Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Οδήγηση στο χιόνι & πάγο: Συμβουλές για τους οδηγούς

Οδήγηση στο χιόνι & πάγο: Συμβουλές για τους οδηγούς

οδήγηση στο χιόνι

Η οδήγηση στο χιόνι αλλά και στον πάγο είναι μία πρόκληση για τους οδηγούς και πόσο μάλλον για εκείνους που δεν το έχουν ξανατολμήσει.
Είναι όμως κάτι τόσο extreme; Η απάντηση είναι όχι, εφόσον έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και έχουμε γνώση γύρω από το τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει, σε έναν χιονισμένο ή παγωμένο δρόμο.
Πάμε να δούμε!

Προετοιμασία για οδήγηση στο χιόνι

Κάποια πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και να κάνεις, προτού βγεις στον δρόμο, είναι τα εξής:

 • Μάθε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Έλεγξε την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου σου και τα ελαστικά
 • Σιγουρέψου ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου είναι γεμάτο καύσιμα
 • Φρόντισε να έχεις μαζί σου αντιολισθητικές αλυσίδες και κουτί πρώτων βοηθειών
 • Εξοπλίσου με αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακό, κουβέρτες, νερό αλλά και πρόχειρο φαγητό (αν είναι δυνατόν)

Με απλά λόγια, προετοιμάζεσαι για τα πάντα. Αν κάνεις μια μικρή διαδρομή δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο, πιθανώς δεν θα σου χρειαστούν όλα αυτά. Αλλά όπως λέει ο λαός: “better safe than sorry”!

Τι να προσέξω κατά την οδήγηση σε χιόνι και πάγο;

Δεν χρειάζεται να υπάρχει φόβος για τους χιονισμένους δρόμους όταν γνωρίζεις καλά τι πρέπει να κάνεις. Συγκεκριμένα, για να έχεις μία ασφαλή οδήγηση στο χιόνι δώσε προσοχή στα παρακάτω:

 • Πρώτα απ’ όλα, βεβαιώσου πως ξέρεις να βάζεις αλυσίδες χιονιού στο αυτοκίνητο για να μπορείς να τις χρησιμοποιείς σε ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (π.χ. παγετός)
 • Μείωσε ταχύτητα και άφησε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορείς να σταματήσεις με ασφάλεια
 • Άφησε αναμμένα τα φώτα πορείας. Θα γίνεσαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα
 • Οδήγησε με χαμηλή ταχύτητα για να έχεις καλύτερο έλεγχο
 • Μην φρενάρεις απότομα. Υπάρχει κίνδυνος να βγεις εκτός πορείας
 • Απόφυγε να σταματάς σε ανηφόρες. Μπορεί να σε πάρει η κατηφόρα (ειδικά αν έχει πάγο ο δρόμος)
 • Πρόσεχε ακόμα παραπάνω όταν διασχίζεις γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι
 • Αν οδηγείς σε επαρχιακό δρόμο, απόφυγε τους χιονισμένους χωματόδρομους
 • Θυμήσου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ακινητοποιήσεις το όχημά σου σε παγωμένο δρόμο

⚠️ Επίσης, πολλή προσοχή: Όταν ο δρόμος δεν έχει πια χιόνια, σταματάς και βγάζεις τις αλυσίδες! Η άσκοπη χρήση τους κάνει ζημιά στο αυτοκίνητό σου.

Οδήγηση 4χ4 σε χιόνι

Αν το αυτοκίνητο είναι 4×4, διαθέτει δηλαδή κίνηση και στους 4 τροχούς, μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα από ένα αυτοκίνητο που έχει κίνηση στους δύο τροχούς, αλλά απαιτεί επίσης λεπτούς χειρισμούς στο φρενάρισμα, μιας και η τετρακίνηση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω.

Τι αλλάζει για την οδήγηση στο χιόνι μέσα στην πόλη;

Αν δεν πρόκειται για κάποιον χειμερινό προορισμό, αλλά για τη πόλη, σε γενικές γραμμές ισχύουν οι ίδιες συμβουλές. Αν μη τι άλλο, στην πόλη είναι ακόμα πιο σημαντικό να οδηγείς πολύ αργά και να κρατάς αποστάσεις από άλλα αυτοκίνητα. Έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να γίνει ατύχημα.

Ο ρόλος του ABS

Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων διαθέτει πλέον ABS (σύστημα αντιμπλοκαρίσματος στα φρένα). Όλες μας οι κινήσεις, σε τιμόνι και πεντάλ πρέπει να είναι απλές. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να κοιτάζουμε πολύ πιο μπροστά απ’ ότι συνήθως ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο αντίδρασης.
Αν για κάποιο λόγο φρενάροντας, ενεργοποιηθεί το ABS είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να πιέζουμε το πεντάλ του φρένου καθώς ο εγκέφαλος αυτοκινήτου θα προσαρμόσει την πίεση για το καλύτερο δυνατό φρενάρισμα.
Αν όμως κάποιοι δεν έχουν ABS στο αυτοκίνητο τους πρέπει να φρενάρουν εντελώς διαφορετικά. Ακουμπάμε τη φτέρνα στο πάτωμα του αυτοκινήτου και τα δάχτυλα των ποδιών στο πεντάλ του φρένου. Έτσι, μπορούμε να ασκούμε σταθερή πίεση στο πεντάλ και να αποφύγουμε αυξομειώσεις που θα οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα των τροχών. Αν οι τροχοί μπλοκάρουν, αφήνουμε το φρένο και προσπαθούμε να το ξαναπατήσουμε απαλά και επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σταματήσουμε χωρίς να μπλοκάρουμε τους τροχούς.

Τι να κάνω αν κολλήσω στο χιόνι με το αυτοκίνητο;

Σε πιο ορεινές περιοχές της χώρας μας, όπου συγκεντρώνεται περισσότερο χιόνι, η οδήγηση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη. Γι’ αυτό, καλό είναι να προετοιμαστείς και για το ενδεχόμενο να κολλήσεις στο δρόμο:

 • Μην γκαζώνεις για να απεγκλωβιστείς. Μπορεί οι τροχοί να μπουν ακόμα πιο βαθιά στο χιόνι, ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
 • Μετακίνησε δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές. Θα σε βοηθήσει να διώξεις το χιόνι από πάνω τους.
 • Ειδοποίησε αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
 • Τοποθέτησε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό από διασωστικές ομάδες.
 • Μείνε μέσα στο αυτοκίνητό σου και άναβε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

Τα δύο τελευταία είναι αρκετά ακραίες περιπτώσεις προφανώς. Αν βρίσκεσαι κοντά σε πολιτισμένη περιοχή, κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει βοήθεια για να ξεκολλήσεις σύντομα.
Είδες ακριβώς τι πρέπει να προσέξεις κατά την οδήγηση στο χιόνι. Προετοιμάσου λοιπόν κατάλληλα για να μην έχεις κανένα θέμα. Εμείς θα σου ευχηθούμε ασφαλείς διαδρομές και να απολαύσεις το ολόλευκο τοπίο!
💡 Και αν θες το κάτι παραπάνω για την ασφάλειά σου, έλα στο insurancemarket. Σε εμάς συγκρίνεις και επιλέγεις την ασφάλεια αυτοκινήτου που σε συμφέρει. Δοκίμασέ μας!

Διάβασε επίσης:
📌 Με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν. Τι γίνεται τώρα;
📌 Πώς ξεθαμπώνει το παρμπρίζ;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου