Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ασφάλεια αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου: Τι ισχύει;

Ασφάλεια αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου: Τι ισχύει;

Ασφάλεια αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου

Η ασφάλεια αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου χρειάζεται την αντίστοιχη αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία ενός αποβιώσαντος, από τους νόμιμους κληρονόμους του. Στο άρθρο αυτό θα δούμε για πόσο ισχύει η ασφάλεια και όσα θα χρειαστεί να κάνεις.

Για πόσο καιρό ισχύει η ασφάλεια αυτοκίνητου σε περίπτωση θανάτου;

Όταν πρόκειται για αλλαγή της ιδιοκτησίας ενός ασφαλισμένου οχήματος, θα πρέπει να ενημερώσεις χωρίς καθυστέρηση την ασφαλιστική εταιρεία. Έτσι ως κληρονόμος ιδιοκτήτης θα είσαι σωστά καλυμμένος, μέχρι την οριστική αλλαγή της ιδιοκτησίας και της άδειας κυκλοφορίας.

Αυτό γιατί, θα φανεί στην ασφαλιστική ακόμα και να ξεχάσεις να την ενημερώσεις. Συγκεκριμένα, με τη σύνδεση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του πολίτη με τα πληροφοριακά συστήματα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Μεταφορών και άλλων, όταν κάποιος αποβιώσει και αυτό δηλωθεί στο ληξιαρχείο και σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, η πληροφορία συνδέεται και με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και την ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα επίσης με το Νόμο 2496/97 η ασφάλιση ζημιών δε λήγει, εφόσον τον λήπτη της ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο, διαδεχθεί άλλος στην ασφαλιστική σχέση.

Τι χρειάζεσαι για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου λόγω θανάτου;

Με τη μεταβίβαση αυτοκινήτου λόγω θανάτου, όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της ασφάλισης μεταβιβάζονται στον κληρονόμο.

Θα χρειαστεί να επισκεφτείς το πλησιέστερο ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου. Το τέλος έκδοσης άδειας είναι στα 75€ και 9€ για δίκυκλα, με τυχόν διαφορά εισφοράς ή στα τέλη κυκλοφορίας αν οφείλονται.

Δικαιολογητικά που θα χρειαστείς

Μερικά από τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:

  • Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.
  • Πιστοποιητικό Δ.Ο.Υ για τους νόμιμους κληρονόμους του οχήματος, με το ποσοστό ιδιοκτησίας κάθε κληρονόμου.
  • Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση των κληρονόμων.
  • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και φωτοαντίγραφο.

Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται ο έλεγχος ΚΤΕΟ, αν πρόκειται να ακολουθήσει οριστική διαγραφή του οχήματος.

Για περιπτώσεις που έχει χαθεί η άδεια κυκλοφορίας

Αν έχει χαθεί η άδεια κυκλοφορίας τότε υποβάλεις υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνεις «Έχει χαθεί η άδεια κυκλοφορίας και δεν παρακρατείται από καμιά δημόσια ή αστυνομική αρχή».

Για οριστική διαγραφή αυτοκίνητου λόγω θανάτου

Σε περίπτωση που προτίθεσαι να κάνεις οριστικά απόσυρση αυτοκινήτου από την κυκλοφορία, υποβάλεις Υπ. Δήλωση του Ν. 1599/86 με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής στην οποία δηλώνεις ότι: «Αποσύρω οριστικά από την κυκλοφορία το με αριθμό κυκλοφορίας ΧΧΧ1234 όχημα λόγω ολοσχερούς καταστροφής και δεν πρόκειται να επανακυκλοφορήσει.»

Κάποιες διευκρινίσεις για την κληρονομιά αυτοκινήτου λόγω θανάτου

Σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη ενός οχήματος, το όχημα αποτελεί μέρος της κληρονομιάς όπου οι νόμιμοι κληρονόμοι μπορούν να το αποδεχθούν ή να το απορρίψουν. Με τη μετάβαση της κυριότητας λόγω θανάτου, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από την ασφάλεια αμαξιού μεταβιβάζονται αυτόματα.

Με την αποδοχή της κληρονομιάς του οχήματος από τους κληρονόμους, ολοκληρώνεται η μεταβίβαση, αλλάζει η άδεια κυκλοφορίας με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη και εκδίδεται νέα ασφάλεια με τα στοιχεία του νέου ασφαλισμένου.

Περίπτωση αποποίησης κληρονομιάς

Εκτός όμως αν ειδοποιήσεις εγγράφως την ασφαλιστική εταιρεία ότι δεν αποδέχεσαι τη συνέχιση της ασφάλισης εντός 30 ημερών.

Κληρονομιά αυτοκινήτου ως εξαίρετο

Ως εξαίρετο λέμε το δικαίωμα του συζύγου που επιζεί να λάβει τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε είτε μόνος του είτε μαζί με τον θανόντα σύζυγό του.

Η νομολογία δηλαδή περιλαμβάνει στο συζυγικό εξαίρετο και την κληρονομιά αυτοκίνητου στη σύζυγο ή τον σύζυγο.

Disclaimer: Οι παραπάνω πληροφορίες προορίζονται για ενημέρωση και δεν αποτελούν νομική συμβουλή. Συνιστούμε να απευθυνθείς σε νομικό σύμβουλο για να σε κατευθύνει κατάλληλα.

Ποια υποχρέωση έχει η ασφαλιστική εταιρεία προς τους κληρονόμους;

Αρχικά έλεγξε αν υπάρχει η κάλυψη ζημίας από προσωπικό ατύχημα οδηγού στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Εάν υπάρχει και συμβεί θάνατος του οδηγού κατόπιν τροχαίου ατυχήματος με το ασφαλισμένο όχημα, τότε η ασφαλιστική εταιρεία οφείλει να αποζημιώσει στην περίπτωση του θανάτου τους νόμιμους κληρονόμους.

Πώς κλείνω ασφάλεια αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη;

Εάν λοιπόν χρειαστείς ασφάλεια αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα μας για να βρεις εύκολα την κατάλληλη επιλογή ασφάλισης.

Επισκέψου το insurancemarket για να:

  • Συγκρίνεις έως και 29 ασφαλιστικές μεταξύ των οποίων η Hellas Direct, η Εθνική Ασφαλιστική, η Anytime, η Ευρώπη Ασφαλιστική, η Eurolife, η Interamerican κ.α.
  • Προσθέσεις στο βασικό πακέτο σου χρήσιμες καλύψεις όπως η οδική βοήθεια, η νομική προστασία κ.α.
  • Κλείσεις από μηνιαία έως δωδεκάμηνη ασφάλεια, ανάλογα τις προθέσεις σου. Θες π.χ. να κρατήσεις το όχημα στην ιδιοκτησία σου; Θες να το πουλήσεις ή αποσύρεις άμεσα; Όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους στην αναζήτηση ασφάλειας αυτοκινήτου.

Εμείς, στο insurancemarket, ελπίζουμε με τις υπηρεσίες που παρέχουμε, να κάνουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο εύκολα για σένα.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου