Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Ακύρωση πιστωτικής κάρτας – Χρεωστικής κάρτας: Πώς γίνεται ανά τράπεζα

Ακύρωση πιστωτικής κάρτας – Χρεωστικής κάρτας: Πώς γίνεται ανά τράπεζα

ακύρωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας

Εκεί που πας να βγάλεις την κάρτα από το πορτοφόλι σου, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι δεν είναι εκεί. Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: είτε την έχασες, είτε σου την έκλεψαν. Και τώρα πώς θα γλιτώσεις τις ανεπιθύμητες χρεώσεις; Μόνη λύση είναι η ακύρωση πιστωτικής κάρτας (ή χρεωστικής, αναλόγως με το ποια σου λείπει).

Τι πρέπει να κάνεις; Έχει διαφορά αν είσαι στην Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha Bank ή τη Eurobank; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να ξέρεις, για να ακυρώσεις την κάρτα σου και να βεβαιωθείς ότι δεν θα σε χρεώσουν για συναλλαγές που δεν έκανες.

Πώς γίνεται η ακύρωση πιστωτικής κάρτας;

Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος/η ότι την έχεις ξεχάσει στο σπίτι ή στο γραφείο και ότι θα τη βρεις επιστρέφοντας, τότε η πιο σοφή επιλογή είναι να δηλώσεις απώλεια και να ζητήσεις επανέκδοση της κάρτας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Ακόμη πιο γρήγορες πρέπει να είναι οι κινήσεις σου στην περίπτωση που πιστεύεις ότι έχεις πέσει θύμα κλοπής.

Τα βήματα είναι απλά. Καλείς το ίδιο δευτερόλεπτο στο τηλέφωνο εξυπηρέτησης της τράπεζάς σου, το οποίο μπορείς να βρεις πολύ εύκολα με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο και δηλώσεις την απώλεια/κλοπή.

Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

💡 Διάβασε επίσης: Δόσεις με Χρεωστική Κάρτα: Γίνεται;

Υπάρχει διαφορά στην ακύρωση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας;

Η διαδικασία είναι απολύτως ίδια, είτε πρόκειται για χρεωστική είτε για πιστωτική κάρτα. Επίσης, ίδια είναι η διαδικασία ακύρωσης και μεταξύ των τραπεζών, απλά διαφέρουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες, όπως λ.χ. το «πάγωμα» κάρτας της Εθνικής.

Σημασία έχει, πως από τη στιγμή που ενημερώσεις την τράπεζα για την απώλεια ή κλοπή, δεν ευθύνεσαι για οποιαδήποτε συναλλαγή γίνει με την κάρτα σου. Πάμε να δούμε ποια είναι η διαδικασία ακύρωσης από τράπεζα σε τράπεζα.

👉 Ακύρωση κάρτας Εθνικής Τράπεζας

Για την ακύρωση κάρτας της Εθνικής Τράπεζας μπορείς να καλέσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο 210 484 8484.

Η Εθνική Τράπεζα σού δίνει τη δυνατότητα να δηλώσεις την απώλεια ή κλοπή της κάρτας σου μέσω web banking για να κάνεις ακόμη πιο γρήγορα την απαραίτητη κίνηση που ασφαλίζει τα χρήματά σου.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στην εφαρμογή i-bank, να επιλέξεις την κάρτα που θέλεις, στη συνέχεια «Διαχείριση» και «Απώλεια/Κλοπή». Αμέσως μετά την καταχώριση της αίτησης, γίνεται ακύρωση πιστωτικής κάρτας (ή χρεωστικής) και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παρά μόνο να επανεκδοθεί.

Τι είναι το “πάγωμα” κάρτας;

Μέσω της εφαρμογής i-bank μπορείς και να «παγώσεις» προσωρινά την κάρτα σου και να την ενεργοποιήσεις ξανά. Είναι μία πολύ χρήσιμη υπηρεσία, στην περίπτωση που δεν είναι βέβαιο ότι την έχασες ή σου την έκλεψαν.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να μπεις στην εφαρμογή i-bank, να επιλέξεις την κάρτα, στη συνέχεια «Διαχείριση» και «Πάγωμα Κάρτας». Έτσι η κάρτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να σιγουρευτείς ότι την έχεις χάσει. Αν π.χ. γυρίσεις στο σπίτι και τη βρεις… πεταμένη κάπου πάνω στο γραφείο, μπορείς να μπεις ξανά στην εφαρμογή και να «ξεπαγώσεις» την κάρτα σου.

👉 Ακύρωση κάρτας Eurobank

Για την ακύρωση χρεωστική ή πιστωτικής κάρτας Eurobank (αν την έχασες ή σου έκλεψαν) θα πρέπει να τηλεφωνήσεις αμέσως στο EurοPhone Banking, στο τηλέφωνο 210 955 5000 για να σου την ακυρώσουν.

Εφόσον ζητήσεις την επανέκδοση της κάρτας σου, μπορείς να την λάβεις:

  • Ταχυδρομικά στη διεύθυνση που έχεις δηλώσεις ή σε όποια άλλη διεύθυνση επιθυμείς
  • Σε κάποιο κατάστημα Eurobank

Στην περίπτωση που το ΑΤΜ κράτησε την κάρτα σου, μπορείς να καλέσεις στο EuroPhone Banking, ενώ αν το ΑΤΜ είναι έξω από κατάστημα της τράπεζας μπορείς να ενημερώσεις εκείνη τη στιγμή το κατάστημα.

👉 Ακύρωση κάρτας Alpha Bank

Για την ακύρωση της κάρτας Alpha Bank πρέπει να δηλώσεις άμεσα την απώλεια ή κλοπή της κάρτας σου:

  • Στο 210 326 0000, 24 ώρες το 24ωρο
  • μέσω του myAlpha Web και του myAlpha Mobile: Αφού εισέλθεις στην υπηρεσία, επιλέγεις από το μενού «Κάρτες», στη συνέχεια «Διαχείριση» και «Δήλωση κλοπής/απώλειας»

Η κάρτα σου θα ακυρωθεί αμέσως μετά τη δήλωση απώλειας / κλοπής της.

👉 Ακύρωση κάρτας Τρ. Πειραιώς

Πώς ακυρώνω την πιστωτική κάρτα της Τρ. Πειραιώς; Για να αποτρέψεις την κακόβουλη χρήση της κάρτας σου σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας κάλεσε την εξυπηρέτηση πελατών, ώστε να προβεί στην προσωρινή απενεργοποίησή της, στο 210 328 8000 από Ελλάδα και εξωτερικό, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

💡 Διάβασε επίσης: Έληξε η χρεωστική σου κάρτα; Μάθε τι γίνεται τώρα!

Αρκεί να ζητήσω ακύρωση της πιστωτικής κάρτας;

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτή «ΕΚΠΟΙΖΩ», αν σου κλέψουν ή χάσεις την πιστωτική/χρεωστική σου κάρτα, θα πρέπει εκτός από τη δήλωση της απώλειας/κλοπής, να προβείς και στις ακόλουθες ενέργειες:

Να ζητήσεις εγγράφως από την τράπεζα τυχόν καταχρηστικές χρεώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάρος σου και τα παραστατικά στοιχεία που δηλώνουν τον τόπο, χρόνο που πραγματοποιήθηκε η όποια συναλλαγή.
Να κάνεις αίτηση αμφισβήτησης των φερόμενων σε βάρος σου χρεώσεων, ζητώντας τη διαγραφή τους.

Συμβουλές για την ασφάλεια των συναλλαγών σου

Για να μη χρειαστεί να αναρωτηθείς ξανά “πώς ακυρώνω πιστωτική κάρτα / χρεωστική κάρτα;”, ακολούθησε κι αυτές τις απλές συμβουλές, για να γίνουν πιο ασφαλείς οι συναλλαγές με τις κάρτες σου:

  • Απομνημόνευσε το PIN και άλλαζε το όσο πιο συχνά μπορείς
  • Κάλυπτε με το άλλο χέρι τον κωδικό την ώρα που τον πληκτρολογείς
  • Μην ανακοινώνεις ΠΟΤΕ σε τρίτα πρόσωπα το PIN και μην το κάνεις γνωστό στο διαδίκτυο
  • Έλεγχε τακτικά την κάρτα σου και τις χρεώσεις

Τώρα ξέρεις πώς γίνεται η ακύρωση πιστωτικής κάρτας από την τράπεζά σου. Αν θέλεις να βγάλεις καινούργια κάρτα, ξέρουμε πώς να ξεκινήσεις.

Στην πλατφόρμα μας συγκρίνεις δωρεάν πιστωτικές κάρτες, αλλά και προπληρωμένες και χρεωστικές. Μάζεψε πληροφορίες, βρες το τραπεζικό προϊόν που σου ταιριάζει, χωρίς να στηθείς στην ουρά στην τράπεζα και όταν είσαι έτοιμος, προχωράς!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.