Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκίνητου;

Αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκίνητου;

Αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκίνητου

Η μικτή ασφάλιση είναι η πληρέστερη κάλυψη που μπορείς να διαλέξεις για το αυτοκίνητό σου. Ακόμα δηλαδή κι αν έχεις εσύ την ευθύνη για ένα τροχαίο ατύχημα, η ασφαλιστική σου εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις υλικές ζημιές του οχήματός σου. Είναι όμως και εκείνη με το μεγαλύτερο κόστος.

Επομένως, καλά κάνεις και απορείς αν αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου! Παρακάτω, θα δούμε σε ποιες περιπτώσεις η μικτή ασφάλιση όντως αξίζει, καθώς και θα σου «αποκαλύψουμε» τι επιλέγουν συχνότερα οι οδηγοί που μας επισκέπτονται.

Σε ποιες περιπτώσεις αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η μικτή ασφάλιση αυτοκινήτου είναι μια επιλογή που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους οδηγούς, με αύξηση της τάξης του 63% στην αγορά μικτής ασφάλισης τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2023 μέσω της πλατφόρμας μας.*

Πάμε να δούμε τις περιπτώσεις για τις οποίες αξίζει να επιλέξεις μικτή ασφάλιση, για να μην πούμε πως επιβάλλεται! Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, σκέψου σοβαρά για μικτή όταν:

Έχεις όχημα μεγάλης αξίας ή καινούργιο

Αν το αυτοκίνητό σου είναι από τα ακριβά ή καινούργιο, η μικτή ασφάλιση είναι η ιδανική. Με απλά λόγια, θα σε καλύψει για σημαντικές ζημιές σε επισκευές ή ακόμη και για την πλήρη απώλεια του οχήματός σου.

Τελευταία, πολλοί είναι οι οδηγοί που επιλέγουν τη μικτή ασφάλιση, διότι σε περίπτωση ζημιάς θα έρθουν αντιμέτωποι με κόστη για ανταλλακτικά τα οποία πλέον είναι ακριβότερα λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τα στοιχεία του insurancemarket έρχονται για να μας επιβεβαιώσουν. Συγκεκριμένα, δείχνουν:

  • Αύξηση 48% στην αγορά μικτής ασφάλισης για οχήματα αξίας 10.000 έως 20.000 ευρώ, και
  • Άνοδο κατά 255% για αγορά μικτής στα οχήματα αξίας 20.000+ ευρώ.

Κινείσαι σε περιοχές με υψηλότερο ρίσκο

Αν ζεις ή οδηγείς συχνά σε μια περιοχή όπου τα τροχαία ατυχήματα ή οι κλοπές/ βανδαλισμοί αυτοκινήτων είναι συχνά φαινόμενα, η μικτή ασφάλιση μπορεί να σου προσφέρει την απόλυτη ηρεμία, διότι τίποτα από αυτά δεν θα σε επηρεάσει σημαντικά.

Εάν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου π.χ. για μεγάλες διαδρομές ή σε πολυσύχναστους δρόμους, τότε πρέπει να γνωρίζεις πως το ρίσκο ατυχήματος αυξάνεται. Άρα και πάλι η μικτή ασφάλιση μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Αποπληρώνεις δάνειο ή μισθώνεις όχημα

Αν είχες πάρει δάνειο για την αγορά του αυτοκινήτου σου τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μικτή ασφάλιση, κάτι που είναι και προϋπόθεση τέτοιων συμφωνιών. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συγκρίνεις ασφάλειες για να βρεις την επιλογή που σε συμφέρει πιο πολύ.

Από την άλλη εάν έχεις κάνει leasing αυτοκινήτου, το όχημα είναι ήδη ασφαλισμένο με μικτή από την εταιρεία leasing -όπως γίνεται τις περισσότερες φορές- και εσύ απλά απολαμβάνεις τα οφέλη.

Δεν διαθέτεις μεγάλο κεφάλαιο

Αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσεις μια ξαφνική και μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητό σου, η μικτή ασφάλιση αυτοκινήτου μπορεί να είναι η λύση που ψάχνεις.

Όπως και να έχει η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει πρωτίστως σημαντικούς κινδύνους, και όχι τόσο δευτερεύοντες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα πρέπει να καλύπτει μεγάλες απώλειες που δεν περιμένεις και όχι αναμενόμενες ή μικρές ζημιές.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις λοιπόν, αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Σε ποιους απευθύνεται η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου απευθύνεται σε όλους τους οδηγούς που επιθυμούν να προστατευτούν από ζημιές στο μέγιστο βαθμό.

Τα στατιστικά στοιχεία μας μάς δείχνουν ποιοι τελικά είναι αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο για την μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Κυρίως οι οδηγοί 36 ετών και άνω επιλέγουν συχνότερα να ολοκληρώσουν την αγορά τους για μικτή ασφάλιση. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στο ηλικιακό εύρος 56 με 65 ετών, με αύξηση ύψους 95%!*

Οι νέοι οδηγοί τι προτιμούν;

Το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς. Αν και οι νεότεροι σε ηλικία οδηγοί εμπλέκονται συχνότερα σε ατυχήματα για τα οποία είναι υπαίτιοι, λόγω της μικρότερης εμπειρίας τους, δεν φαίνεται να επιλέγουν μικτή.

Στους νεότερους οδηγούς λοιπόν, παρατηρείται αύξηση, αλλά όχι σημαντική. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέοι οδηγοί δεν έχουν εκπαιδευτεί αρκετά για την αξία της μικτής ασφάλισης, ή στο ότι επιλέγουν για πρώτο τους όχημα ένα παλαιότερο αυτοκίνητο, ή τέλος έχουν εμπλακεί ήδη σε ατύχημα με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι διαθέσιμες επιλογές τους σε πακέτα μικτής.

Οι αποζημιώσεις για ίδιες ζημιές

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΑΕΕ για το 2021, μας δείχνουν το εξής. Η ασφαλιστική αγορά σε ετήσια βάση δίνει στους ιδιοκτήτες οχημάτων αποζημιώσεις περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και συγκεκριμένα για την χρονιά οι αποζημιώσεις ανήλθαν στα 446 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 16,3 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ίδιες ζημιές του αυτοκινήτου.

Καλό λοιπόν είναι να συγκρίνεις δύο πράγματα. Το κόστος της μικτής κάλυψης μαζί με την απαλλαγή και το ποσό που θα πλήρωνες χωρίς ασφάλεια. Σε έναν τελικό «απολογισμό» ποια από τις δύο επιλογές κοστίζει λιγότερο;

Ποια οχήματα αφορά η μικτή ασφάλιση;

Ο καθορισμός του είδους ασφάλισης που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών την αξία του οχήματος. Είτε μιλάμε για ένα Toyota, είτε για ένα BMW, η αξία του αυτοκινήτου μειώνεται κάθε χρόνο, όπως και να έχει! Αυτό ενδεχομένως να σε οδηγήσει στην ερώτηση “για πόσα έτη αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου;”.

Συγκεκριμένη απάντηση για το μέχρι πότε αξίζει η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, δεν υπάρχει. Πάει ανάλογα με την αξία του οχήματος, τα έτη του και την οικονομική σου δυνατότητα.

Νέα οχήματα

Οι αναλύσεις μας πάντως δείχνουν πως η ηλικία του οχήματος επηρεάζει σημαντικά την απόφαση των ιδιοκτητών για αγορά μικτής ασφάλισης. Για καινούργια αυτοκίνητα ηλικίας 0-5 ετών, η αύξηση στην αγορά μικτής ασφάλειας έφτασε το 110%!*

Παλιά οχήματα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 8,8 εκατομμύρια οχήματα σε κυκλοφορία. Ο ελληνικός στόλος αυτοκινήτων είναι ο πιο γερασμένος στην ΕΕ, με μέση ηλικία οχημάτων 17 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κάλυψη αστικής ευθύνης μπορεί να αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή.

Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να δούμε μια ανανέωση στον στόλο των αυτοκινήτων στο μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάγκη για μικτή κάλυψη θα αυξηθεί, καθώς οι ιδιοκτήτες θα θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματα που έδωσαν για το νέο ή και μεταχειρισμένο όχημά τους.

👉🏼Η απόφαση σχετικά με την αλλαγή σε πακέτο μικτής ασφάλισης είναι καθαρά πάνω σου.

Η τελική επιλογή όμως, είναι στο insurancemarket! Αξιολόγησε κατά πόσο σε συμφέρει να έχεις μία πληρέστερη κάλυψη και έπειτα δες πόσο θα κοστίσει συγκρίνοντας προσφορές ασφάλειας αυτοκινήτου στην πλατφόρμα μας!

*Disclaimer: Τα ποσοστά αφορούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2023 συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2022, για οδηγούς που ολοκλήρωσαν αγορά μικτής ασφάλισης μέσω του insurancemarket.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου