μερικές ιδέες για να κάνεις το σήμα Ν για νέους οδηγούς λίγο πιο αστείο και να δείξεις την προσωπικότητά σου.

Μπορείς να βρεις αυτοκόλλητα με αστείες φράσεις ή σχέδια, όπως γνωστά καρτούν, προσκολλημένα στο σήμα Ν. Αν είσαι δημιουργικό άτομο, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου σήμα Ν.

Βεβαιώσου όμως ότι το σήμα είναι ξεκάθαρα ορατό και αναγνωρίσιμο. Θυμήσου, η οδήγηση είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει πάντα να τηρούμε τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας.

Ως νέος οδηγός, η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι μία σημαντική επιλογή, και κάπως δύσκολη θα λέγαμε, μιας και είναι η πρώτη φορά που έρχεσαι σε επαφή με ασφαλιστικά θέματα.

Το insurancemarket είναι ο συνοδηγός σου σε όλη αυτή την πορεία. Είμαστε εδώ για να σε καθοδηγήσουμε και να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις την καλύτερη ασφάλεια νέου οδηγού.

Σε συνεργασία με 29 ασφαλιστικές εταιρείες, προτείνουμε πακέτα για ασφάλεια αυτοκινήτου με τις τιμές τους και την ανάλυση παροχών, για να μπορείς να συγκρίνεις με ευκολία τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν.

Ξεκίνα σήμερα μία σύγκριση και μάθε πόσο εύκολο είναι να βρίσκεις την ασφάλειά σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου