Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Δίπλωμα οδήγησης στα 17; Δες πώς θα το πάρεις!

Δίπλωμα οδήγησης στα 17; Δες πώς θα το πάρεις!

Δίπλωμα οδήγησης στα 17

Το δίπλωμα οδήγησης στα 17 είναι μία καλή ευκαιρία για κάθε νέο οδηγό που θέλει να αναπτύξει τις ικανότητές του στην οδήγηση από νεαρή ηλικία, αποκτώντας παράλληλα μεγαλύτερη ανεξαρτησία και εμπειρία.

Ωστόσο, αυτή η ευκαιρία συνεπάγεται και ευθύνες.

Ο κάθε νέος οδηγός πρέπει να είναι ενήμερος για τους κανόνες κυκλοφορίας, να τηρεί τους νόμους και να οδηγεί με ασφάλεια, προστατεύοντας έτσι τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά πώς από 17 χρονών παίρνεις δίπλωμα, τις προϋποθέσεις της συνοδευόμενης οδήγησης και τις ευθύνες που θα έχεις.

Βασικές απαιτήσεις για δίπλωμα οδήγησης στα 17

Για την έκδοση διπλώματος οδήγησης στα 17 πρέπει να πληροίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να έχεις τη συγκατάθεση των γονέων ή του κηδεμόνα σου.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 5 του Ν.4850/2021, θα πρέπει να έχεις έναν εποπτεύοντα οδηγό άνω των 25 ετών, με καθαρό ιστορικό οδήγησης, χωρίς δηλαδή να έχει λάβει πόντους διπλώματος.

Θα πρέπει επίσης να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης Β κατηγορίας για χρονικό διάστημα πάνω από 5 έτη και να τη φέρει μαζί του κατά την συνοδευόμενη οδήγηση.

Περιορισμοί για έναν οδηγό 17 χρονών με δίπλωμα

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα δίπλωμα για οδηγό 17 χρονών είναι προσωρινό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρήσεις συγκεκριμένους κανόνες και να αποφύγεις τα ατυχήματα, διότι μόνο έτσι η προσωρινή άδεια γίνεται μόνιμη στην ηλικία των 18 ετών!

Άρα οδήγησε με σύνεση, να θυμάσαι όλα όσα σου μάθει η σχολή οδηγών και προσπάθησε να αποφύγεις τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι οδηγοί.

Τέλος, το όχημά σου θα πρέπει να φέρει ένα διακριτικό σήμα. Συγκεκριμένα, εάν είσαι:

  • Κάτω των 18 ετών θα πρέπει να έχεις ένα διακριτικό σήμα «Σ», ενώ
  • Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών θα βγάλεις το διακριτικό σήμα «Σ» και θα τοποθετήσεις το διακριτικό σήμα «Ν».

Τι χρειάζεται για δίπλωμα οδήγησης στα 17;

Για να αποκτήσεις ένα δίπλωμα οδήγησης στην ηλικία των 17 ετών, θα πρέπει να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Το πρώτο βήμα είναι να πας σε μία σχολή οδηγών.

Από εκεί θα σου ζητηθούν κάποια έγγραφα τα οποία θα πρέπει να συλλέξεις. Ενδεικτικά:

  1. Υπεύθυνη δήλωση από τον κάθε κηδεμόνα.
  2. Αίτηση όπου δηλώνεις τη μόνιμη κατοικία σου, τον ΑΦΜ και ότι δεν έχεις άλλη άδεια οδήγησης.
  3. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ και φωτοαντίγραφα αυτών.
  4. Δύο φωτογραφίες έγχρωμες, τύπου διαβατηρίου.
  5. Πιστοποιητικά υγείας παθολόγου και οφθαλμίατρου με την απόδειξη πληρωμής του ιατρού.

Καλό είναι να ξέρεις ότι για την απόκτηση ενός διπλώματος οδήγησης, απαιτούνται τουλάχιστον 21 θεωρητικά και 25 πρακτικά μαθήματα.

Προετοιμασία για τις εξετάσεις διπλώματος οδήγησης

Τα θεωρητικά μαθήματα παρέχουν την απαραίτητη γνώση για τους κανόνες κυκλοφορίας, ενώ τα πρακτικά μαθήματα επιτρέπουν στους νέους οδηγούς να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην οδήγηση.

Πιο συγκεκριμένα οι γραπτές εξετάσεις καλύπτουν θέματα όπως οι κανόνες κυκλοφορίας, η ασφαλής οδήγηση και η γνώση των σημάτων κυκλοφορίας. Είναι σημαντικό να εξοικειωθείς με αυτά τα θέματα για να περάσεις τη γραπτή εξέταση με την πρώτη.

Από την άλλη πλευρά, στην πρακτική εξέταση οδήγησης οδηγείς το αυτοκίνητο σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια των πρακτικών μαθημάτων σου στη σχολή οδήγησης δώσε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και δοκίμασε πολλές φορές όσα σε δυσκολεύουν.

Αν για παράδειγμα δυσκολεύεσαι με το παρκάρισμα ή οτιδήποτε άλλο, ζήτησε να το κάνεις περισσότερες φορές.

Γενικότερα, ο ρόλος των σχολών οδήγησης και των εκπαιδευτών είναι κρίσιμος στη διαδικασία απόκτησης διπλώματος αυτοκινήτου για 17 χρονών οδηγό. Σου δίνουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για μια ασφαλή και υπεύθυνη οδήγηση.

Είναι το μέρος όπου θα μάθεις τα σήματα, πώς να οδηγείς, θα ενημερωθείς για το τι ρωτάνε οι εξεταστές και το πώς θα καταφέρεις να πάρεις το δίπλωμά σου.

17 χρονών με δίπλωμα: Πώς ασφαλίζεσαι;

Η ηλικία είναι ένας από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των ασφαλίστρων. Οι νέοι οδηγοί επιβαρύνονται με το επασφάλιστρο, είτε όταν κλείνουν μία ασφάλεια στο όνομά τους, είτε όταν προστίθενται ως δεύτεροι οδηγοί.

Κάποιες εταιρείες παρέχουν την ασφάλεια νέου οδηγού, ενώ κάποιες άλλες όχι. Η λύση είναι να δεις όλες τις επιλογές για να έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα.

Ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία και τον τύπο της κάλυψης που θα επιλέξεις, θα δεις διάφορες τιμές και θα αποφασίσεις τι χρηματικό ποσό θέλεις να διαθέσεις, για την ασφαλιστική σου κάλυψη.

👉🏼 Μην το ψάχνεις και πολύ. Σύγκρινε ασφάλειες αυτοκινήτου στο insurancemarket, την πλατφόρμα που συγκεντρώνει όσα χρειάζεσαι σε ένα μέρος.

Ανάμεσα στις προσφορές 29 ασφαλιστικών εταιρειών, υπάρχει μία, ιδανική για σένα. Ανακάλυψέ τη σήμερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (2 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 3.50 από 5)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου