Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Αρνητική δήλωση ενώ έφταιγε ο άλλος: Τι γίνεται τώρα;

Αρνητική δήλωση ενώ έφταιγε ο άλλος: Τι γίνεται τώρα;

αρνητική δήλωση ενώ έφταιγε

Ήξερες ότι η μέρα σου δεν θα πάει καλά, όταν άκουσες να χτυπάει το αυτοκίνητό σου ένα άλλο όχημα. Όμως, τα χειρότερα έρχονται όταν ο οδηγός του οχήματος κάνει αρνητική δήλωση ενώ έφταιγε ή δεν κάνει δήλωση ατυχήματος.

Κάπως έτσι βλέπεις μέσα στο μυαλό σου τα δικαστήρια να έρχονται και τα έξοδα να ανεβαίνουν, χωρίς λόγο. Ναι, σίγουρα όλα θα ήταν πιο απλά με μια φιλική δήλωση ατυχήματος. Αλλά τώρα, τι κάνεις; Ας δούμε το θέμα αναλυτικά.

Τι γίνεται αν δεν κάνει δήλωση ατυχήματος ή κάνει αρνητική δήλωση ενώ έφταιγε ο άλλος οδηγός;

Αν σε τράκαρε και δεν κάνει δήλωση ο υπαίτιος οδηγός, τα πράγματα είναι δύσκολα. Εφόσον διεκδικήσεις αποζημίωση από την ασφαλιστική του, ίσως την πάρεις, αλλά δεν είναι σίγουρο.

Είναι πιθανό να αναγκαστείς να κινηθείς νομικά κατά του υπαίτιου οδηγού, καταθέτοντας αγωγή και η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια. Το Δικαστήριο θα αποφανθεί για το τροχαίο ατύχημα και η απόφασή του θα είναι δεσμευτική.

Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι υπέρ σου, τότε ο οδηγός που είχε αρνηθεί να κάνει δήλωση επιβαρύνεται με την κάλυψη:

  • του κόστους αποκατάστασης της ζημιάς
  • των δικαστικών εξόδων

Η ασφαλιστική του εταιρεία θα αναλάβει να πληρώσει μέχρι το ποσό που αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και αν υπάρχει διαφορά υποχρεούται να την καλύψει ο οδηγός. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα σε πληρώσει η ασφαλιστική.

Η δική σου ασφαλιστική τι μπορεί να κάνει, αν σε τρακάρουν και δεν κάνουν δήλωση;

Οδηγός σου έκανε αρνητική δήλωση ενώ έφταιγε; Ή σε τράκαρε και δεν κάνει δήλωση; Μπορείς να κινηθείς νομικά με τη στήριξη της δικής σου ασφαλιστικής, που την ξέρεις και την εμπιστεύεσαι. Αυτό που χρειάζεσαι είναι η κάλυψη νομικής προστασίας στο ασφαλιστήριό σου.

Χάρη σε αυτή, μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα για να διεκδικήσεις τη δίκαιη αποζημίωσή σου. Στο insurancemarket συνεργαζόμαστε με την ARAG SE, την κορυφαία εταιρεία νομικής προστασίας, από την οποία οι πελάτες μας μπορούν να αποκτήσουν την κάλυψη.

Κι επειδή το να σου κάνουν αρνητική δήλωση ατυχήματος ενώ φταίνε είναι άσχημο, αλλά υπάρχουν κι άλλα πολλά που μπορεί να πάνε στραβά, παρέχουμε σε όλους τους πελάτες μας εξωδικαστικό συμβιβασμό και νομικές συμβουλές.

Πώς μειώνεις τις πιθανότητες να σου κάνει οδηγός αρνητική δήλωση ενώ έφταιγε;

Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις αμέσως μόλις συμβεί το ατύχημα:

  1. Κάλεσε την αστυνομία.
  2. Κάλεσε τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σου.

Η καταγραφή του συμβάντος θα επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη για την αποζημίωσή σου.

Ακόμη και αν ο υπαίτιος οδηγός αρνηθεί να κάνει φιλική δήλωση, η ασφαλιστική του ενδέχεται να σε αποζημιώσει αν κρίνει ότι από την καταγραφή της τροχαίας προκύπτει υπαιτιότητα του πελάτη της. Τα αρμόδια τμήματα των ασφαλιστικών κάνουν την αξιολόγηση για να μην καταλήξει η υπόθεση στα δικαστήρια και προκύψουν αυξημένα έξοδα.

Το ποσό της αποζημίωσης που προκύπτει από τα δικαστήρια είναι πάντοτε μεγαλύτερο για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι το δικαστήριο υπολογίζει το κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών με καινούρια ανταλλακτικά.

Τι κάνω αν με τρακάρουν και φύγουν;

Στην περίπτωση εγκατάλειψης μπορείς να κινηθείς νομικά κατά του οδηγού που έφταιγε αν έχεις προλάβει να σημειώσεις τον αριθμό κυκλοφορίας του.

Θα πρέπει να καλέσεις και την αστυνομία για να καταγράψει το περιστατικό. Στη συνέχεια θα καταθέσεις αγωγή κατά αγνώστου και η αστυνομία θα αναζητήσει τον υπαίτιο οδηγό.

Αν βρεθεί και ομολογήσει, τότε η ασφαλιστική του θα πρέπει να σε αποζημιώσει, αλλιώς θα χρειαστεί η ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Είναι αλήθεια ότι οι υποθέσεις που καταλήγουν στο δικαστήριο καθυστερούν, όμως είναι η μοναδική λύση για να βρεις το δίκιο σου και να αποζημιωθείς σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τι γίνεται αν δεν βρεθεί ο υπαίτιος οδηγός;

Αν δεν βρεθεί ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς στο Επικουρικό Κεφάλαιο για να αποζημιωθείς.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του Επικουρικού Κεφαλαίου και του ασφαλιστική αστικής ευθύνης για το ποιος πρέπει να αποζημιώσει το θύμα για σωματικές βλάβες που προκαλούνται από άγνωστο ή ανασφάλιστο όχημα, το Επικουρικό Κεφάλαιο υποχρεούται σε πρώτη φάση να αποζημιώσει το θύμα.

Αν τώρα προκύψει ότι θα έπρεπε να είχε πληρώσει και η ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να επιστρέψει κάποιο ποσό στο Επικουρικό Κεφάλαιο, αλλά αυτό δεν είναι δικό σου θέμα, εσύ θα αποζημιωθείς.

Θέλεις ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη νομικής προστασίας, για να σε βοηθήσει να διεκδικήσεις τα έννομα δικαιώματά σου όταν χρειαστεί; Έλα στο insurancemarket, σύγκρινε προσφορές από αξιόπιστες εταιρείες και πρόσθεσε την κάλυψη στο συμβόλαιό σου. Μέσα σε 5’ έχεις το ασφαλιστήριο στο email σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου