Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Αφαίρεση σκουριάς: Πώς φεύγει εύκολα;

Αφαίρεση σκουριάς: Πώς φεύγει εύκολα;

Αφαίρεση σκουριάς

Η αφαίρεση σκουριάς μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυσικών οξέων ή ειδικών αφαιρετικών σκουριάς, ενώ μέρος της διαδικασίας είναι και απομάκρυνση της σκουριάς με τρίψιμο.

Είναι ένα συχνό πρόβλημα και προκαλείται από την οξείδωση του σιδήρου σε υγρό περιβάλλον, δημιουργώντας μία πρασινοκόκκινη όψη, την οποία γνωρίζουμε ως σκουριά.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τεχνικές αφαίρεσης σκουριάς από διάφορες επιφάνειες και θα δώσουμε μερικές συμβουλές για να αποφύγεις την επανεμφάνισή της στο μέλλον.

Μέθοδοι αφαίρεσης σκουριάς

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την αφαίρεση της σκουριάς:

Λευκό ξίδι

Το λευκό ξίδι είναι ένα φυσικό οξύ που διαλύει τη σκουριά. Απλά βύθισε το αντικείμενο σε άσπρο ξίδι για μερικές ώρες και στη συνέχεια τρίψε τη σκουριά, με σύρμα, σφουγγαράκι ή πανί.

Λεμόνι και αλάτι

Ο συνδυασμός λεμονιού και αλατιού μπορεί να δημιουργήσει μια αντίδραση που διαλύει τη σκουριά. Απλά άπλωσε τον συνδυασμό στη σκουριά και άφησέ τον για μερικές ώρες πριν το τρίψεις.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι μια άλλη φυσική μέθοδος. Φτιάξε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό, εφάρμοσέ την στη σκουριά και άφησέ την για μερικές ώρες πριν το τρίψεις.

Πατάτα και σαπούνι για τα πιάτα

Η πατάτα περιέχει οξείδιο, μια φυσική ουσία που διαλύει τη σκουριά. Απλά κόψε μια πατάτα στη μέση, βυθίστε την σε σαπούνι για πιάτα και τρίψε την στη σκουριά.

Χημικά αφαιρετικά σκουριάς

Υπάρχουν πολλά εμπορικά προϊόντα με τα οποία μπορείς να απαλλαχθείς από τη σκουριά. Αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν με προσοχή και να ακολουθηθούν οι οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς μπορεί να φθείρουν ευκολότερα μία επιφάνεια.

Στις οδηγίες ενημερώνεσαι και για το εάν χρειάζεται μετά την εφαρμογή τους να περάσεις με κάποιο προστατευτικό υγρό και έπειτα με βαφή.

Πάντως η σκουριά φεύγει εύκολα όταν αφήσεις το υλικό να δράσει για ώρα πάνω στο σημείο. Μόνο έτσι θα δεις αποτέλεσμα, και φυσικά θα χρειαστεί να τρίψεις πολύ λιγότερο.

📍 Διάβασε επίσης: Σκουριά στο αυτοκίνητο: Πώς να την αφαιρέσεις;

Αφαίρεση σκουριάς από διάφορες επιφάνειες

Η σκουριά μπορεί να εμφανιστεί ή να αφήσει λεκέδες σε διάφορες επιφάνειες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την αφαίρεσή της.

Πώς φεύγει η σκουριά από μέταλλο;

Ένας τρόπος για την αφαίρεση σκουριάς από μέταλλο είναι να χρησιμοποιήσεις χημικά προϊόντα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αλάτι και λεμόνι για να φρεσκάρεις ένα μέταλλο.

Ειδικά, για την αφαίρεση σκουριάς από inox επιφάνεια απαιτείται μια πιο ειδικευμένη προσέγγιση. Η χρήση ενός απαλού καθαριστικού που δεν προκαλεί φθορές όπως το ξίδι και ενός μαλακού σφουγγαριού, τύπου γόμμα, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Πώς φεύγει η σκουριά από το μάρμαρο;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η απλή χρήση ζεστού νερού με σαπούνι μπορεί να είναι αρκετή για την αφαίρεση σκουριάς από το μάρμαρο. Ειδικά αν υπάρχει και μούχλα στο σημείο καλό είναι πρώτα να καθαρίσεις το σημείο με αυτόν τον τρόπο και έπειτα να εφαρμόσεις τα επόμενα tips.

Διαφορετικά, μπορείς να αναμίξεις σε αναλογία 1 προς 1 μαγειρική σόδα και νερό για να δημιουργήσεις μια πάστα. Τοποθέτησε την πάστα στην περιοχή με τη σκουριά και άφησέ την για λίγες ώρες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε μια μαλακή βούρτσα για να απομακρύνεις την πάστα.

Πώς φεύγει η σκουριά από το πλακάκι;

Αν ψάχνεις πώς φεύγει η σκουριά από τα πλακάκια τότε να σου πούμε πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαγειρική σόδα για αφαίρεση σκουριάς από πλακάκι. Απλώς ρίξε την πάνω στη σκουριά και άφησέ την να δράσει.

Έπειτα, βάλε ξίδι για να γίνει η αντίδραση και τέλος τρίψε με ένα σφουγγάρι για να αφαιρέσεις την σκουριά. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις λεμόνι.

Πώς φεύγει η σκουριά από τη μπανιέρα;

Εδώ η χρήση χυμού λεμονιού και αλατιού μπορεί να αφαιρέσει τη σκουριά. Πάρε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού και πρόσθεσε 1 με 1,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.

Ανακάτεψε για να γίνει μείγμα. Βύθισε ένα καθαρό πανί στο μείγμα και χρησιμοποίησέ το για να τρίψεις την περιοχή με τη σκουριά.

Πώς φεύγει η σκουριά από το νεροχύτη;

Και πάλι τοποθέτησε λίγο αλάτι στην περιοχή με τη σκουριά και στη συνέχεια βάλε λίγο χυμό λεμονιού επάνω.

Άφησέ το για λίγες ώρες και στη συνέχεια τρίψε με ένα πανί ή ένα σφουγγάρι.

📍 Διάβασε επίσης: Διαρροή νερού: Εντοπισμός & όσα πρέπει να ξέρεις

Πώς θα αποφύγεις την επανεμφάνιση σκουριάς;

Είπαμε πώς φεύγει η σκουριά, όμως εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζεις πώς δεν θα εμφανιστεί ξανά.

Μετά την αφαίρεση της σκουριάς, είναι σημαντικό να προστατέψεις το μέταλλο για να αποτρέψεις την επανεμφάνιση της σκουριάς. Μπορείς να το κάνεις αυτό με την εφαρμογή ενός στρώματος βερνικιού ή άλλου ειδικού προστατευτικού.

Για να αποφύγεις τη σκουριά στο μέλλον, ακολούθησε αυτά τα βήματα:

  1. Βεβαιώσου ότι το αντικείμενο που έρχεται σε επαφή με νερό είναι στεγνό.
  2. Χρησιμοποίησε αντιοξειδωτικά υλικά για να προστατεύσεις το μέταλλο από την επαφή με τον αέρα ή την υγρασία.
  3. Καθάρισε και συντήρησε το αντικείμενο μεταξύ των χρήσεων για να αποτρέψεις τη σκουριά.

Μιλήσαμε για την αφαίρεση της σκουριάς, αλλά τι γίνεται με τη γενικότερη προστασία του σπιτιού σου; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να προστατέψεις το σπίτι σου από όλους του κινδύνους.

Στο insurancemarket παρέχουμε πακέτα ασφάλισης σπιτιού που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κατοικίας σου. Εντόπισε σήμερα την ιδανική λύση για σένα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.