Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Οικονομικά Νέα / Ασφάλιση επιχειρήσεων: Θα γίνει υποχρεωτική;

Ασφάλιση επιχειρήσεων: Θα γίνει υποχρεωτική;

Ασφάλιση επιχειρήσεων

Η ασφάλεια επιχείρησης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις, που όμως συχνά παραλείπεται. Μέχρι σήμερα, η ασφάλιση επιχειρήσεων δεν ήταν νομικά υποχρεωτική, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις αυτό φαίνεται να αλλάζει.

Σε διαρκή διαβούλευση βρίσκεται κυβέρνηση και Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση. Όπως λέγεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 η ιδιωτική ασφάλιση για όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ θα είναι υποχρεωτική.

Από την ίδια ημερομηνία επίσης, οι επιχειρήσεις που έχουν την υποχρέωση ασφάλισης δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις απώλειες από φυσικές καταστροφές.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε όσα ισχύουν για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και αν η υποχρεωτικότητα θα ισχύσει και για την ασφάλεια κατοικίας.

Τι ισχύει για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων;

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις ή τους ομίλους επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ να διαθέτουν ασφάλιση. Ο υπολογισμός του τζίρου θα γίνεται βάσει της τελευταίας “κλειστής” οικονομικής χρήσης της κάθε εταιρείας ή ομίλου.

Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει όλα τα ιδιόκτητα κτίρια, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα εμπορεύματα που αποτελούν τον βασικό κορμό της επιχείρησης. Θα πρέπει επίσης να παρέχει κάλυψη απέναντι στους βασικούς και πιο συχνούς κινδύνους, όπως πυρκαγιά, πλημμύρα/καταιγίδα/θύελλα και σεισμό.

Η αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση το κόστος ανακατασκευής για τα κτίρια και το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης για τα κινητά στοιχεία. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την επιλογή να ασφαλίσουν την απώλεια των σταθερών εξόδων και των κερδών (μικτά κέρδη) που θα προκύπτουν από τη διακοπή ή την παρεμπόδιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω υλικής ζημιάς στην περιουσία τους.

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και δεν ασφαλίζονται, δεν θα λαμβάνουν κρατική βοήθεια βάσει του Ν. 4797/2021, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί. Αυτές οι επιχειρήσεις, εάν δεν ασφαλίζονται, θα υποβληθούν επίσης σε αυστηρές ποινικές κυρώσεις ή ο ορκωτός τους λογιστής δεν θα μπορεί να εκδώσει βεβαίωση για τον ισολογισμό τους.

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλεια επιχείρησης;

Η επιλογή του κατάλληλου παρόχου ασφάλισης είναι ένα σημαντικό βήμα στην προστασία της επιχείρησής σου, με παράγοντες όπως το κόστος, η κάλυψη, η εξυπηρέτηση των πελατών και η αξιοπιστία της εταιρείας να πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η ασφάλιση επιχειρήσεων προστατεύει κάθε επιχείρηση από απώλειες από διάφορα ατυχήματα, όπως πυρκαγιά, κλοπή, ζημιές από φυσικές καταστροφές και άλλα. Υπάρχουν πολλές λύσεις ασφάλισης επιχειρήσεων που είναι διαθέσιμες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Η ασφάλεια επιχείρησης είναι μια σημαντική επένδυση για την προστασία της επιχείρησής σου και μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου ακόμα και μετά από ένα καταστροφικό γεγονός.

Θα γίνει υποχρεωτική και η ασφάλεια κατοικίας;

Σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, η υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας μπορεί να φανεί επιβαρυντική για τους πολίτες, ειδικά όταν οι ιδιοκτήτες έχουν να καταβάλλουν και τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η ασφάλιση περιουσίας θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα διότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας της ιδιοκτησίας μας.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί και ψηφιστεί κίνητρα, όπως η έκπτωση ΕΝΦΙΑ, η οποία ενθαρρύνει τους πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους. Με την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές να αυξάνονται, είναι απαραίτητο να ληφθούν αυτά τα μέτρα για να προστατευτούν όσες περισσότερες κατοικίες γίνεται στην Ελλάδα.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελβετία, έχουν υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας ή την κάλυψη φυσικών φαινομένων κατοικίας, διασφαλίζοντας έτσι την οικονομική τους σταθερότητα ακόμη και όταν συμβαίνουν μεγάλες φυσικές καταστροφές.

🏡 Αν θέλεις να βρεις το ιδανικό πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας και να προστατεύσεις αποτελεσματικά το σπίτι σου, κάνε σήμερα μία σύγκριση μέσω του insurancemarket & βρες το πακέτο που σε καλυπτει περισσότερο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.