Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Ασφάλεια ζωής & αποζημίωση θανάτου

Ασφάλεια ζωής & αποζημίωση θανάτου

Ασφάλεια ζωής & αποζημίωση θανάτου

Η αποζημίωση θανάτου στην ασφάλεια ζωής είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή χρηματοοικονομική συμφωνία. Είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσεις ότι οι αγαπημένοι σου θα είναι οικονομικά καλυμμένοι σε περίπτωση πρόωρου θανάτου.

Ας εξετάσουμε λοιπόν περαιτέρω αυτά τα θέματα και ας δούμε πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς πλήρως την ασφάλιση ζωής για την προστασία του μέλλοντός σου.

Ασφάλεια ζωής & αποζημίωση θανάτου: Τι ισχύει;

Η αποζημίωση θανάτου στην ασφάλιση ζωής είναι ένα κεφάλαιο που δίνεται στους δικαιούχους που έχει ορίσει ο ασφαλισμένος σε περίπτωση πρόωρου θανάτου του.

Η διαδικασία για να πάρουν οι δικαιούχοι την αποζημίωση είναι συνήθως η εξής:

 1. Οι δικαιούχοι ενημερώνουν την ασφαλιστική εταιρεία για τον θάνατο του ασφαλισμένου.
 2. Προβαίνουν στην υποβολή των απαραίτητων εγγράφων, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν το πιστοποιητικό θανάτου και άλλα σχετικά έγγραφα.
 3. Η ασφαλιστική εταιρεία εξετάζει την υπόθεση και, εάν όλα είναι σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής, προβαίνει στην πληρωμή της αποζημίωσης.

Αποζημίωση θανάτου και δικαιούχοι

Σημαντικό είναι και το αν έχουν ορισθεί δικαιούχοι. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει σε κάθε μία από τις περιπτώσεις:

Δικαιούχοι ονομαστικά

Όταν οι δικαιούχοι έχουν οριστεί ονομαστικά από τον ασφαλισμένο, τότε αυτοί θα λάβουν το ασφαλιστικό ποσό μετά από τον θάνατο του ασφαλισμένου.

Δικαιούχοι ως νόμιμοι κληρονόμοι

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει ορίσει τους δικαιούχους ως “νόμιμοι κληρονόμοι”, τότε θα χρειαστεί εκείνοι να το αποδείξουν με τα απαραίτητα έγγραφα στην ασφαλιστική εταιρεία, για να λάβουν την αποζημίωση.

Δεν έχουν ορισθεί δικαιούχοι

Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει ορίσει δικαιούχους, τότε το ασφαλιστικό ποσό θα συμπεριληφθεί στην κληρονομιά. Αυτό σημαίνει ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι του ασφαλισμένου θα λάβουν το ασφαλιστικό ποσό.

Ασφάλεια ζωής: Τι είναι;

Συχνά, παρατηρείται μια σύγχυση μεταξύ της ασφάλισης ζωής και της ασφάλισης υγείας, όπως επίσης πολλές φορές γίνεται αναφορά στην ασφάλεια ζωής, ως ασφάλεια θανάτου.

Η ασφάλιση ζωής είναι μια σύμβαση που διασφαλίζει το οικονομικό μέλλον των δικαιούχων που έχει ορίσει ο ασφαλισμένος, σε περίπτωση πρόωρου θανάτου του. Παρέχει ένα ποσό εφάπαξ σε περίπτωση θανάτου, είτε αυτός προκύπτει από ατύχημα είτε από ασθένεια.

Από την άλλη, η ασφάλεια υγείας καλύπτει τα περιστατικά νοσηλείας που προκύπτουν από ατυχήματα ή ασθένειες.

Κατηγορίες ασφάλειας ζωής

Σε τρεις κατηγορίες χωρίζεται η ασφάλεια ζωής. Κατανοώντας αυτές, θα μπορέσεις να επιλέξεις εκείνη που σε εξυπηρετεί περισσότερο:

Απλή ασφάλιση ζωής

Αυτός ο τύπος ασφάλισης ζωής καλύπτει τον ασφαλισμένο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο μπορεί να παραμένει σταθερό ή να μειώνεται κάθε χρόνο.

Ισόβια ασφάλιση ζωής

Είναι μια μορφή ασφάλισης που καλύπτει τον ασφαλισμένο για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Στους δικαιούχους καταβάλλεται εφάπαξ κεφάλαιο σε περίπτωση θανάτου.

Η ισόβια ασφάλιση ζωής μπορεί να διακριθεί σε δύο κατηγορίες, στην ισόβια ισοβίων καταβολών και την ισόβια περιορισμένων καταβολών.

Μικτή ασφάλιση ζωής

Στην μικτή ασφάλιση ζωής, ο ασφαλισμένος καθορίζει τόσο το ποσό όσο και τη διάρκεια της κάλυψης. Αν ο ασφαλισμένος πεθάνει πριν από τη λήξη της ασφαλιστικής περιόδου, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο παραλαμβάνουν οι δικαιούχοι του.

Ωστόσο, εάν ο ασφαλισμένος είναι εν ζωή στη λήξη του συμβολαίου, τότε το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο το λαμβάνει ο ίδιος.

Ασφάλεια ζωής: Τι καλύπτει;

Ουσιαστικά, η ασφάλιση ζωής παρέχει ένα ποσό εφάπαξ σε περίπτωση θανάτου, είτε αυτός προκύπτει από ατύχημα είτε από ασθένεια.

Μπορείς όμως να έχεις και κάποιες πρόσθετες καλύψεις, όπως:

 • Απαλλαγή πληρωμής ασφαλίστρων
 • Κεφάλαιο μόνιμης ανικανότητας
 • Ασφάλεια απώλειας εισοδήματος
 • Ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα
 • Ασφάλιση σοβαρών ασθενειών
 • Νοσοκομειακό/χειρουργικό επίδομα

Εκτός από αυτές τις καλύψεις, μπορούν να προστεθούν και άλλες στο συμβόλαιο ασφάλισης ζωής, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασφαλισμένου.

Σε ποιους απευθύνεται η ασφάλεια ζωής;

Η ασφάλιση ζωής είναι ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό εργαλείο στην οικονομική προστασία των αγαπημένων σου, όπως και για την έξυπνη διαχείριση οφειλών. Απευθύνεται σε:

Οικογένειες

Αυτό το είδος ασφάλισης μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της οικογένειας σε περίπτωση πρόωρου θανάτου.

Μονογονεϊκές οικογένειες

Για τους γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, παρέχει τη σιγουριά οικονομικής στήριξης σε περίπτωση που κάτι τους συμβεί.

Επιχειρηματίες

Εδώ η ασφάλιση ζωής διασφαλίζει τη συνέχιση της επιχειρήσεις μετά τον θάνατό τους.

Άτομα με δάνεια

Επιτυγχάνεται η κάλυψη από χρέη στις τράπεζες, σε περίπτωση πρόωρου θανάτου, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα μεταφερθούν στους αγαπημένους σου.

Επιχειρήσεις που ασφαλίζουν ανθρώπους

Οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ορισμένα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ασφάλιση ζωής για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα σε περίπτωση πρόωρου θανάτου αυτών.

Επιχειρήσεις που θέλουν προστασία από φόρους

Η ασφάλιση ζωής μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική των επιχειρήσεων για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με τη μεταβίβαση περιουσίας.

Ασφάλεια ζωής – Τιμές

Το κόστος και οι τιμές στην ασφάλεια ζωής μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, εξαρτώμενα από διάφορους παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν την:

 • Ηλικία ασφαλισμένου
 • Επαγγελματική δραστηριότητα
 • Ιστορικό υγείας
 • Ασφαλιζόμενο κεφάλαιο
 • Ασφαλιστική εταιρεία

Η διάρκεια της ασφάλισης, ο τύπος της ασφάλισης και οι επιπρόσθετες καλύψεις που επιλέγεις, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το κόστος.

Η ασφάλιση ζωής είναι μια σημαντική απόφαση που μπορεί να προσφέρει προστασία και ηρεμία σε σένα και την οικογένειά σου. Η επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστή είναι επίσης σημαντική, διότι θα είναι ο σύμβουλός σου σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Με το Βρες τον ασφαλιστή σου, βρίσκεις τον ασφαλιστή που ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες σου. Τον άνθρωπο που θα σε καθοδηγήσει βήμα προς βήμα, από την εξεύρεση των καλύτερων επιλογών μέχρι την τελική σου απόφαση.

Επικοινώνησε σήμερα, για να δεις τιμές στην ασφάλεια ζωής, παροχές, καθώς και ποιος τύπος ασφάλισης θα μπορούσε να σου προσφέρει τα περισσότερα οφέλη.

Διάβασε επίσης: Υπάρχουν στην ασφάλεια υγείας παγίδες;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.