Ανασφάλιστα οχήματα, πρόστιμα & ποινικές κυρώσεις

πρόστιμα & ποινές για ανασφάλιστα οχήματα

Από το Μάιο του 2014 ισχύει νέος Νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα και σύμφωνα με αυτόν, προβλέπονται υψηλά πρόστιμα και ποινές από την Τροχαία για τους παραβάτες. Πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα μπορείς να πάρεις, ακόμα κι αν το αυτοκίνητο δεν το χρησιμοποιείς, αλλά δεν έχεις παραδώσει πινακίδες.

Με απλά λόγια, αν το αυτοκίνητο έχει πινακίδες, τότε πρέπει να έχει και ασφάλεια. Οπότε, πάμε να δούμε τι ισχύει για τα ανασφάλιστα.

Τι γίνεται αν η Τροχαία κάνει έλεγχο σε ανασφάλιστο όχημα; Ποιο είναι το πρόστιμο;

 • Ο οδηγός του ανασφάλιστου οχήματος λαμβάνει ειδοποιητήριο και έπειτα, μέσα σε 8 ημέρες πρέπει να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο, είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσεις το παράβολο των 250 ευρώ.
 • Αν ο κάτοχος του ανασφάλιστου αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, προβλέπεται επιβολή νέου προστίμου ύψους 500 ευρώ, σε συνδυασμό με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος ανασφάλιστων;

Ναι, γίνεται. Υπάρχει ισχύουσα απόφαση της ΓΓΔΕ να γίνονται διασταυρώσεις των στοιχείων δύο φορές το χρόνο για να εντοπίζονται τα ανασφάλιστα οχήματα.

Το μόνο που μένει είναι να σου έρθει ξαφνικά το ειδοποιητήριο, στην περίπτωση που κυκλοφορείς με ένα όχημα χωρίς τη βασική ασφάλιση (Κάλυψη Αστικής Ευθύνης).

Ποιες είναι οι διοικητικές κυρώσεις / ποινές για ανασφάλιστα;

 • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
 • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος.
 • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή τον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα. Αυτό ισχύει, αν πληρωθεί το πρόστιμο και προσκομιστεί η απόδειξη πληρωμής, καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Ποιες είναι οι ποινικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα;

 • Φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο
 • Χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ

Καλά όλα αυτά, αλλά πώς θα ξέρεις ότι το αυτοκίνητό σου είναι σίγουρα ασφαλισμένο; Στην ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου, μπορείς να βάζεις πινακίδα του οχήματος και ΑΦΜ ιδιοκτήτη. Εκεί βλέπεις αν είσαι ασφαλισμένος και μέχρι πότε ισχύει η ασφάλεια.

Έχεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά βλέπεις στην πλατφόρμα ότι δεν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου; Πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με την ασφαλιστική σου για να λυθεί το ζήτημα.

Πώς βλέπω αν έχω πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα;

Στην περίπτωση που σου έχει βεβαιωθεί πρόστιμο ηλεκτρονικά:

 • Λαμβάνεις ειδοποίηση είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε στην ταχυδρομική διεύθυνσή σου, που θα σε καλεί να ασφαλίσεις άμεσα το όχημα.
 • Έπειτα μπαίνεις στις “Υπηρεσίες προς πολίτες” με κωδικούς TaxisNet.
 • Βρίσκεις το παράβολο με τον αριθμό πρωτοκόλλου που είδες στην ειδοποίηση.
 • Πληρώνεις άμεσα ή από φυσικό κατάστημα τράπεζας ή μέσω web banking.
 • Με το πληρωμένο ασφάλιστρο κλείνεις ασφάλεια σε οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία.

Σε ποιες πλατφόρμες φαίνονται τα στοιχεία των οχημάτων;

Μέσω gov.gr βρίσκεις τις πληροφορίες οχημάτων οποιαδήποτε στιγμή. Η πρόσβαση γίνεται με κωδικούς TaxisNet και δεν παρουσιάζονται:

 • στοιχεία ταυτότητας ούτε
 • στοιχεία οφειλών από τέλη κυκλοφορίας.

Αντίθετα, μπορείς να λάβεις πολλές πληροφορίες συμπληρώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος για ζητήματα όπως:

 • αν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί
 • αν είναι ασφαλισμένο / ανασφάλιστο, καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης ασφάλισης
 • τον τύπο του οχήματος

Όπως καταλαβαίνεις αυτές οι πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί ενιαία ώστε οποιαδήποτε στιγμή – όπως αναφέρουν 2 φορές το χρόνο – να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Πώς ακριβώς συλλέγονται τα στοιχεία για ανασφάλιστα οχήματα;

Και θα αναρωτιέσαι, πώς τελικά από το πουθενά μπορούν να με βρουν και να μου κόψουν πρόστιμο; Δεν είναι δύσκολο αν σκεφτείς ότι:

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) αναλαμβάνει την επεξεργασία και τη διασταύρωση των αρχείων από στις παρακάτω υπηρεσίες:

 • Αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Δ.Ε.) όπως αυτό ενημερώνεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
 • Αρχείου του Κέντρου Πληροφοριών, το οποίο αποτελεί υπηρεσιακή μονάδα του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
 • Των αρχείων οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Υπουργείου που από το νόμο έχει το δικαίωμα να εκδίδει άδειες κυκλοφορίας οχημάτων.

Γιατί να μου κόψουν πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα που δεν κυκλοφορεί;

Τα πράγματα και εδώ είναι πολύ απλά. Εφόσον δεν το κυκλοφορείς είσαι υποχρεωμένος να το θέσεις σε ακινησία με κατάθεση πινακίδων. Αν δεν το κάνεις, τότε το κράτος θεωρεί μέσω των ηλεκτρονικών στοιχείων, ότι κυκλοφορείς κανονικά.

Έτσι φαίνεται πως ούτε ασφάλεια έχεις και επίσης επιβαρύνεσαι με το κόστος των τελών κυκλοφορίας χωρίς λόγο. Αν έχεις ανασφάλιστο όχημα που δεν κυκλοφορεί, θέσε το επίσημα σε ακινησία και απαλλάξου από όλες του τις υποχρεώσεις!

Τι κάνεις αν λάβεις ειδοποίηση ενώ είσαι συνεπής και έχεις ασφάλεια;

Θα πρέπει να απευθυνθείς στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες.

Εκείνοι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους και στη συνέχεια ενημέρωση της Δ.ΗΛΕ.Δ., για μην σε βγάζουν και ανασφάλιστο!

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχω ασφάλεια οχήματος;

Οι ποινές για ανασφάλιστα αυτοκίνητα δεν είναι ο μόνος λόγος, για τον οποίο πρέπει να φροντίζεις να έχεις έγκυρη ασφάλεια. Πιο σημαντικοί λόγοι είναι οι εξής:

 1. Γιατί είναι η κοινωνικά υπεύθυνη πράξη. Η ασφάλεια δεν υπάρχει μόνο για να μην αναγκαστείς να πληρώσεις κάποιο πρόστιμο. Υπάρχει για να αποζημιωθούν άλλοι οδηγοί, πεζοί ή άλλα τρίτα μέρη, για σωματικές ή υλικές βλάβες που μπορεί να προκύψουν από την κίνηση του οχήματός σου.
 2. Γιατί σε προστατεύει από οικονομική καταστροφή. Σκέψου να χρειαστεί να πληρώσεις από την τσέπη σου για την αποκατάσταση μιας ζημιάς που προκάλεσες από αμέλεια με το αυτοκίνητο. Δεν ξέρεις τι ποσό μπορεί να αντιμετωπίσεις. Ειδικότερα, σε ατυχήματα με σοβαρές σωματικές βλάβες (π.χ. αναπηρίες) ή θανατηφόρα ατυχήματα, το κόστος είναι δυσβάσταχτο.

Οπότε, μην αφήσεις ποτέ το αυτοκίνητό σου ανασφάλιστο. Έλα στο insurancemarket.gr, σύγκρινε δωρεάν έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες, βρες την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο και πάρε το συμβόλαιο στο email σου!

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου

Σύγκρινε έως 27 Ασφαλιστικές Εταιρίες