Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Δάνεια / Αγορά αυτοκινήτου με γραμμάτια: Τι επιλογές έχω;

Αγορά αυτοκινήτου με γραμμάτια: Τι επιλογές έχω;

αγορά αυτοκινήτου με γραμμάτια

Ώστε λοιπόν ήρθε η ώρα να αγοράσεις αυτοκίνητο! Καινούργιο ή μεταχειρισμένο, ειλικρινά δεν έχει σημασία, γιατί σε κάθε περίπτωση είναι μια σημαντική αγορά. Και λογικό είναι να ενδιαφέρεσαι για αγορά αυτοκινήτου με γραμμάτια (δόσεις), γιατί για τους περισσότερους από εμάς οι οικονομικές δυσκολίες είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, ειδικά τώρα.

Επιπλέον, οι Τράπεζες δεν έχουν ανοίξει ακόμη τις στρόφιγγες του δανεισμού ενώ τα κριτήρια χρηματοδότησης παραμένουν αυστηρά. Άρα, πώς να χρηματοδοτήσεις την αγορά του αυτοκινήτου σου; Πάμε να δούμε τις επιλογές σου.

Αγορά αυτοκινήτου με γραμμάτια & χωρίς Τράπεζα: Γίνεται;

Σήμερα στην αγορά αυτοκινήτου, τα πράγματα φαίνεται να είναι μοιρασμένα. Περίπου 1 στους 2 αγοράζει αυτοκίνητο με μετρητά.

Αν όμως δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, λογικό είναι να ενδιαφέρεσαι για αγορά αυτοκινήτου με δόσεις ιδανικά χωρίς να εμπλακεί τράπεζα.

Και πράγματι, υπάρχει περίπτωση κάποιος έμπορος να σου δώσει τη δυνατότητα να αγοράσεις αυτοκίνητο με γραμμάτια.

Σε αυτήν την περίπτωση παίζει ο ίδιος τον ρόλο της τράπεζας. Αναλαμβάνει δηλαδή το ρίσκο, καθώς πρέπει να αποδώσει άμεσα στην εισαγωγική το ποσό της αξίας του αυτοκινήτου, ενώ εσύ θα τον πληρώσεις σε βάθος χρόνου οπότε θα πρέπει να διαθέτει μεγάλη ρευστότητα.

Κανόνας δεν υπάρχει, ωστόσο το πιθανότερο να πάρεις αυτοκίνητο με γραμμάτια είναι στον κλάδο των μεταχειρισμένων και στην επαρχία, που είναι διαφορετικές οι συνθήκες (λιγότερες πωλήσεις κλπ).

Τι να προσέξεις όταν βάζεις γραμμάτια χωρίς τράπεζα;

Επειδή δεν μπλέκεις με τράπεζες, δε σημαίνει πως όλα είναι ρόδινα.

Στην περίπτωση που βρεις κάποια εταιρεία που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα (1-2 έχουν μείνει στην αγορά) ή κάποιον έμπορο, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τα ακόλουθα:

  • Το επιτόκιο που θα πληρώσεις μέσω γραμματίων ενδέχεται να είναι διπλάσιο του τραπεζικού επιτοκίου. Αν για παράδειγμα το επιτόκιο μέσω τραπεζικού δανεισμού είναι 6,5%, μέσω γραμματίων μπορεί να πληρώσεις τόκο έως και 13%.
  • Η αγορά του αυτοκινήτου με γραμμάτια γίνεται με δύο τρόπους: είτε μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού, είτε μέσω σύμβασης. Στη δεύτερη περίπτωση επιβαρύνεσαι με επιπλέον έξοδα, καθώς απαιτείται συμβολαιογράφος.
  • Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στους όρους της σύμβασης, όπως λ.χ. σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να ζητήσεις αλλαγή των όρων ή τι γίνεται αν καθυστερήσεις μία δόση. Και φυσικά ξεχνάς τα «θα τα βρούμε μεταξύ μας» με τον έμπορο…

Τι επιλογές υπάρχουν στην αγορά αυτοκινήτου με δόσεις (με διαμεσολάβηση τράπεζας);

Το να βάλεις γραμμάτια από τον έμπορο αυτοκινήτων μπορεί να είναι ρίσκο (για τον έμπορο και για σένα). Γι’ αυτό, υπάρχουν κι άλλες παραδοσιακές και δοκιμασμένες λύσεις που μπορείς να εξετάσεις.

#1 Αγορά αυτοκινήτου με τραπεζικό δανεισμό

Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις παραμένει το να κάνεις ένα αυτοκίνητο δικό σου μέσω τραπεζικού δανεισμού. Έτσι, αγοράζεις το αυτοκίνητο και μετά πληρώνεις τις δόσεις του δανείου σου κανονικά.

Όλοι οι εγκεκριμένοι έμποροι αυτοκινήτων παρέχουν δάνεια και όλες οι αντιπροσωπείες συνεργάζονται με κάποια τράπεζα. Όταν λέμε τράπεζα εννοούμε όλες τις γνωστές ελληνικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Optima Bank και Attica Bank).

#2 Αγορά αυτοκινήτου μέσω “αυτοκινητοτράπεζας”

Οι «αυτοκινητοτράπεζες», όπως λέγονται στην αργκό της αγοράς, είναι οι τράπεζες που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγορά αυτοκινήτου. Αυτές είναι η Volkswagen Bank, η BMW Bank και η Leasys (πρώην FCA Capital).

2 Παραδείγματα δανείων για αγορά αυτοκινήτου

#1 Δάνειο αυτοκινήτου Eurobank

Η Eurobank σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή που επιθυμείς επιλέγοντας σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο.

Ενδεικτικά, για καινούργια αυτοκίνητα το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 9,50%.

Αν υποθέσουμε ότι για μεταχειρισμένο παίρνεις δάνειο 10.000 ευρώ, το ονομαστικό επιτόκιο είναι 10% και επιλέξεις αποπληρωμή σε 60 μήνες, τότε η δόση σου βγαίνει στα 215,43 ευρώ.

Μπορείς να αποπληρώνεις το δάνειο σε ισόποσες ή και ανισόποσες δόσεις κάθε 1, 2 ή 3 μήνες.

#2 Δάνειο αυτοκινήτου Εθνικής

Η Εθνική χρεώνει επιτόκιο ανάλογα με τη συνεισφορά του δανειολήπτη. Για παράδειγμα, για ποσό δανείου 15.000 ευρώ και 40% προκαταβολή από σένα για την αγορά καινούριου αυτοκινήτου, το συνολικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 3,60%.

Θα πληρώνεις δηλαδή δόση των 273,37 ευρώ το μήνα για 5 χρόνια. Συγκριτικά, αν για το ίδιο ποσό η προκαταβολή που θα δώσεις είναι 20%-30%, το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4,55% και η δόση σου στα 279,70 ευρώ, πάλι για 5 χρόνια.

Τι πρέπει να προσέξεις με τα δάνεια αυτοκινήτου;

Προσοχή και πάλι προσοχή!!! Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν ειδικοί όροι όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, είτε τις «παραδοσιακές», είτε τις «αυτοκινητοτράπεζες».

Αυτό σημαίνει ότι για να εγκριθεί το δάνειο αγοράς αυτοκινήτου ισχύουν όλα τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια. Επομένως, αν η τράπεζα κρίνει ότι δεν πρέπει να σου δώσει δάνειο… την έβαψες.

Για παράδειγμα, δεν είναι βέβαιο ότι αν ζητήσεις δάνειο από την Volskwagen Bank για την αγορά αυτοκινήτου Volkswagen δεν θα ελεγχθεί το κατά πόσο είσαι κακοπληρωτής.

📌 Όσοι έχουν μπει στο «νόμο Κατσέλη» ή έχουν ρυθμίσει κόκκινα δάνεια, είναι κατά κανόνα αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό. Και φυσικά όσοι είναι στον «μαύρο», όπως έχει επικρατήσει να λέμε, Τειρεσία.

Από κει και πέρα είναι θέμα εμπόρου. Στην αγορά θα βρεις dealers οι οποίοι προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα χρηματοδότησης και σου δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσεις αυτοκίνητο μέχρι και με 0% προκαταβολή ή/και με έως 72 μήνες για την εξόφληση.

Αν θέλεις να ζητήσεις καταναλωτικό δάνειο για να πάρεις αυτοκίνητο, εμείς είμαστε εδώ! Στο insurancemarket.gr συγκρίνεις δωρεάν δάνεια από τις μεγαλύτερες τράπεζες, επιλέγεις ποιο σε συμφέρει και όταν είσαι έτοιμος, πας και κάνεις αίτηση.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
δάνεια banner

Online σύγκριση δανείων σε 1′

Βρες το δάνειο που σου ταιριάζει, χωρίς να πας στην τράπεζα.