Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 3. Φυσικό Αέριο / Τι είναι το TTF & πώς επηρεάζει την τιμή του φυσικού αερίου;

Τι είναι το TTF & πώς επηρεάζει την τιμή του φυσικού αερίου;

ttf πώς επηρεάζει τις τιμές φυσικού αερίου

Ότι η τιμή του φυσικού αερίου μεταβάλλεται κάθε μήνα το γνωρίζεις, ιδιαίτερα αν είσαι ήδη χρήστης φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια. Την χρέωση της TTF που έχουν εφαρμόσει οι πάροχοι στο λογαριασμό σου όμως, ίσως να μην την έχεις παρατηρήσει ή να μην γνωρίζεις τι είναι και πώς έχει προκύψει.

Από το 2021, όλοι οι πάροχοι φυσικού αερίου άφησαν πίσω τους την τρίμηνη δημοπρασία για να προσδιορίσουν την τιμή χρέωσης του φυσικού αερίου. Πλέον αναφέρονται δύο τρόποι υπολογισμού της TTF, ανάλογα με την εμπορική πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε πάροχος για τις χρεώσεις.

Τι είναι το TTF;

Το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) είναι ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης ή/ και συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα, δηλαδή ένα εικονικό σημείο συναλλαγών, στην οποία πραγματοποιούνται χρηματοοικονομικές συναλλαγές φυσικού αερίου, με πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Το TTF δίνει τη δυνατότητα σε συμμετέχοντες της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου της Ολλανδίας, να εμπορεύονται ποσότητες φυσικού αερίου. Στο TTF εμπορεύονται είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικής παράδοσης φυσικού αερίου, καθώς και τα παράγωγα του.

Η μονάδα μέτρησης του TTF, όπως και της αγοράς του ρεύματος, υπολογίζεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ-ώρα (€/MWh). Πιο απλά, η Ελλάδα πραγματοποιεί χρηματοοικονομικές συναλλαγές για το φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας μία κοινή πλατφόρμα με όλους τους παρόχους ενέργειας και αερίου της Ευρώπης.

Πώς επηρεάζονται τα τιμολόγια φυσικού αερίου;

Συνήθως οι πάροχοι φυσικού αερίου μας προσφέρουν τιμολόγια δύο ταχυτήτων:

#1 Μεταβλητή Χρέωση Ενέργειας

Τιμή kWh = TTF + X, όπου TTF είναι η τιμή του προθεσμιακού προϊόντος TTF δημοσιεύεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα (m-1) από τον κάθε Μήνα, στην μηνιαία έκθεση του ICIS και Χ το περιθώριο εμπορίας.

#2 Σταθερή Χρέωση Ενέργειας + Αναπροσαρμογή TTF

Στον δεύτερο τρόπο υπολογισμού ο πάροχος μας προσφέρει μία σταθερή τιμή kWh. Όμως, έχει και μία δικλείδα ασφαλείας για τις περιπτώσεις που το κόστος του φυσικού αερίου στην χονδρική αγορά ξεφεύγει από τις αναμενόμενες τιμές. Η αναπροσαρμογή της TTF αποτελεί μέσο ανάκτησης του πραγματικού κόστους της προμήθειας φυσικού αερίου στους καταναλωτές.

📌Διάβασε επίσης: Αυτοκίνητο με φυσικό αέριο: εγκατάσταση, μετατροπή, τιμές & μοντέλα

Παραδείγματα για την αναπροσαρμογή της χρέωσης της TTF

Ας δούμε ένα παράδειγμα για τον τρόπο υπολογισμού της TTF:

Το κόστος του φυσικού αερίου μέσα στο 2022 σίγουρα έχει εκτοξευθεί. Για τον μήνα Φεβρουάριο 2022 το κόστος ήταν 85€/MWh, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 24€/MWh.

Ο προμηθευτής λοιπόν βάζει έναν όρο στο συμβόλαιο του. Oρίζει ένα ανώτατο όριο για την τιμή του φυσικού, πάνω από το οποίο θα επιβαρυνθείς κι εσύ με μέρος της αύξησης.

Η δική σου επιβάρυνση προκύπτει συνήθως από έναν τύπο: Άθροισμα τιμής TTF = α* TTF +β.

Ας υποθέσουμε ότι στον τύπο υπολογισμού Άθροισμα (€/MWh) = α* TTF +β, ο συντελεστής α=1,10 και β= 4 €/MWh και τα όρια που δίνει ο πάροχος είναι 10 – 20 €/MWh. Δηλαδή το πάνω όριο είναι 20€ και το κάτω όριο 10€. Η Αναπροσαρμογή TTF υπολογίζεται όταν οι τιμές είναι εκτός των ορίων (κάτω όριο και πάνω όριο) και αξιολογείται για το σύνολο της κατανάλωσης του λογαριασμού.

-Παράδειγμα με την τιμή εντός των ορίων:

Αν υποθέσουμε ότι η τιμή του TTF για τον τρέχοντα μήνα είναι 12€/MWh, τότε το άθροισμα που προκύπτει:

Άθροισμα = 1,10* 12 + 4 = 17,20 €/MWh

Άρα το άθροισμα που προκύπτει είναι μέσα στα όρια που έχει θέσει ο πάροχος (10 – 20€/MWh). Eπομένως δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.

-Παράδειγμα με την τιμή εκτός των ορίων:

Αν υποθέσουμε ότι η τιμή του TTF για τον τρέχοντα μήνα είναι 80€/MWh τότε το άθροισμα που προκύπτει:

Άθροισμα = 1,10* 80 + 4 = 92€/MWh

Άρα το άθροισμα που προκύπτει είναι μεγαλύτερο από το άνω όριο που έχει θέσει ο πάροχος (>15€/MWh), επομένως έχει επιβάρυνση:

Χρέωση €/MWh= 92-20= 72 €/MWh ή 0,072 €/kWh

Ενεργειακό Tip:

Είναι λογικό να μπερδευτείς με όλη αυτή την πληροφορία. Γι’ αυτό, δες κάποια στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις πάροχο και τουλάχιστον να μπορείς να έχεις ένα σταθερό λογαριασμό, χωρίς διακυμάνσεις και κρυφές χρεώσεις:

  • το πρόγραμμα σου είναι καλό να έχει σταθερή τιμή kWh.
  • μην επιλέγεις προγράμματα με μεγάλη χρονική δέσμευση, λόγω της ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά ενέργειας.
  • επίλεξε ένα πακέτο χωρίς αναπροσαρμογή στη χρέωση της TTF, για να μην αναπροσαρμόζεται η τιμή σου.

Θέλεις να συγκρίνεις παρόχους ενέργειας και να βρεις την καλύτερη προσφορά για το σπίτι σου; Στο insurancemarket συγκρίνεις δωρεάν έως 14 παρόχους, με απόλυτη διαφάνεια για τους όρους των συμβολαίων. Έτσι, μπορείς να κάνεις καλύτερη επιλογή!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Θέλεις πιο οικονομικό φυσικό αέριο;

Πάρε προσφορά και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!