Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Έξοδα αγοράς καινούργιου & μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Έξοδα αγοράς καινούργιου & μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

έξοδα αγοράς αυτοκινήτου

Όταν έρχεται η ώρα να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο υπάρχουν συγκεκριμένα έξοδα που θα βρεις μπροστά σου και καλό θα είναι να γνωρίζεις για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τα έξοδα αγοράς αυτοκινήτου, φυσικά, διαφέρουν ανάλογα με το αν πρόκειται για καινούριο αυτοκίνητο ή για μεταχειρισμένο. Στον οδηγό που ακολουθεί θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για έξοδα μεταβίβασης, έκδοσης πινακίδων κλπ.

Έξοδα αγοράς καινούριου αυτοκινήτου: Τι θα αντιμετωπίσεις;

Έφτασες στην αντιπροσωπεία, έκανες το απαραίτητο test drive και κατέληξες στο αυτοκίνητο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου και στο γούστο σου. Τα έξοδα που θα αντιμετωπίσεις, εκτός από την αξία του αυτοκινήτου, είναι:

 • τα έξοδα μεταβίβασης
 • τα έξοδα έκδοσης πινακίδων
 • η υποχρεωτική από το νόμο ασφάλιση του αυτοκινήτου
 • τα τέλη κυκλοφορίας (αν επιβαρύνεται με αυτά)

Επίσης, πρέπει να έχεις υπόψη σου:

#1 Έξοδα πινακίδων καινούριου αυτοκινήτου

Τα έξοδα πινακίδων καινούριου αυτοκινήτου τα πληρώνει ο αγοραστής. Συνήθως είναι 50 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής του διεκπεραιωτή. Εκτός και αν επιθυμείς να έχεις «ειδικές» πινακίδες, όπως έναν εύκολο αριθμό ή τέλος πάντων τον αριθμό της επιλογής σου.

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη διαδικασία για την έκδοση πινακίδας κυκλοφορίας με εύκολο αριθμό αλλά ανεπισήμως στην αγορά θα βρεις τιμές από 300 ευρώ έως 2.500 ευρώ!

💡 Διάβασε επίσης: Αγορά αυτοκινήτου με γραμμάτια: Τι επιλογές έχω;

#2 Έξοδα ταξινόμησης αυτοκινήτου

Τα έξοδα ταξινόμησης αυτοκινήτου είναι τα έξοδα που επιβαρύνουν όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται στη χώρα, καθώς σχετίζονται με τους δασμούς, αλλά συμπεριλαμβάνονται στην τελική τιμή του αυτοκινήτου. Επομένως, δεν θα τα βρεις μπροστά σου ως επιπλέον έξοδα.

Όταν πας σε μία αντιπροσωπεία να αγοράσεις το αυτοκίνητο της επιλογής σου, η τιμή που θα ακούσεις ως «τελική τιμή» συμπεριλαμβάνει τα έξοδα ταξινόμησης αυτοκινήτου. Για να δεις πόσα πληρώνεις για τα τέλη ταξινόμησης, τσέκαρε την προσφορά που σου έδωσε ο έμπορος. Σε αυτήν αναγράφεται η αξία του αυτοκινήτου προ φόρων και το τέλος ταξινόμησης, που μαζί και μετά την πρόσθεση του ΦΠΑ, διαμορφώνουν την τελική τιμή.

Πώς καθορίζονται τα έξοδα ταξινόμησης;

Με το καθεστώς που ισχύει, οι συντελεστές για τα τέλη ταξινόμησης ορίζονται με βάση κλίμακα προοδευτικής φορολόγησης που μειώνει τους δασμούς στα νέα αυτοκίνητα. Οι κυριότερες διαφορές στο τέλος ταξινόμησης σχετίζονται με τις εκπομπές CO2 κάθε οχήματος. Το τέλος ταξινόμησης μειώνεται ακόμη περισσότερο για τα υβριδικά οχήματα.

Για να έχεις μία εικόνα, θα σου πούμε ότι αν η αξία προ φόρων του οχήματος είναι έως 14.000 ευρώ, τότε ο συντελεστής είναι 4%. Αν λοιπόν το όχημα έχει αξία προ φόρων 14.000 ευρώ, τότε το τέλος ταξινόμησης είναι 560 ευρώ.

Ο συντελεστής ανεβαίνει κλιμακωτά και φτάνει στο 71% για αυτοκίνητα με αξία προ φόρων 25.001 – 30.000 ευρώ.

Έξοδα αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Τι αλλάζει;

Όπως καταλαβαίνεις, σε μία αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, το βασικό είναι να καταλήξεις σε συμφωνία με τον πωλητή για την τιμή. Αφού συμβεί αυτό, μένει η διαδικασία μεταβίβασης που είναι και αυτή που θα σου «βγάλει» κάποια έξοδα.

Αν αναρωτιέσαι ποιος πληρώνει τα έξοδα μεταβίβασης μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, αυτά επιβαρύνουν πάντα τον αγοραστή.

Αρχικά, να έχεις κατά νου ότι ο πωλητής και ο αγοραστής (είτε οι ίδιοι είτε με νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα) πρέπει να προσέλθουν στην πλησιέστερη Περιφέρεια ή στα ΚΕΠ και να κάνουν αίτηση μεταβίβασης επιβατικού αυτοκινήτου.

Σε αυτή τη διαδικασία θα βρεις μπροστά σου δύο παράβολα.

 • Το ένα αφορά στο τέλος αδείας και είναι στα 75 ευρώ
 • Το δεύτερο αφορά στο τέλος μεταβίβασης. Το τέλος μεταβίβασης ξεκινάει από τα 30 ευρώ για οχήματα 51-400 κυβικών εκατοστών και φτάνει στα 205 ευρώ για οχήματα άνω των 2.501 κυβικών εκατοστών.

Αναλυτικά ο πίνακας:

έξοδα αγοράς αυτοκινήτου πίνακας

TIPS για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου

Αφού κατατεθούν τα δικαιολογητικά:

 • Πωλητής και αγοραστής πρέπει να ανταλλάξουν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες θα αναγράφουν το ποσό της αγοράς για να υποβληθεί στην εφορία.
 • Ο χρόνος μεταβίβασης είναι κοντά στις επτά εργάσιμες ημέρες. Μέχρι την τυπική ολοκλήρωση ο αγοραστής μπορεί να κινεί κανονικά το όχημα, με προσωρινή άδεια.
 • Ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος από το νόμο να ασφαλίσει αμέσως το όχημα.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη μεταβίβαση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι τα ακόλουθα:

 • Άδεια κυκλοφορίας οχήματος
 • Αίτηση μεταβίβασης οχήματος
 • Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο αγοραστή και πωλητή
 • ΑΦΜ αγοραστή
 • Ισχύον ΚΤΕΟ
 • Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας
 • Αποδεικτικό κατάθεσης για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους αδείας του οχήματος

Και τώρα ξέρεις ποια είναι τα έξοδα αγοράς αυτοκινήτου που θα συναντήσεις! Αν χρειάζεσαι καταναλωτικό δάνειο για να αγοράσεις το νέο σου αυτοκίνητο, εμείς είμαστε εδώ. Στο insurancemarket ενημερώνεσαι και συγκρίνεις δάνεια εύκολα και γρήγορα, από το κινητό ή τον υπολογιστή!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.